«Κλασική αξία» η διαφημιστική αφίσα…

Με κανόνες και υπό όρους η ανάρτησή της - Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες - Αυξημένη η ζήτηση σε δημοτικούς χώρους

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2018 22:08
Πρόστιμα από 1.500 ως 30.000 ευρώ σε όσους αφισοκολλούν ή αναρτούν διαφημίσεις, εκτός των προβλεπόμενων θέσεων Πρόστιμα από 1.500 ως 30.000 ευρώ σε όσους αφισοκολλούν ή αναρτούν διαφημίσεις, εκτός των προβλεπόμενων θέσεων

Αυξητική τάση εμφανίζει η ζήτηση ανάρτησης διαφημίσεων στις θέσεις του Δήμου Λαρισαίων, που βρίσκονται στις κολώνες δημοτικού φωτισμού, στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα να τείνει μόνιμο το φαινόμενο των μεγάλων αφισών στους δρόμους της.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι αν και ζούμε στην εποχή που η διάχυση της πληροφορίας και η διαφήμιση μεταφέρεται ταχύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις ιστοσελίδες, παρόλα αυτά οι «παραδοσιακοί» και δοκιμασμένοι τρόποι ενημέρωσης διατηρούν μεγάλο μερίδιο.

Τα στοιχεία του Δήμου Λαρισαίων μαρτυρούν του λόγου το αληθές, καθώς σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παναγιώτη Νταή, στις προσφερόμενες θέσεις στις οδούς της πόλης «το 2017 εκδόθηκαν 126 άδειες για αναρτήσεις διαφημίσεων και μέσα στο 2018, μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί 132 άδειες», ξεπερνώντας τον περσινό αριθμό πριν καλά - καλά τελειώσει ο χρόνος και πριν καταγραφεί και η μεγάλη ζήτηση που εμφανίζεται συνήθως κάθε Χριστούγεννα.

«Η αύξηση της ζήτησης μαρτυρά ότι η κλασική έντυπη αφίσα διαφήμισης αποδίδει ακόμη», αναφέρει στην «ΕτΔ», ο αντιδήμαρχος, υποστηρίζοντας επίσης ότι συντελεί και το γεγονός ότι είναι μικρό το κόστος ενοικίασης του χώρου: «Εξαρτάται από το μέγεθος των αφισών (διπλής όψης) και αναλυτικότερα οι χάρτινες αφίσες κοστολογούνται με 1 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ οι πλαστικοποιημένες (καμπάνες) έχουν τη διπλάσια τιμή».

ΕΙΔΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΟ OPEN MALL

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το πρόγραμμα του «Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου» (Open Mall), που προωθείται για την αναβάθμιση κεντρικών εμπορικών της δρόμων, προβλέπει τη δημιουργία υπαίθριων ειδικών χώρων για αφισοκόλληση, όπως δηλώνει ο κ. Νταής.

Οι καλύτεροι πελάτες είναι φορείς και ιδιώτες που οργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις π.χ. θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και ακολουθούν τα φροντιστήρια. Τα τελευταία χρόνια μειώνεται σταδιακά το ενδιαφέρον από βραδινά κέντρα διασκέδασης.

Σύμφωνα με τον κ. Νταή, η μεγαλύτερη ζήτηση παρουσιάζεται από τις αρχές Ιουνίου μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματοποιούνται στη Λάρισα πολλές εκδηλώσεις σε υπαίθριους χώρους, κυρίως πολιτιστικές και καλλιτεχνικές (θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες κ.ά.) τις οποίες οι οργανωτές τους θέλουν να διαφημίσουν, ενώ κατά τα τέλη Αυγούστου ξεκινά η ζήτηση από ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, που διαρκεί σχεδόν όλο τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, μεγάλη ζήτηση εμφανίζεται τα Χριστούγεννα, αλλά και την περίοδο του Καρναβαλιού, όπου ζητούν θέσεις διαφήμισης και γειτονικοί δήμοι. Φυσικά και ο Δήμος Λαρισαίων διαφημίζει με αυτόν τον τρόπο τις εκδηλώσεις του, όπως το Παζάρι, το Φεστιβάλ Πηνειού, τις αποκριάτικες εκδηλώσεις κ.ά.

Οι οδοί όπου υπάρχουν θέσεις διαφήμισης, σε κολώνες δημοτικού φωτισμού είναι οι εξής: Μεγάλου Αλεξάνδρου, 23ης Οκτωβρίου, 28ης Οκτωβρίου, Κύπρου, Βενιζέλου, Σωκράτους, Παπαναστασίου, Παναγούλη και Μανωλάκη. Οι ενδιαφερόμενοι επικοινωνούν με το τμήμα καταστημάτων και διαφημίσεων του Δήμου Λαρισαίων, όπου καταθέτουν σχετική αίτηση για χρήση θέσεων καθώς και το επιθυμητό χρονικό διάστημα ανάρτησης της διαφήμισής τους. Το ανώτατο χρονικό όριο ανάρτησης είναι επτά ημέρες και για τυχόν παράτασή του απαιτείται ανανέωση της άδειας.

«ΞΗΛΩΜΑ»

Ο έλεγχος για την τήρηση των όρων των συμφωνιών ανάρτησης διαφημίσεων, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Υπηρεσία Καθαριότητας, καθώς συνεργεία της βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους της πόλης και μπορούν να εντοπίσουν ευκολότερα τις παρανομίες.

Μάλιστα είναι αυτοί που αναλαμβάνουν να «ξηλώσουν» και όποια διαφήμιση –αφίσα, βρίσκεται σε κολώνες της πόλης, εκτός των καθορισμένων θέσεων ή σε τοίχους. Επίσης αρμοδιότητα ελέγχου έχει και η Αστυνομία. Οι παραβάτες τιμωρούνται με τσουχτερά πρόστιμα, επισημαίνει ο κ. Νταής, και συγκεκριμένα από 1.467 μέχρι 29.347 ευρώ.

Το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα από τον Δήμο Λαρισαίων είναι ύψους 10.000 ευρώ, ενώ τα περισσότερα αγγίζουν το

κατώτατο ποσό.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Για λόγους αισθητικής, για λόγους ηθικής, αλλά και για λόγους εκλογών, έχουν καθοριστεί απαγορευμένες ημερομηνίες ανάρτησης διαφημίσεων. Συγκεκριμένα: όλη η Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα, η ημέρα εορτασμού του πολιούχου της Λάρισας Αγίου Αχιλλίου και οι εθνικές γιορτές κατά τις οποίες γίνονται παρελάσεις 28η Οκτωβρίου και 25η Μαρτίου. Στις εκλογές, και κυρίως σε δημοτικές και εθνικές, οι θέσεις των διαφημίσεων προσφέρονται στους υποψήφιους πολιτικούς και στα κόμματα.

Της Λένας Κισσάβου

Φωτογρ. Βασίλης Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass