Προφεστιβαλική εκδήλωση ΚΚΕ – ΚΝΕ

ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2018 16:20

Προφεστιβαλική εκδήλωση στο Ανοιχτό Θεατράκι του Μύλου διοργανώθηκε προχθές στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ» με θέμα «Τι θέλουμε αλήθεια από τα παιδιά μας - Η πρόταση του ΚΚΕ». Το θέμα ανέπτυξαν με ομιλίες τους, το μέλος της ΤΕ του ΚΚΕ Λίζα Τσιμπλίδου και η ψυχολόγος Μαρία Τέλιου.

Στην ομιλία της η κ. Τσιμπλίδου, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, οι κυρίαρχες παιδαγωγικές αντιλήψεις διδάσκουν τα παιδιά λίγο - πολύ ότι δεν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια.

Φυσικά δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι στον καπιταλισμό θα μπορούσαν να ήταν αλλιώς τα πράγματα. Γνωρίζουμε ότι όλα τα παιδιά, είτε είναι παιδιά κομμουνιστών είτε όχι, είναι εκτεθειμένα στη στοχευμένη προπαγάνδα της άρχουσας τάξης.

Με αυτό το δεδομένο εμείς από την πλευρά μας επιδιώκουμε να θωρακίσουμε τα παιδιά για να αποκτήσουν άμυνες, κριτήρια, αμφισβήτηση, να ανακαλύψουν την αλήθεια. Το ΚΚΕ διαχρονικά δεν αντιμετώπιζε αυτήν τη δουλειά ως ατομική υπόθεση των γονιών και πάντα είχε ανάλογη μέριμνα για το ζήτημα της διαμόρφωσης της συνείδησης του νέου ανθρώπου, τη μελλοντική εργατική τάξη.

Υπάρχει μια πραγματικότητα γύρω μας και μέσα σε αυτή ζει και διαμορφώνεται το παιδί και η οικογένειά του. Η πραγματικότητα αυτή διαμορφώνει ερωτηματικά, αγωνίες σε παιδιά και γονείς και εμείς ως Κόμμα προσπαθούμε να δίνουμε απαντήσεις, να ανοίξουμε έναν δρόμο να δώσουμε μια κατεύθυνση».

Στη συνέχεια η κ. Τέλιου, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «με το δύσκολο και πολυσυζητημένο θέμα της διαπαιδαγώγησης των παιδιών έχουν ασχοληθεί διάφοροι ειδικοί (φιλόσοφοι, παιδαγωγοί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι κ.α.) εκφράζοντας διαφορετικές και συχνά αντιφατικές απόψεις, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση, ανασφάλεια αλλά και αβεβαιότητα κυρίως στους γονείς. Ειδικά, τα τελευταία χρόνια που με την καθημερινή πρόσβαση και ενασχόληση με το διαδίκτυο, το fb και άλλα ηλεκτρονικά μέσα, οποιοσδήποτε μπορεί να αναρτά τις δικές του απόψεις, που μερικές φορές δεν είναι καν επιστημονικά τεκμηριωμένες.

Σημαντικό ρόλο στη διαπαιδαγώγηση δεν έχει αποκλειστική ευθύνη μόνο η οικογένεια, αλλά το σχολείο, τα ΜΜΕ συγκεκριμένης κοινωνίας και καθορίζουν συγκεκριμένες συμπεριφορές. Γι΄αυτό το ΚΚΕ λέει, ότι σε μια ταξικά εκμεταλλευτική κοινωνία δεν μπορεί να υπάρχει διαπαιδαγώγηση έξω και πάνω από τα συμφέροντά της.

Αυτό που συχνά συναντάμε είτε σε συζητήσεις είτε σε άρθρα, είναι στο να μάθουν οι γονείς κάποιες «τεχνικές» διαπαιδαγώγησης και αντιμετώπισης διαφόρων δυσκολιών-προβλημάτων συμπεριφοράς. Αυτές οι «συνταγές» μπορεί να δίνουν την αίσθηση της σιγουριάς και της ασφάλειας στους γονείς, αλλά στην ουσία τους απομακρύνουν από το να κατανοήσουν την πραγματικότητα στην οποία ζουν, ποιες συνθήκες υπάρχουν που καθορίζουν την όλη ζωή τους και ποιος ο ρόλος τους σ΄ αυτήν. Προκαλούν συχνά συγχύσεις και δημιουργούν περισσότερα προβλήματα παρά να λύνουν».

 Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε συζήτηση ενώ στον χώρο έγιναν δραστηριότητες για παιδιά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass