Σχέδιο αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας

ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΜΕ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2018 22:06

Στην αναβάθμιση του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας αναμένεται να προχωρήσει ο Δήμος Λαρισαίων.

Με αφορμή τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) που προβλέπει τη λειτουργία αυτοτελούς τμήματος υπό τον δήμαρχο με τοποθέτηση προϊσταμένου, αντί του εκάστοτε αντιδημάρχου, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, ο Δήμος Λαρισαίων σχεδιάζει την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας «με εκ νέου μελέτη της κατάστασης και επικαιροποίηση των δεδομένων» όπως σημειώνει στην «Ε» ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απ. Καλογιάννης.

Η πρόσφατη εθνική τραγωδία στο Μάτι, οι πλημμύρες σε κατοικημένες περιοχές αλλά κυρίως η ένταση των καιρικών φαινομένων με αφορμή και τις περιβαλλοντικές αλλαγές υποχρεώνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να επανεξετάσει τα δεδομένα, καθώς έχει τη βασική ευθύνη σε θέματα Πολιτικής Προστασίας αναδεικνύοντας θέματα πρόληψης, εκπαίδευσης των πολιτών και συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων ξεπερνώντας αντίστοιχα προβλήματα κατά την εκδήλωση της κρίσης και την αντιμετώπιση φυσικών απειλών και καταστροφών.

Ο κ. Καλογιάννης μελετά ήδη εισήγηση έτσι ώστε η μεταβολή που προκύπτει από τον νέο Οργανισμό να δώσει τη δυνατότητα στον προϊστάμενο του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας να «καθοδηγεί, εποπτεύει και να συντονίζει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων Πολιτικής Προστασίας».

Να έχει την ευθύνη για «τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή του Δήμου και την ανάπτυξη συνεργασιών με άλλους φορείς στο πλαίσιο του περιφερειακού και εθνικού σχεδιασμού, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ανά κατηγορία κινδύνου.

Την εφαρμογή των προγραμμάτων, μέτρων και δράσεων που προβλέπονται από τον δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας. Τον συντονισμό και επίβλεψη του έργου των υπηρεσιών του Δήμου καθώς και τη διάθεση του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού και τεχνικών μέσων για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των έκτακτων προβλημάτων στην περιοχή του Δήμου.

Τον συντονισμό και την επίβλεψη της συνεργασίας των υπηρεσιών του Δήμου με τις υπηρεσίες άλλων αρμόδιων αρχών καθώς και με ενώσεις εθελοντών και άλλους φορείς της κοινωνίας των πολιτών από τη θέση, ιδίως, του προέδρου του αρμόδιου Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου.

Τη μέριμνα για την εκπαίδευση του προσωπικού και των εθελοντών του Δήμου που εμπλέκονται στην εφαρμογή των σχεδίων έκτακτης ανάγκης».

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

Στο ίδιο πλαίσιο ο Δήμος Λαρισαίων θα κληθεί να «οργανώσει ένα Σύστημα Μηχανισμών ενεργοποίησης και συντονισμού των απαιτουμένων κρίσιμων δράσεων και ενεργειών των Υπηρεσιών του» με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση της αποτελεσματικής απόκρισης όλων των εμπλεκομένων δημόσιων φορέων αλλά και ιδιωτών και εθελοντικών οργανώσεων.

Ενώ «ιδιαίτερη επιχειρησιακή κατεύθυνση θα δοθεί στο σύστημα των μηχανισμών ενεργοποίησης και συντονισμού των απαιτουμένων κρίσιμων δράσεων και ενεργειών των Υπηρεσιών που αφορά στην πρόληψη και στην ετοιμότητα απόκρισης των Υπηρεσιών του Δήμου για κάθε ενδεχόμενη αιτία».

ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ

Όπως είναι γνωστό, με το γενικό σχέδιο Πολιτικής Προστασίας «Ξενοκράτης» καθορίζονται τα είδη των καταστροφών και οι αντίστοιχοι όροι πολιτικής προστασίας ενώ καθορίζονται ρόλοι και δίνονται κατευθύνσεις σχεδίασης σε υπουργεία, περιφέρειες και δήμους.

Ο «Ξενοκράτης» εξειδικεύεται στο είδος της καταστροφής ενώ, όπως είναι φυσιολογικό, σε αστικά περιβάλλοντα με επεκτάσεις του αστικού ιστού κλπ πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε φαινόμενα όπως οι σεισμοί για παράδειγμα ενώ σε δασικές περιοχές πρέπει να δοθεί προτεραιότητα (και) στις πυρκαγιές.

Ο «Ξενοκράτης» επικαιροποιείται κάθε χρόνο αλλά ως προς τα δεδομένα που αφορούν στο προσωπικό και στα διαθέσιμα μέσα. Στο προσωπικό με αφορμή τις τακτικές μεταβολές για παράδειγμα στους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας και στα μέσα με αφορμή τη διαθεσιμότητα.

Να σημειωθεί τέλος ότι το σχέδιο του Δήμου Λαρισαίων αναμένεται να εισηγηθεί ο κ. Καλογιάννης σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass