«Διαχρονική η θυσία του Γεωργάκη Ολυμπίου»

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στο Λιβάδι

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2018 22:18

«Η θυσία του Γεωργάκη Ολυμπίου ήταν μια θυσία όχι στιγμιαία αλλά διαχρονική και το νόημά της δεν έχει ημερομηνία λήξης, αλλά διαρκεί μέσα στους αιώνες!». Αυτό ήταν ένα από τα μηνύματα των ετήσιων εκδηλώσεων μνήμης, που διοργάνωσε ο Δήμος Ελασσόνας στην ιστορική και γραφική κωμόπολη του Λιβαδίου Ολύμπου.

Έτσι, χθες Κυριακή, με την καθιερωμένη επισημότητα και με την παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Νομού Λάρισας και του Δήμου Ελασσόνας γιορτάστηκε στην πατρίδα του εθνικού ήρωα Γεωργάκη Ολυμπίου η 197η επέτειος από τον θάνατό του.

Το πρωί, στον Μητροπολιτικό ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λιβαδίου, τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο του, όπου συλλειτούργησαν ο ηγούμενος της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου - αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Παπανικολάου και οι ιερείς του Λιβαδίου. 

Στην προσωπικότητα, στη δράση και στο έργο του Λιβαδιώτη ήρωα Φιλικού, αλλά και στην ηρωική θυσία του στη Μονή Σέκου, αναφέρθηκε με μεστό λόγο η πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Φανή Βαρβαρέζου (φωτ.), που στάθηκε ιδιαίτερα στις εξαίρετες ικανότητες, την εξυπνάδα, το υψηλό φρόνημα, τις ευρείς γνώσεις του και το άσβεστο πάθος του για την ελευθερία!

Χαρακτηριστικά τα αποσπάσματα της ομιλίας της νεαρής Λιβαδιώτισσας:

«Πέρασαν 197 χρόνια από τη θυσία του στη Μονή του Σέκου. Ο Γεωργάκης Ολύμπιος υπήρξε από τους πιο γενναίους Έλληνες πολεμιστές. Διακρινόταν για το υψηλό φρόνημα, τον μεγάλο ενθουσιασμό καθώς και για την πειστικότητα του λόγου του. Ήταν σοβαρός, ψύχραιμος, έξυπνος και ποτέ δε φοβήθηκε το θάνατο. Χαρακτηριστική είναι η φράση προς τη γυναίκα του: «Αν σκοτωθώ, μη με κλάψεις, γιατί από μωρό παιδί είχα τάξει τη ζωή μου στην πατρίδα. Τους γιους μου θέλω να τους δώσεις στην Ελλάδα. Η ελευθερία της Ελλάδας αξίζει κάθε θυσία»! Τα λόγια αυτά αποδεικνύουν την τόλμη και την αυτοθυσία του για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Τον Ιούνιο του 1821 με τόλμη και φανατισμό πολέμησε στο Δραγατσάνι και με πολύ κόπο και άμεσο κίνδυνο της ζωής του κατόρθωσε να περισώσει τη Σημαία και τα λείψανα του Ιερού Λόχου. Πληγωμένος και ο ίδιος θρηνεί τον χαμό των τόσων γενναίων παλικαριών του».

Ο Γεωργάκης θυσιάστηκε «Υπέρ πίστεως και Πατρίδος», μια πράξη που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Εκπλήρωσε στο ακέραιο ό,τι έγραψε τον Σεπτέμβριο του 1820 στον Αλέξανδρο Υψηλάντη: «Υπόσχομαι να αγωνισθώ ως την υστερινή ρανίδα του αίματός μου, χωρίς ποτέ να με δειλιάσει καμιά ανθρώπινος περίστασις».

Στη συνέχεια, οι επίσημοι και ο κόσμος κατευθύνθηκαν στο «Κιόσκι», όπου βρίσκεται ο επιβλητικός ανδριάντας του Λιβαδιώτη ήρωα. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και τους φορείς. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας (υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της Δημ. Τσιαβέ).

Ιδιαίτερο παραδοσιακό «χρώμα» στις εκδηλώσεις έδωσαν χορευτικά τμήματα της Π.Ο.Π.Σ. Βλάχων και του Εξωραϊστικού Συλλόγου Λιβαδίου με την παρουσία τους, που απέσπασε το ολόθερμο χειροκρότημα του κόσμου.

Στις πανηγυρικές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στο Λιβάδι Ελασσόνας παρευρέθηκαν: Οι βουλευτές Νίκος Παπαδόπουλος, Κώστας Μπαργιώτας(Λάρισας), Σωτηρία Βλάχου (Καβάλας), ο ευρωβουλευτής Γιώργος Επιτήδειος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, οι περιφερειακοί σύμβουλοι – πρ. αντιπεριφερειάρχες Μαρία Μαμάρα και Θανάσης Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος η αναπλ. διευθύντρια Δασών και Αγροτικών υποθέσεων Ζωή Φτίκα, εκ μέρους της 1ης Στρατιάς ο συνταγματάρχης Παναγ. Χαράτσης, εκ μέρους του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (Α.Τ.Α.) ο σμήναρχος ιπτάμενος Θωμάς Θανόπουλος, ο διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Θεσσαλίας αρχιπύραρχος Κων. Σκούπρας, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λάρισας Ζήσης Μπρούζας, ο πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου Ελασσόνας Αντ. Μπίσμπας, εκπρόσωποι συλλόγων Λιβαδιωτών από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Ελασσόνα, Λάρισα, «απόδημοι» Λιβαδιώτες, και πολύς κόσμος.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass