Ρετρό ιστορίες - Ένας παριζιάνος και η... Φαλάνη

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2018 20:44 | Τελευταία ενημέρωση: 17 Σεπ 2018 20:58

1958: Ο Παριζιάνος και τα… καρπούζια της Φαλάνης

Μια ιστορία βγαλμένη με καρμπόν από σενάριο ελληνικής ταινίας ενός κινηματογράφου που τότε ήταν και στα «πάνω» του, είναι αυτήν που θα σας διηγηθούμε. Βρισκόμαστε στον Σεπτέμβριο του 1958. Εξήντα χρόνια πίσω. Τότε λοιπόν ένας Γάλλος φοιτητής, ο Ολιβιά Κρεπς Πέφφερ εκ Παρισίων ξεκίνησε από τη χώρα του με ποδήλατο, το οποίο όποτε έβρισκε φορτηγό με οτοστόπ το φόρτωνε και προχωρούσε πιο άνετα. Έφτασε μέχρι την Αθήνα όπου και παρέμεινε μερικές ημέρες. Αποφάσισε να ανέβει βόρεια. Στον Μπράλο έκανε ωτοστοπ και σταμάτησε ένα φορτηγό. Το έριξε πίσω το ποδήλατο στην καρότσα και ανέβηκε κι εκείνος. Μαζί του, στην καρότσα ήταν και ο βοηθός του νταλικέρι. Κουρασμένος όπως ήταν ο Γάλλος, αποκοιμήθηκε. Τον ξύπνησαν όταν έφτασαν Λάρισα να κατέβει. Ευγενικός ο Παριζιάνος, τους ευχαρίστησε για τη μεταφορά αλλά μόλις απομακρύνθηκε αντιλήφθηκε πως του έλειπαν 850 δραχμές που είχε στην τσέπη. Πήγε στην Αστυνομία και το κατήγγειλε. Αμέσως ξεκίνησαν οι αστυνομικές αρχές έναν αγώνα δρόμου για να βρούνε το φορτηγό. Την ίδια ώρα ο Γάλλος αφού δεν είχε χρήματα, έμενε φιλοξενούμενος του Εμμανουήλ Τζαβολάκη, υπαλλήλου ΣΕΚΦΟ στη Λάρισα.1958

Είχε απογοητευτεί όμως την 8η ημέρα τον ενημέρωσαν πως βρέθηκε τόσο το φορτηγό όσο και τα χρήματά του. Το φορτηγό όπως έγινε γνωστό είχε πάει στην Φαλάνη για να φορτώσει καρπούζια και μετά επέστρεφε στην Αθήνα. Όμως το σταμάτησαν οι αστυνομικοί και έτσι ο Γάλλος ευχαρίστησε τις Αρχές.

1978: Τα εγκαίνια του Υπεραστικού ΚΤΕΛKTEL

Στις αρχές του Σεπτέμβρη του 1978 και μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα εγκαινιαζόταν ο νέος –τότε- Υπεραστικός Σταθμός του ΚΤΕΛ νομού Λάρισας. Παρόντες ο τότε υφυπουργός Γιώργος Σουφλιάς, ο νομάρχης Κωνσταντίνος Γκλέτσος, ο διοικητής 1ης Στρατιάς, ο αντιστράτηγος κ. Κόρκας, ο ανώτερος διοικητής Χωροφυλακής Θεσσαλίας κ. Μαργαρίτης, οι βουλευτές Τ. Καρδάδας, Ι. Φλώρος, Ελ. Κυριακού, ο διοικητής Χωροφυλακής Λάρισας Δημ. Παιζάνος, ο δήμαρχος Λάρισας Αγ. Μπλάνας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο τότε πρόεδρος του ΔΣ του ΚΤΕΛ Λουκάς Χατζηβασιλείου τόνισε μεταξύ άλλων πως «οι μέτοχοι του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Λάρισας αισθάνονται περήφανοι διότι αυτός ο σταθμός είναι αποκλειστικά δικό τους δημιούργημα το οποίο χωρίς βοήθεια πραγματοποιήθηκε από το υστέρημά τους».

1984: Το ΚΤΕΟ της ΛάρισαςKTEO

Τέτοιες ημέρες το 1984 γινόταν γνωστό πως θα κατασκευαζόταν στην Λάρισα το Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων. Το γνωστό ΚΤΕΟ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εποχής επρόκειτο για ένα πολύ σωστό μέτρο το οποίο στόχευε στην εξάλειψη του φαινομένου της «σφαγής» αθώων στους ελληνικούς δρόμους. Είχε μάλιστα ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται σε κάποιες περιοχές της χώρας και σειρά θα έπαιρνε η Λάρισα το 1985, έτος που προγραμματιζόταν να λειτουργήσει.

Η συντάκτρια Μαρία Δημητρίου σημείωνε ότι η συνολική δαπάνη που προβλεπόταν ήταν της τάξεως των 2 δισεκατομμυρίων δραχμές. Από αυτά το 1.5 αφορούσε σε κτιριακές εγκαταστάσεις και τα υπόλοιπα στην αγορά εξοπλισμού.

Επιμέλεια Κώστας Γκιάστας

Email kg@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass