Λιτά ονομαστήρια για τον μητροπολίτη Ελασσώνος

Στο μοναστήρι της Παναγίας Ολυμπιώτισσας

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2018 22:20

«Χαρίτωνος του σεβασμιοτάτου και θεοπροβλήτου μητροπολίτου της αγιωτάτης Μητροπόλεως Ελασσώνος, υπερτίμου και εξάρχου Ολύμπου, ημών δε πατρός και ποιμενάρχου, πολλά τα έτη».

«Χαρίτων του Πνεύματος, καταυγασθείς ταις αυγαίς, φωστήρ εχρημάτισας, της εναρέτου ζωής, Χαρίτων μακάριε, συ γαρ ομολογία, αληθείας εμπρέψας, έλαμψας εν ερήμω, εγκράτειας τοις πόνοις. Διό των ευφημούντων σε, Πάτερ μνημόνευε». Κλήρος και ιεροψάλτες έψαλλαν την περασμένη Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, τα παραπάνω τροπάρια στην πόλη της Ελασσόνας. Ήταν τα πέμπτα ονομαστήρια του μητροπολίτου Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, που γιορτάστηκαν σεμνά, με λιτό τρόπο.

Την Παρασκευή το πρωί, τελέσθηκε αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία στην κατάμεστη Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας, όπου χοροστάτησε ο εορτάζων σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συμπροσευχήθηκαν οι σεβασμ. μητροπολίτες Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος και Γρεβενών κ. Δαβίδ ενώ συλλειτούργησαν και συμπροσευχήθηκαν μαζί τους οι αρχιμανδρίτες της Ι.Μ. Σπαρμού Ολύμπου π. Νικάνωρ(ηγούμενος της Μονής), π. Χριστοφόρος, π. Βασίλειος, π. Νεόφυτος, ο αρχιμανδρίτης – προϊστάμενος του Μητροπολιτικού ιερού ναού Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο αρχιμανδρίτης - ιεροκήρυκας της Ι. Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος π. Σεβαστιανός Αράπης, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, και πλειάδα κληρικών(αρχιμανδρίτες, κληρικοί, διάκονοι) από την Ελασσόνα, την Κοζάνη και από όμορους νομούς.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο «οικοδεσπότης» εορτάζων μητροπολίτης αρχικά ευχαρίστησε τον Θεό και έκανε ειδική αναφορά με ευχαριστίες στους «καλούς γείτονες», μητροπολίτες Σερβίων - Κοζάνης και Γρεβενών που βρέθηκαν στην Ελασσόνα και συμπροσευχήθηκαν στην εορτή του. Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τους κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως Ελασσώνος και των άλλων Ι. Μητροπόλεων, τη φιλόξενη αδελφότητα της Ι. Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας για το έργο που επιτελεί και την όλη προετοιμασία, όπως και τις αδελφότητες των άλλων μονών, τους παρισταμένους διοικητή της 1ης Στρατιάς, αντιπεριφερειάρχη, δημάρχους με τους συνεργάτες τους, τις αρχές του τόπου, τους ιεροψάλτες και τον κόσμο της περιοχής που βρέθηκε στην Παναγία Ολυμπιώτισσα για να συνεορτάσει μαζί του.

Ακολούθησε η προσφορά του αντίδωρου στις αρχές και τον κόσμο από τον ίδιο τον εορτάζοντα μητροπολίτη. Στη συνέχεια, στο Αρχονταρίκι της Ι. Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας προσφέρθηκε καφές και γλυκίσματα στις αρχές, στην οικογένεια και στους συνεργάτες του μητροπολίτη.

Παρά την ανακοίνωση της Μητρόπολης, που ανέφερε πως ο μητροπολίτης δεν θα εορτάσει τα ονομαστήρια του, δεν ήταν λίγοι οι πιστοί που βρέθηκαν και φέτος στην Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας για να ευχηθούν «Χρόνια Πολλά» στον κ. Χαρίτωνα, υγεία και μακροημέρευση στον σεμνό δεσπότη, που ήδη διανύει τον 5ο χρόνο στο «τιμόνι» της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος.

Πάντως, ως είθισται, ευχές δέχθηκε από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Θεσσαλίας και του νομού Λάρισας, από αιρετούς, από εκπροσώπους φορέων - οργανισμών - υπηρεσιών - οργανώσεων - συλλόγων, από τον απλό κόσμο, από συγγενείς και γνώριμους του κ. Χαρίτωνος, από κληρικούς της επαρχίας Ελασσόνας και άλλων περιοχών, από κατοίκους άλλων πόλεων, κ.ά.

Ακόμη, η Μητρόπολη Ελασσώνος δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα και μηνύματα προερχόμενα από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Πατριαρχεία, Ορθόδοξες Εκκλησίες, Μητροπόλεις, κ.ά.), ενώ έλαβε εόρτιες επιστολές και ευχές από προκαθημένους των Ορθόδοξων Εκκλησιών, καθώς και από τους μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος και του εξωτερικού.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία για τα ονομαστήρια του μητροπολίτη Ελασσώνος και στη μικρή δεξίωση που ακολούθησε έδωσαν το «παρών»:

Ο βουλευτής Γιώργος Κατσιαντώνης, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ. Παπαδημόπουλος, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, ο δήμαρχος Δεσκάτης Δημ. Καραστέργιος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας Αντ. Μπίσμπας, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας Αλεξάνδρα Τσιαντέ – Κοντοχρήστου, Γιάννης Σαπουνάς, Βαγγ. Παναγιώτου, Γιάννης Γκέκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Καραγιάννης, Αναστ. Γκατζιούρας, Γ. Παπαευθυμίου, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λάρισας Ζήσης Μπρούζας, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας Ελευθ. Μουλτσιάς, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί της περιοχής, ο διευθυντής της Εθνικής Τραπέζας Ελασσόνας Γρηγ. Κοντος, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης Λαρίσης – αρχιμανδρίτης π. Αχίλλειος Τσούτσουρας, ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης – αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Αγγελόπουλος, δεκάδες κληρικοί και πιστοί ενοριών της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος και άλλων Ιερών Μητροπόλεων, μοναχές και μοναχοί από τις Αδελφότητες των Ι. Μονών της Μητρόπολης Ελασσώνος, οι γονείς και συγγενείς του εορτάζοντος μητροπολίτη, κ.ά.

 

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass