Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το «μπαλάκι» στο υπουργείο για την κρεμαστή γέφυρα των Τεμπών

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2018 22:10

Με αρκετές απουσίες συμβούλων και με συνοπτικές διαδικασίες πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, μετά τη θερινή ραστώνη, κατά τη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκαν –κυρίως ομόφωνα- Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για σειρά έργων που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλία.

ΣΕΙΣΜΟΣ

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός ενημέρωσε το Σώμα για τον χθεσινό σεισμό που είχε επίκεντρο την Αργιθέα Καρδίτσας, όπου το χτύπημα του εγκέλαδου ήταν επιφανειακό, άρα και ισχυρό και αισθητό στους κατοίκους. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα ήταν παρών στις εργασίες καθαρισμού του δικτύου ο αντιπεριφερειάρχης Β. Τσάκος, ενώ νωρίς το απόγευμα επέστρεψε από τα χωριά των Τρικάλων και ο έτερος αντιπεριφερειάρχης Χρ. Μιχαλάκης ο οποίος και παρέστη στη συνεδρίαση. «Εμείς ως Περιφέρεια καθαρίσαμε το δίκτυο, επικοινωνήσαμε με τα αρμόδια υπουργεία, ενώ αύριο (σ.σ. σήμερα) θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές κλιμάκιο του Οργανισμού ΟΑΣΘ. Οι δήμοι τέλος ανέλαβαν την υποχρέωση να μαζέψουν τις αιτήσεις των σεισμόπληκτων» κατέληξε ο περιφερειάρχης.

ΟΚΑΝΑ

Όσον αφορά στη διάκριση του Εργαστηρίου Ζωής του Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ, που θα δώσει το «παρών» στους τελικούς για την απονομή του βραβείου Πρόληψης του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα αποφασιστεί κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής από τις 11 μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου, η εκπρόσωπος της Περιφέρειας και πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ Λάρισας Λίτσα Λιακούλη απέδωσε αυτήν την διάκριση «στην άριστη συνεργασία της Περιφέρειας με τον ΟΚΑΝΑ και το γεγονός ότι είμαστε υποψήφιοι για το βραβείο Pobimpou που οφείλεται στη συστράτευση όλων των παρατάξεων του ΠΣ και είναι θετικό ότι σε ένα κοινωνικό έργο ήμασταν όλοι μαζί». Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης ανέφερε πως «αφού το Αποτύπωμα Ζωής του ΟΚΑΝΑ Λάρισας εγκρίθηκε για τον μεγάλο τελικό και πρόκειται για μεγάλη επιτυχία και είναι άξιοι συγχαρητηρίων όλοι όσοι εργάστηκαν γι΄αυτό, θα πρέπει να αναφέρω πως γενικά η Περιφέρεια Θεσσαλίας αφήνει το αποτύπωμά της σε ολόκληρη τη χώρα. Πήραμε το βραβείο Επιχειρηματικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, είμαστε η μοναδική Περιφέρεια στη χώρα που μεταφέρει τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, κι άλλα πολλά που δεν είναι ώρα να τα αναφέρω».

Στο περιθώριο της συνεδρίασης ο Κ. Αγοραστός ανακοίνωσε πως «αναδείχθηκε ο εργολάβος που θα κατασκευάσει στη λεωφόρο Καραμανλή το τμήμα από το 303 ΠΕΒ έως την αερογέφυρα της Βιοκαρπέτ, ενώ προ ημερών η Περιφέρεια αύξησε τον προϋπολογισμό της (με υπερδέσμευση κονδυλίων) για τα οδικά έργα».

Ακόμα εγκρίθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας στη Διεθνή Εκθεση World Food που θα γίνει στη Μόσχα.

Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΕΜΠΩΝ

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε επερώτηση στο ΠΣ για τη στατικότητα της κρεμαστής γέφυρας, μήκους 210 μέτρων, η οποία συνδέει τις δύο όχθες του Πηνειού στον χώρο της Αγίας Παρασκευής Τεμπών και την οποία διέρχονται χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο που επισκέπτονται τον χώρο. Επειδή η γέφυρα αυτή είναι παλιά (κατασκευάστηκε το 1959), αντικειμενικά υπάρχουν φθορές και εύλογα υπάρχει ανησυχία για την κατάστασή της και την ασφάλειά της, η οποία αυξήθηκε μετά το πρόσφατο τραγικό περιστατικό με την πτώση της κρεμαστής γέφυρας στη Γένοβα της Ιταλίας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι ρώτησαν «αν γίνονται τακτικοί και ουσιαστικοί έλεγχοι και η σχετική συντήρησή της, καθώς και από ποιες υπηρεσίες γίνονται».

Ο Κ. Αγοραστός απάντησε πως «η γέφυρα δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αλλά του Δήμου Τεμπών, όμως, όπως ενημερώθηκα το υπουργείο την εγκαινίασε το 2003. Εμείς ως Περιφέρεια έχουμε αναθέσει σε εταιρεία τη σύνταξη μελέτης για τη στατικότητα δέκα γεφυρών στη Θεσσαλία».

Με την ευκαιρία ο περιφερειάρχης εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι «ο Καλλικράτης δεν έλυσε τη σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ Περιφέρειας και δήμων κι έθεσε ως παράδειγμα την περιοχή της Νέας Σμύρνης. Εκεί έχει ζητηθεί από τον δήμο να ελέγξει την παλιά γέφυρα της συνοικίας, ενώ η Περιφέρεια με τον νέο περιφερειακό δρόμο, κατασκεύασε τη νέα γέφυρα προς το Αλκαζάρ, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει και για τη διαμόρφωση της κοίτης των ποταμών».

Τέλος το αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αναφορικά με την εφαρμογή της κουνουποκτονίας στη Θεσσαλία, αποφασίστηκε να συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο.

Από τα ημερήσια θέματα της συνεδρίασης εγκρίθηκε το αίτημα του Παρατηρητηρίου, ώστε στην κατανομή της ΚΑΠ να υπάρχει παρακράτηση στον προϋπολογισμό 5% από κάθε Περιφερειακή Ενότητα, προς την κεντρική Υπηρεσία της Περιφέρειας.

Γ.Ρ.

Gallery άρθρου