Άδειαζαν σπίτια παριστάνοντας τους υπαλλήλους της ΔΕΗ

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 25ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ, ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΟΙ 14

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2018 15:26

Με το πρόσχημα ότι ήταν υπάλληλοι της ΔΕΗ και πως έπρεπε να διορθώσουν κάποια βλάβη, έμπαιναν στα σπίτια και ξάφριζαν τα χρήματα και τα τιμαλφή των ιδιοκτητών, ομάδες διαρρηκτών που δραστηριοποιούνταν σε πολλούς Δήμους της χώρας.

Σε άλλες περιπτώσεις, συστηνόταν και ως υπάλληλοι τηλεφωνικής εταιρείας ή εφοριακοί ή λογιστές, με την επίκληση επιστροφής φόρου, καθώς επίσης και ως αστυνομικοί, με την επίκληση πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος από συγγενικό πρόσωπο του υποψηφίου θύματος, ζητώντας χρηματικό ποσό προκειμένου να αποφευχθούν οι συνέπειες του Νόμου.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας διακριβώθηκε η δράση πολυμελούς εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας έκαναν ληστείες, κλοπές και απάτες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στα χνάρια των δραστών οδηγήθηκαν αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Ελασσόνας στο πλαίσιο πολύμηνης έρευνας που πραγματοποιούσαν.

Μέχρι στιγμής ταυτοποιήθηκαν 14 μέλη της, ηλικίας από 21 έως 61 ετών, μεταξύ των οποίων και ένας 25χρονος που συνελήφθη. Συνολικά εξιχνιάστηκαν μία περίπτωση ληστείας, καθώς και 41 περιπτώσεις κλοπής και απάτης, τετελεσμένες και σε απόπειρα. Η συνολική αξία των αντικειμένων, χρηματικά ποσά και κοσμήματα-χρυσαφικά, που αφαίρεσαν κατά την παράνομη δραστηριότητά τους υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα, της ληστείας, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και της απάτης.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της δράσης των μελών της ομάδας ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπου συνελήφθη από αστυνομικούς της Ελασσόνας, ο 25χρονος δράστης, μέλος της ομάδας.

Ειδικότερα, από τη συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση όλων των στοιχείων και δεδομένων που προέκυψαν, διαπιστώθηκε ότι οι δράστες, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2017, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, με συνεχή δράση και συγκεκριμένη μεθοδολογία, με σκοπό τη διάπραξη κλοπών και απατών σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων και την αποκόμιση χρημάτων και χρυσαφικών.

Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της σπείρας, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, μετέβαιναν σε σπίτια παρουσιάζονταν κατά κύριο λόγο, ως υπάλληλοι - τεχνικοί της ΔΕΗ και χρησιμοποιώντας το ανυπόστατο πρόσχημα της επιδιόρθωσης βλάβης του δικτύου ηλεκτροδότησης, εισέρχονταν στις οικίες και προέτρεπαν τα θύματά τους να συγκεντρώσουν χρήματα και τιμαλφή σε σημείο εξωτερικά της οικία τους, προκειμένου να τα προστατεύσουν από ενδεχόμενη πυρκαγιά, τα οποία στη συνέχεια αποσπούσαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Σε άλλες περιπτώσεις, συστήνονταν και ως υπάλληλοι τηλεφωνικής εταιρείας ή εφοριακοί ή λογιστές, με την επίκληση επιστροφής φόρου, καθώς επίσης και ως αστυνομικοί, με την επίκληση πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος από συγγενικό πρόσωπο του υποψηφίου θύματος, ζητώντας χρηματικό ποσό προκειμένου να αποφευχθούν οι συνέπειες του Νόμου. Μάλιστα, σε μία από τις περιπτώσεις, δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν σωματική βία σε βάρος δύο γυναικών, προκειμένου να επιτύχουν τον σκοπό τους.

Συνολικά εξακριβώθηκε ότι τα μέλη της ομάδας, από τον Ιανουάριο του 2017, διέπραξαν 1 ληστεία, 22 κλοπές, 14 απάτες, καθώς και 6 περιπτώσεις απόπειρας κλοπής και απάτης, σε περισσότερες από είκοσι περιοχές σε διάφορους Δήμους της χώρας.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε αρμοδίως, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από το Αστυνομικό Τμήμα Ελασσόνας προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν συμμετοχή των μελών της ομάδας και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις αδικημάτων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass