Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαγνητικές κάρτες για τήρηση του ωραρίου

ΑΡΧΙΣΕ ΧΘΕΣ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ- ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΝΛ - Π. ΝΑΝΟΣ: «ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ…»

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2018 22:11

Ξεκίνησε και επίσημα χθες η εφαρμογή του συστήματος παρακολούθησης της προσέλευσης και αποχώρησης του προσωπικού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισα. Η πρώτη φάση υλοποίησης του συστήματος αφορά στο διοικητικό προσωπικό με τη διοίκηση να σχεδιάζει μέχρι το τέλος του χρόνου την επέκταση και σε άλλους κλάδους καθώς και την εγκατάσταση και λειτουργία αντίστοιχου συστήματος και στο Γενικό Νοσοκομείο.

Στο πλαίσιο λειτουργίας του νέου συστήματος τοποθετήθηκαν στα τέλη Ιουλίου, οπότε άρχισε η πιλοτική εφαρμογή, 5 μηχανήματα ανάγνωσης μαγνητικών καρτών σε διάφορα σημεία του ιδρύματος ενώ διανεμήθηκαν 400 μαγνητικές κάρτες, εκ των οποίων οι 337 στις διοικητικές υπηρεσίες. Από αυτές οι 186 κάρτες αφορούν σε προσωπικό που εντάσσεται στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου και οι 151 την πρωινή βάρδια – προσωπικό στην καθαριότητα, στα πλυντήρια και στα μαγειρεία.

Το κόστος υλοποίησης του συστήματος ανέρχεται σε 4.300 ευρώ και στη διάρκεια της μηνιαίας πιλοτικής λειτουργίας υπήρξε προσαρμογή του προσωπικού στην ηλεκτρονική καταγραφή του χρόνου παρουσίας του στο νοσοκομείο αντί της χειρόγραφης τήρησης των στοιχείων καθώς και η διόρθωση αβλεψιών.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της διοίκησης εντός του Σεπτέμβρη στο σύστημα θα ενταχθεί το λοιπό επιστημονικό προσωπικό πλην γιατρών -προσωπικό στα εργαστηριακά και μικροβιολογικά εργαστήρια, οι φυσικοθεραπευτές, οι κοινωνικοί λειτουργοί κ.λπ.- για να ακολουθήσει σε επόμενο χρόνο η ένταξη και του νοσηλευτικού προσωπικού ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου το σύστημα να λειτουργεί με 1.100-1.200 κάρτες και με το σύνολο του προσωπικού.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αν και για το ιατρικό προσωπικό δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις, για την ένταξή του φαίνεται να κερδίζει έδαφος η άποψη για την εξαίρεσή του καθώς διαπιστώνεται ότι υπάρχει αυξημένη παρουσία τόσο των μελών ΔΕΠ όσο και των γιατρών του ΕΣΥ. «Δεν έχει νόημα να ελέγξουμε ένα προσωπικό που βρίσκεται συνεχώς στο νοσοκομείο…» έλεγε χαρακτηριστικά μέλος του διοικητικού συμβουλίου δίνοντας το στίγμα των προθέσεων και των υπολοίπων μελών για το θέμα.

«Ο νέος τρόπος καταγραφής του χρόνου δεν έχει να κάνει με την παρακολούθηση του προσωπικού, τον έλεγχο αλλά και την αμφισβήτηση της προσφοράς του. Το αντίθετο μάλιστα αφού οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου αντιλαμβανόμενοι τον ρόλο τους πρόσφεραν όχι μόνο χρόνο αλλά κατέβαλαν φιλότιμες προσπάθειες ώστε το ΕΣΥ να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών» υποστηρίζει ο διοικητής των δύο νοσοκομείων κ. Παν. Νάνος και εξηγώντας τους στόχους και τις επιδιώξεις της διοίκησης σημειώνει: «Η διοίκηση επιθυμεί να μετρήσει την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα κατά κλάδο και υπηρεσία αλλά και να διεκπεραιώνεται με ταχύτερο χρόνο η καταβολή των αμοιβών για τα νυχτερινά, τις Κυριακές και τα εξαιρέσιμα, δηλαδή για την πρόσθετη εργασία.

Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλουμε στην καλύτερη εκκαθάριση των αποδοχών ενώ μας δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης των απουσιών προκειμένου να συσχετίζονται με τις άδειες και να οργανώνεται καλύτερα ο προσφερόμενος χρόνος…».

Ο διοικητής των δύο νοσοκομείων αποκαλύπτει παράλληλα ότι μελετάται μεσοπρόθεσμα η συσχέτιση της κάρτας εργασίας με την πρόσβαση του προσωπικού στους ελεγχόμενους χώρους στάθμευσης –η κάρτα θα αποτελεί και το κλειδί πρόσβασης- ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για συμβολικούς λόγους μαγνητικές κάρτες παρακολούθησης του χρόνου παρουσίας προμηθεύτηκαν όλα τα μέλη της διοίκησης του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του διοικητικού συμβουλίου το νέο σύστημα αναμένεται να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του χρόνου και στο Γενικό Νοσοκομείο με τη διανομή 500 περίπου μαγνητικών καρτών στο προσωπικό.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ