Καλλιτεχνών προορισμός... τα Αμπελάκια

Τα μέλη του συλλόγου «Η Αμπελακιώτισσα» δημιούργησαν μια κοιτίδα πολιτισμού

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2018 22:08

Προτείνουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Μια εναλλακτική καθημερινότητα μακριά από την πόλη, σε ένα περιβάλλον μαγικό. Τέχνες πάνω από την κοιλάδα των Τεμπών, πάνω από τον Πηνειό, εκεί που ο γέρο πλάτανος -όπως έχει γράψει ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου- όταν παίρνει ανάποδες πιάνει το τρένο από το αφτί.

Στα ιστορικά Αμπελάκια του Δήμου Τεμπών τα μέλη του συλλόγου «Η Αμπελακιώτισσα» δημιούργησαν μια κοιτίδα πολιτισμού.

Ο Σύλλογος δημιουργήθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο και σκοπός του είναι να προάγει τον πολιτισμό, τις τέχνες. Με χέρια σκονισμένα από το μάρμαρο, με γένια μακριά και με φωνή ήρεμη ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Μαουσίδης, πίνοντας τον καφέ του κάτω από τον πλάτανο στην πλατεία του χωριού αναπτύσσει τον τρόπο δράσης του Συλλόγου, τους στόχους. Ο ίδιος είναι γλύπτης, ασχολείται με τη μαρμαρογλυπτική, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα, σπούδασε μαρμαρογλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών Τήνου, ζει και εργάζεται στα Αμπελάκια.

«Σκοπός του Συλλόγου είναι να προάγει τον πολιτισμό, τις τέχνες, όχι μόνο την τέχνη του καλλιτέχνη αλλά και να εκπαιδεύει», σημειώνει για να εξηγήσει στη συνέχεια «είναι η τέχνη της ξυλογλυπτικής, θα πρέπει να γνωρίζεις και για το ξύλο για να την ασκήσεις, για την τέχνη της μαρμαρογλυπτικής θα πρέπει να λάβεις γνώσεις και για το μάρμαρο. Θα μάθεις για τη ζωγραφική αλλά πρέπει να εκπαιδευτείς και στο σχέδιο. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα καινούριο ήθος και ύφος στον χώρο. Πάντα όμως με σεβασμό στο χωριό και σε αρμονία με τη ζωή εδώ».

Στις δραστηριότητες του Συλλόγου συμμετέχουν δεκάδες άνθρωποι του χωριού. Δεν είναι όλοι τους καλλιτέχνες. Ο καθένας συμβάλλει από το δικό του μετερίζι, από τον δικό του τομέα, προσφέροντας από τον δικό του χρόνο για το καλό του τόπου. «Είναι άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, πίστεψαν στην ιδέα και θέλησαν να δραστηριοποιηθούν. Για να έχει αποτέλεσμα, για να επιτευχθούν οι στόχοι μας θα πρέπει να δουλεύουμε ομαδικά. Ο καθένας μόνος του δεν καταφέρνει τίποτα. Θέλουμε νε τραβήξουμε τον κόσμο στην επαρχία. Να φύγει από τις πόλεις, να έρθει σε επαφή με τη φύση, με το περιβάλλον του χωριού, με πιο ανθρώπινες καταστάσεις», λέει.

Τα Αμπελάκια δεν σταματούν να δέχονται επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο ιστορικός οικισμός έχει αρκετούς λόγους για να οδηγήσει τον ταξιδιώτη από την Εθνική Οδό στο χωριό. Να φέρει τον Λαρισαίο, τον Θεσσαλό για φαγητό στην πλατεία. «Κόσμος έρχεται στο χωριό», σχολιάζει «αλλά θέλουμε να έρθει και εκείνος που ψάχνει έναν λόγο για να μείνει. Από τα Αμπελάκια θα περάσουν όλοι. Όλοι θα έρθουν, θα κάνουν μια στάση. Είναι το κέντρο της Ελλάδας και απέχει μόλις πέντε λεπτά από την Εθνική Οδό. Απέναντι είναι ο Όλυμπος, από κάτω τα Τέμπη με την κοιλάδα. Έχει προοπτικές ανάπτυξης ο τόπος, αλλά όχι στοχεύοντας στο κέρδος, δεν είμαστε επιχειρηματίες. Θέλουμε να αλλάξουμε λίγο ζωή, όχι να βγάλουμε χρήματα. Στα σχέδιά μας είναι η εύρεση χώρου για τη διεξαγωγή των σεμιναρίων, ενώ μια από τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει προκειμένου να μας παραχωρηθεί αυτός ο χώρος είναι τα σεμινάρια να είναι δωρεάν για τους κατοίκους του χωριού».

Ήδη καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό ήρθαν σε επαφή με τα μέλη του συλλόγου, «έχουμε καλλιτεχνίτες από τις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ μας έχουν επισκεφτεί και από την Πολωνία. Κάνουμε δράσεις, κάνουμε σεμινάρια αλλά ακολουθώντας τους ρυθμούς και τη ζωή του χωριού», καταλήγει και περπατάμε προς το εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής.

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ. Κώστας Τσάντζος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass