Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συγκομιδή βιομηχανικής κάνναβης στον αγρό του ΤΕΙ Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2018 22:18
Τη στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στις προσπάθειες του Εργαστηρίου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών του ΤΕΙ Θεσσαλίας για αξιοποίηση της κλωστικής κάνναβης στον πρωτογενή τομέα, εξέφρασε ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης στην καθηγήτρια Ελ. Βογιατζή Τη στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στις προσπάθειες του Εργαστηρίου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών του ΤΕΙ Θεσσαλίας για αξιοποίηση της κλωστικής κάνναβης στον πρωτογενή τομέα, εξέφρασε ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης στην καθηγήτρια Ελ. Βογιατζή

Παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδιου για την ανάπτυξη της καλλιέργειας της κάνναβης στη χώρα μας, Βασίλη Κόκκαλη πραγματοποιήθηκε χθες -στον πειραματικό αγρό του ΤΕΙ Θεσσαλίας- η πρώτη για φέτος κοπή-συγκομιδή του φυτού. Ο στόχος του ερευνητικού προγράμματος του Εργαστηρίου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, είναι μετά από τριετή πειράματα να προκύψουν συμπεράσματα χρήσιμα για τον αγροτικό και βιομηχανικό κόσμο της χώρας.

Με επικεφαλής την καθηγήτρια Ελένη Βογιατζή–Καμβούκου υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών του ΤΕΙ Θεσσαλίας και με τη συνδρομή των καθηγητών Δημ. Καλφούντζου (υπεύθυνου διαχείρισης Εδαφο-υδατικών πόρων), Παν. Ηλιόπουλου (καθηγητή Εντομολογίας), των διδακτόρων και συνεργατών Νικ. Γκουγκουλιά και Κυρ. Γιαννούλη, καθώς και των μελών του ειδικού τεχνικού προσωπικού κ. Ηλ. Πλατή και Θεοδ. Παπαθανασίου, εφάρμοσαν διαφορετικές καλλιεργητικές τεχνικές, για δεύτερη χρονιά, προκειμένου να εξαχθούν τεκμηριωμένα επιστημονικά συμπεράσματα σχετικά με την απόδοση σε ίνα και σε αιθέριο έλαιο. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί προσδιορισμός των κανναβινοειδών της συγκεκριμμένης ποικιλίας καθώς και προσδιορισμός της αντιοξειδωτικής δύναμης των φύλλων του φυτού.

Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΛΕΝΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ-ΚΑΜΒΟΥΚΟΥ

Για τα πλεονεκτήματα και τα περιβαλλοντικά οφέλη της κάνναβης μίλησε στην «Ε» η καθηγήτρια Ελένη Βογιατζή–Καμβούκου, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών του ΤΕΙ Θεσσαλίας και ανέλυσε τις καλλιεργητικές φροντίδες που απαιτούνται: «Η κλωστική κάνναβη Cannabis sativa spp vulgare περιέχει περί τα 60 κανναβινοειδή και ένα από αυτά η ψυχοτρόπος ουσία THC ανιχνεύεται στα βράκτεια φύλλα σε ποσοστό μικρότερο του 0,2%. Η βιομηχανική κάνναβη είναι φυτό άκρως εκμεταλλεύσιμο, καθώς μπορούν να παραχθούν προϊόντα από την ίνα, ολόκληρο τον βλαστό (μονωτικά υλικά και λοιπά δομικά υλικά), προϊόντα για την αυτοκινητοβιομηχανία (άκαυστο υλικό), τσάι, αιθέριο έλαιο (βιομηχανία καλλυντικών και παραφαρμακευτικών σκευασμάτων). Η βιομηχανική κάνναβη είναι μια καλλιέργεια χαμηλών εισροών, δεν έχουν παρατηρηθεί εντομολογικές ή άλλες προσβολές και δε χρήζει ζιζανιοκτονίας. Αντίθετα είναι φυτό μελισσοτροφικό και φυτό φυτοεξυγίανσης (απορροφά τα βαρέα μέταλλα). Πρόκειται δηλαδή για ένα φυτό φιλικά προσκείμενο προς το περιβάλλον. Θεωρώ ότι επιβάλλεται η ίδρυση μεταποιητικών μονάδων και η σύγχρονη εφαρμογή του προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας. Στα εργαστήρια του ΤΕΙ θα προσδιορίσουμε φέτος για πρώτη φορά, μέσω της υγρής χρωματογραφίας, τα διάφορα κανναβινοειδή ώστε να γνωρίζουμε την ποιότητα του παραγομένου προϊόντος. Στις προθέσεις μας είναι –και σε συνεργασία και με άλλα εργαστήρια- να διερευνήσουμε τις μηχανικές ιδιότητες των στελεχών, τη θερμογόνο δύναμη, την εφαρμογή σε δομικά υλικά και τη χρήση του φυτού στη Ζωική Παραγωγή».

ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

«Στις προθέσεις μας ως κυβέρνηση είναι να στηρίξουμε τη νέα και πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια» δηλώνει στην «Ε» ο υφυπουργός κ. Κόκκαλης και προσθέτει: «Αναζητούμε στοχευμένους τρόπους και συγκεκριμένα κίνητρα, σε συνεργασία πάντα με τη βιομηχανία για να ξεκινήσει η καλλιέργεια και εκτός πειραματικών αγρών. Στην εξάπλωση του φυτού θα συμβάλει αποφασιστικά η παρουσία της βιομηχανίας, η οποία θα απορροφήσει το προϊόν. Υπενθυμίζω πως οι μεμονωμένοι αγρότες είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμμετέχουν. Όμως θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε συνεργατικά σχήματα, σε ομάδες παραγωγών. Ουσιαστικά, θα δίνεται ενιαία έγκριση για μία παραγωγική διαδικασία που ξεκινάει από τον σπόρο και καταλήγει σε συγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Με την ευκαιρία η κ. Βογιατζή ανακοίνωσε τη λειτουργία -το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019- του 2ου κύκλου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) εξειδίκευσης στο γνωστικό αντικείμενο: «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, από το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του ΤΕΙ Θεσσαλίας, και ειδικότερα από το Εργαστήριο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών. Οι εκπαιδευτικές του ενότητες αφορούν στην παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού ΑΦΦ, την καλλιέργεια, συγκομιδή και επεξεργασία ΑΦΦ, θέματα οργανικής χημείας, μεταποίηση σε καλλυντικά, διατροφικά και παρά-φαρμακευτικά προϊόντα και θέματα επιχειρηματικότητας - marketing. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Ρεπορτάζ: Γ. Ρούστας

Φωτ.: Λεων. Τζέκας

Gallery άρθρου