ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ

Ψηφίζουμε μόνο με σταυρό «Ναι» ή «Όχι»

Δημοσίευση: 05 Ιουλ 2015 8:10
Το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος Το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος

 

 

Με σταυρό προτίμησης κι όχι με «χι» ή άλλα σημάδια θα (πρέπει να) εκφράσουν την επιλογή τους είτε στο «Ναι» είτε στο «Όχι» οι Έλληνες ψηφίζοντας σήμερα στο δημοψήφισμα.

Φυσικά, θα έχουν και την επιλογή του λευκού (θα τους μοιράζεται και το κλασικό λευκό ψηφοδέλτιο) ή του άκυρου, ενώ αν στο ψηφοδέλτιο δεν υπάρχει σταυρός τότε νοείται ως λευκό. Το ΚΚΕ προτείνει στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν το δικό του ψηφοδέλτιο (δεν διατίθεται στα εκλογικά τμήματα), το οποίο φυσικά θα υπολογιστεί στην καταμέτρηση ως άκυρο.

Ο σταυρός, με μπλε ή μαύρο μελάνι, θα πρέπει να τεθεί στο τετράγωνο «κουτάκι» που βρίσκονται κάτω από τις δύο απαντήσεις, είτε στο «Όχι» είτε στο «Ναι», ενώ το ψηφοδέλτιο θα προσμετρηθεί ως έγκυρο ακόμη κι αν ο σταυρός τεθεί δίπλα στην απάντηση (δηλ. το «Όχι» και το «Ναι») αλλά έξω από το «κουτάκι».

Με εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει και τα εξής:

«Βάσει του Συντάγματος και της εκλογικής νομοθεσίας, αλλά και της νομολογίας του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, οι διατάξεις που προβλέπουν ακυρότητα των ψηφοδελτίων κατά την ψηφοφορία, θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο στις περιπτώσεις εκείνες, όπου σαφώς προκύπτουν ελαττώματα, που βάσιμα μπορεί να θεωρηθεί ότι οδηγούν στην παραβίαση του απορρήτου της ψηφοφορίας και όχι οποιαδήποτε – έστω και ελάχιστη – απόκλιση από την κανονική μορφή του ψηφοδελτίου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, και προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολικά αυστηρή και άσχετη προς τον προστατευτικό σκοπό της διάταξης των άρθρων 72 επ. του Π.Δ. 26/2012, αναλογικώς εφαρμοζόμενων στην περίπτωση του δημοψηφίσματος, επισημαίνεται ότι, η τοποθέτηση του σταυρού εκ μέρους του εκλογέα είτε εντός του τετραγώνου που βρίσκεται κάτω από κάθε απάντηση είτε παραπλεύρως του κειμένου της κάθε απάντησης, δεξιά ή αριστερά αυτής, δεν θίγει την εγκυρότητα του ψηφοδελτίου. Αυτή άλλωστε είναι η Απόφαση της ειδικής διακομματικής επιτροπής που συνήλθε στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στις 30 Ιουνίου 2015».

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ

ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ

Πηγαίνοντας προς την κάλπη οι ψηφοφόροι είναι χρήσιμο να γνωρίζουν τα εξής:

-Η ψηφοφορία διαρκεί, όπως πάντα, από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

-Οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι, αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του. Η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

-Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν στα ίδια εκλογικά τμήματα με αυτά των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015. Εξαίρεση αποτελούν όσοι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους (κατόπιν αίτησής τους έως τις 30 Απριλίου 2015), καθώς αντί για τα ειδικά εκλογικά τμήματα, την Κυριακή θα πρέπει να προσέλθουν στο εκλογικό τμήμα της περιοχής τους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στην εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr). Εναλλακτικά, σχετικές πληροφορίες παρέχει το ίδιο υπουργείο στο τηλέφωνο 213 1361500 έως το κλείσιμο της κάλπης.

-Σε περίπτωση τυχόν διπλοεγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, υπάρχει δίπλα στα στοιχεία του διπλοεγγεγραμμένου εκλογέα η ένδειξη Δ (διπλοεγγεγραμμένος). Κατά την ψηφοφορία, ο διπλοεγγεγραμμένος εκλογέας υπογράφει ενώπιον του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής έντυπη υπεύθυνη δήλωση, με την οποία δηλώνει ότι, έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 113 παρ.2 του π.δ. 26/2012), έλαβε γνώση ότι είναι διπλοεγγεγραμμένος και ότι δεν ψήφισε ούτε προτίθεται να ψηφίσει την ημέρα αυτή σε άλλο εκλογικό τμήμα της χώρας.

-Όσοι Έλληνες πολίτες είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγια δήμου της χώρας και δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους αυτού, έχουν τη δυνατότητα μέχρι και το πέρας διεξαγωγής της ψηφοφορίας της 5ης Ιουλίου 2015, να απευθυνθούν στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής τους σε αυτά, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Ποιοι φορείς και κόμματα υποστηρίζουν το «Ναι» και ποιοι το «Όχι»

Εκπρόσωποι από τις Επιτροπές Υποστήριξης αλλά και τα πολιτικά κόμματα μπορούν να παρίστανται στα εκλογικά τμήματα σήμερα.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, «κάθε «Επιτροπή Υποστήριξης» και κάθε πολιτικό κόμμα, έχουν το δικαίωμα να ορίζουν έναν εκπρόσωπό τους και έναν αναπληρωτή του σε κάθε εκλογικό τμήμα. Οι εκπρόσωποι και οι αναπληρωτές τους, διορίζονται με γραπτή δήλωση του αρμόδιου οργάνου του φορέα που συμμετέχει στο δημοψήφισμα. Οι εκπρόσωποι, οφείλουν κατά την έναρξη της ψηφοφορίας να επιδείξουν την ανωτέρω δήλωση στον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής ή τον διευθύνοντα τις εργασίες της. Κάθε «Επιτροπή Υποστήριξης» και κάθε πολιτικό κόμμα κατά τα ανωτέρω, μπορεί να διορίσει με συμβολαιογραφική πράξη έναν πληρεξούσιο σε κάθε εκλογική περιφέρεια, ο οποίος θα ενεργεί αντ’ αυτών τα σχετικά με την εκλογή».

ΜΕ ΤΟ ΝΑΙ

ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΟΧΙ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών προσδιορίζονται οι επιτροπές οι οποίες υποστηρίζουν το «ναι» και το «όχι» στο επικείμενο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Την Επιτροπή Υποστήριξης του ΝΑΙ συγκροτούν οι εξής φορείς και ενώσεις πολιτών: Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας (ΕΣΥΝ), Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου, Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, Ένωση Γυναικών Κρήτης, Ένωση Ελλήνων Νομικών e-ΘΕΜΙΣ, Ένωση προσώπων «Ανεξάρτητη πρόταση», Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο κοινωνικών και αναπτυξιακών μελετών, Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Κίνηση «Δυναμική Ελλάδα», Κίνηση «Νέοι μεταρρυθμιστές», Κίνηση «Πολιτεία 2012», Κίνηση «Πρωτοβουλία Β», Κίνηση πολιτών «Άλμα Ανάπτυξης», Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, Πανελλήνιος Σύλλογος Εφοδιαστών Πλοίων, Πανελλήνιος σύνδεσμος Εξαγωγέων, ΠΑΣΕΓΕΣ, Συλλογική κίνηση πολιτών «Μένουμε Ευρώπη», Σύνδεσμος γυναικών Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και ετοίμου ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), Συνομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας. (Επισημαίνεται ότι για μέρος από αυτούς τους φορείς εκκρεμούν προς κατάθεση στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων τους σχετικά με τη δήλωσή τους υπέρ συγκεκριμένης Επιτροπής).

Την ανωτέρω Επιτροπή υποστηρίζουν τα πολιτικά κόμματα: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΔΗΜΑΡ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΞΑΝΑ!, ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ, κατά δήλωσή τους στην ειδική Διακομματική Επιτροπή στην συνεδρίαση της 30ης/6/2015ή εντός των προθεσμιών που τέθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Επιτροπή Υποστήριξης του ΟΧΙ δεν θα συγκροτηθεί, μετά από δήλωση στις 29-6-2015 του Γραμματέα της ΚΕ του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ως του μεγαλύτερου κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματος που υποστηρίζει την επιλογή του ΟΧΙ.

Την επιλογή του ΟΧΙ στο σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών υποστηρίζουν τα πολιτικά κόμματα: ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες (ΑΝ.ΕΛ), Χρυσή Αυγή, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας, Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (ΕΠΑΜ) και Κόμμα ΛΕΥΚΟ κατά δήλωσή τους στην ειδική Διακομματική Επιτροπή στη συνεδρίαση της 30ης/6/2015.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ) κατά δήλωσή του στηρίζει το ΑΚΥΡΟ καθώς διαφωνεί και με τις δύο προταθείσες επιλογές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass