Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολίτες... δασοφύλακες!

Αυξήθηκαν οι καταγγελίες για λαθροϋλοτομία, εκχερσώσεις δασικών εκτάσεων και παράνομη θήρα * «Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση του κόσμου στην προστασία των δασών» δηλώνει στην «ΕτΔ» η αναπληρώτρια δασάρχης Λάρισας Παναγιώτα Καζάκου

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2018 22:11

Αύξηση παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια οι καταγγελίες πολιτών στο Δασαρχείο Λάρισας για εκχερσώσεις δασικών εκτάσεων, είτε με σκοπό την οικοπεδοποίηση είτε την επέκταση καλλιεργειών, για παράνομη υλοτομία, αλλά και για παράνομη θήρα.

«Διαφαίνεται μια μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κόσμου απέναντι στην προστασία των δασών», δηλώνει στην «ΕτΔ», η αναπληρώτρια δασάρχης Λάρισας κ. Παναγιώτα Καζάκου, η οποία υποστηρίζει: «είναι σχεδόν καθημερινά τα τηλεφωνήματα πολιτών που καταγγέλλουν παράνομες δραστηριότητες στα δάση. Ο κόσμος προσπαθεί να βοηθήσει.... Εμείς, απ' την πλευρά μας, είμαστε υποχρεωμένοι να ελέγχουμε κάθε περίπτωση που μας καταγγέλλουν και ανταποκρινόμαστε άμεσα για να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει».

Στις περισσότερες περιπτώσεις και μετά από έλεγχο που διενέργησαν δασικοί υπάλληλοι, διαπιστώθηκαν παραβάσεις και επιβλήθηκαν τα ανάλογα πρόστιμα.

Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν σε λαθροϋλοτομίες, αναφέρει η κ. Καζάκου, οι οποίες τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν. Ο λόγος της αύξησης αποδίδεται στην οικονομική κρίση και πολλές περιπτώσεις αφορούν σε μεμονωμένα άτομα που πηγαίνουν στο δάσος να κόψουν ξύλα για δική τους χρήση.

Αντίθετα μειώνονται σταδιακά οι καταγγελίες για εκχερσώσεις δασικών εκτάσεων, οι οποίες παλαιότερα ήταν πολύ συχνές και ειδικά για την περιοχή των παραλίων του νομού Λάρισας.

Μάλιστα τα πρόστιμα για εκχερσώσεις δασικών εκτάσεων είναι ιδιαίτερα «τσουχτερά» για τους παραβάτες.

Ευαισθητοποιημένοι εμφανίζονται οι πολίτες και για την προστασία των δασικών περιοχών από πυρκαγιές, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις ειδοποιούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία με τη σειρά της ειδοποιεί τα Δασαρχεία αν η πυρκαγιά εντοπίστηκε σε δασική έκταση, ώστε να συμβάλουν από κοινού.

Αύξηση καταγγελιών πολιτών για πυρκαγιές εμφανίζεται κάθε Σεπτέμβριο, υποστηρίζει η κ. Καζάκου, και ειδικότερα αφορούν στις καύσεις καλαμιών σε αγροτικές περιοχές.

Το Δασαρχείο Λάρισας αλλά και όλα τα Δασαρχεία του νομού Λάρισας, στα πλαίσια του Προγράμματος Δασοπροστασίας, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λειτουργούν καθημερινά μέχρι και τις 10 το βράδυ προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα.

Ειδικότερα όλες οι δασικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Δασών Λάρισας, τα Δασαρχεία Λάρισας, Ελασσόνας και Αγιάς, είναι σε επιφυλακή για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, τον έλεγχο της λαθροϋλοτομίας – λαθροθηρίας και των δασικών παραβάσεων, αλλά και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους στο πλαίσιο της αγροτικής ασφάλειας.

Οι δασικές υπηρεσίες θα λειτουργούν καθημερινά και τις απογευματινές ώρες των εργάσιμων ημερών καθώς και τα Σάββατα Κυριακές και εξαιρέσιμες με συνεργεία επιφυλακής και με τη διενέργεια περιπολιών των Δασικών Υπαλλήλων.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Στην προσπάθεια για αποτελεσματικότερη εφαρμογή του προγράμματος, οι δασικές υπηρεσίες ζητούν από τους φορείς και τους πολίτες να συνδράμουν στο έργο τους με κάθε δυνατό τρόπο. Τηλέφωνα επικοινωνίας: Δ/νση Δασών Π.Ε. Λάρισας: 2410-554.660 -554.670, Δασαρχείο Λάρισας 2410-6715.10, 671.360, Δασαρχείο Ελασσόνας: 24930-22243, 22560 Δασαρχείο Αγιάς: 24940-22220, 22221, Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας: 1591.

 

Της Λένας Κισσάβου