Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ομάδα «άμεσης δράσης» για τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λάρισας

* Ο ΟΣΕ ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΥΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ * Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΕΞΗΓΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2018 22:02

Ομάδες «άμεσης δράσης» ετοιμάζει ο ΟΣΕ με σκοπό να δίνουν γρήγορες λύσεις σε κάθε πρόβλημα που προκύπτει στους Σιδηροδρομικούς Σταθμούς της χώρας.

Οι ομάδες αυτές θα είναι τρεις πανελληνίως και θα καλύπτουν τμηματικά όλο το δίκτυο. Η μία εξ αυτών σχεδιάζεται να είναι στη Λάρισα και με ορμητήριο τον τοπικό Σιδηροδρομικό Σταθμό θα καλύπτει ζητήματα που θα προκύπτουν σε όλη την Κεντρική Ελλάδα. Οι άλλες δύο θα είναι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Για το ζήτημα μίλησε στην «Ε» ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Παναγιώτης Θεοχάρης.

«Μέσα στις κεντρικές μας επιλογές είναι να αναβαθμίσουμε την υπηρεσία για τους επιβάτες», μας εξηγεί αρχικά ο κ. Θεοχάρης που βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση από τις αρχές του έτους. «Αυτό θα αποτυπωθεί συνολικά και στο νέο οργανόγραμμα του ΟΣΕ που είναι σε εξέλιξη και θα εγκριθεί σε λίγες ημέρες».

Σύμφωνα με αυτό λοιπόν οργανώνεται τμήμα στατικών υποδομών και σταθμών που θα αναλάβει όλα αυτά τα ζητήματα των σταθμών και την εξυπηρέτηση των πελατών.

«Η παλιά προσέγγιση του ΟΣΕ με τους σταθμάρχες και με όλους τους σταθμούς επανδρωμένους δεν επαρκεί πια» εξηγεί «Πλέον έχουμε πολλούς σταθμούς που είναι μη επανδρωμένοι με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εξυπηρετούμε αποτελεσματικά τους επιβάτες».

Τι αλλάζει όμως τώρα; τον ρωτάμε. «Αυτό που αλλάζει είναι πως φτιάχνουμε μια νέα δομή, η οποία θα αναλάβει δραστηριότητες που σχετίζονται με όλη τη λειτουργία των Σταθμών. Από τη μια η συντήρησή τους και από την άλλη γρήγορες επεμβάσεις σε ζητήματα που σχετίζονται με την καθημερινή λειτουργία» απαντά.

Σκάλες, ασανσέρ, φωτισμός. Τα πάντα και γρήγορα. Αυτός είναι ο στόχος.

«Αυτό σημαίνει πως θα υπάρχουν τοπικά συνεργεία σε Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη. Αυτές οι ομάδες θα αναλαμβάνουν τις ευρύτερες περιοχές. Η ομάδα της Αθήνας θα έχει το δίκτυο της Αττικής από το Κιάτο και την Πάτρα μέχρι τη Λαμία. Η ομάδα της Λάρισας θα έχει το ενδιάμεσο δίκτυο και η Θεσσαλονίκη τα βόρεια δίκτυα».

Στόχος του ΟΣΕ μέσω αυτής της ομάδας, εξηγεί ο κ. Θεοχάρης, είναι η κεντρική διοίκηση να γνωρίζει άμεσα με ποιο πρόσωπο θα μιλήσει για συγκεκριμένο πρόβλημα.

Όσον αφορά τώρα στο πότε θα υλοποιηθεί το σχέδιο και από πότε θα βλέπουν οι πολίτες αλλαγή στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης τόνισε ότι αυτό θα πάρει «σάρκα και οστά» μέχρι το τέλος του έτους. «Θα υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα. Θα ξέρει ο κάθε εμπλεκόμενος πού να απευθύνεται και πώς θα λειτουργεί».

Στο ίδιο πλαίσιο αναβάθμισης των υπηρεσιών, στους μεγάλους Σταθμούς της χώρας, ανάμεσα σε αυτούς και της Λάρισας, σύμφωνα με τον ΟΣΕ, εκσυγχρονίζονται τα οπτικο-ακουστικά συστήματα ενημέρωσης του κοινού και παρακολούθησης δρομολογίων, καθυστερήσεων, πληροφόρησης και εξυπηρέτησης επιβατών.

Ακόμα αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες προς ΑμεΑ, ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ηλικιωμένους, μικρά παιδιά και επιβάτες με ειδικές ανάγκες καθώς ήδη έχει προχωρήσει η αγορά ειδικών ανυψωτικών μηχανημάτων, καθώς και οχημάτων για τη μεταφορά μεγάλων ή πολυάριθμων αποσκευών επιβατών.

 

 

3EPIBATIKH GRAMMH MESA STO KEIMENO AYTO

«Η επιβατική γραμμή πρέπει να είναι μέσα στην πόλη…»

ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

Πέρυσι «χάθηκε» ένα μικρό παιδί πάνω στις ράγες και το ζήτημα των γραμμών που διασχίζουν την πόλη έγινε αντικείμενο συζήτησης εκ νέου. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα, όπως η Νέα Σμύρνη, η κουβέντα «φούντωσε» με αποτέλεσμα να ανάψουν και φωτιές πάνω στις ράγες, οι κάτοικοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστό πως προκηρύχτηκε το έργο της κατασκευής περίφραξης στην περιοχή.

«Αυτό που θα έχουμε θα είναι μια περίφραξη που αντιστοιχεί σε περιπτώσεις κρίσιμες όπως είναι η περιοχή της Νέας Σμύρνης. Σε αυτές έχουμε έναν «αποκλεισμό» της γραμμής. Έναν διαχωρισμό προκειμένου να μην υπάρχει πρόσβαση έστω και ατυχής» εξηγεί ο κ. Θεοχάρης.

Τοιχίο, ένα κομμάτι σίδερο και από πάνω συρματόπλεγμα για ενάμισι περίπου χιλιόμετρο με στόχο την ασφάλεια. «Ακολουθούνται οι διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει και να εγκατασταθεί ο εργολάβος. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει το έργο» επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ και τονίζει πως στις σκέψεις τους είναι να πάρει σειρά και κάποιο τμήμα της γραμμής Λάρισας – Βόλου.

Ο κ. Θεοχάρης μίλησε και για το ζήτημα των υπόγειων διαβάσεων (εάν μπορούν να γίνουν κι άλλες στη Λάρισα) τονίζοντας μεταξύ άλλων πως είναι λύσεις που εξετάζονται «Πολλά από τα ζητήματα που είναι συγχρηματοδοτούμενα απαιτούν μελέτη και από την ΕΡΓΟΣΕ. Εμείς ουσιαστικά τις βλέπουμε και θέλουμε να δούμε τέτοιες λύσεις έτσι ώστε να είναι και αποτελεσματικές και βιώσιμες».

Σε μερικά σημεία, σύμφωνα με τον ίδιο, οι τεχνικές λύσεις δεν είναι εύκολες, γιατί υπάρχουν ζητήματα με τον υπόγειο ορίζοντα. «Απαιτούνται σύνθετες λύσεις. Όλο το σχέδιο είναι υπό εξέταση. Εμείς θέλουμε να εξασφαλίζουμε την αποτελεσματική λειτουργία του δικτύου αλλά και την άνεση των πολιτών όπου είναι αυτό δυνατό. Γενικά η δική μου αντίληψη είναι πως η επιβατική γραμμή πρέπει να είναι μέσα στην πόλη όπως σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης» κατέληξε ο ισχυρός άνδρας του ΟΣΕ.

 

Του Κώστα Γκιάστα

Gallery άρθρου