Οικισμός 31 κατοικιών για τσιγγάνους

ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2018 22:14
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τη δημιουργία οικισμού για τη μετεγκατάσταση Ρομά, που ζουν σήμερα σε πρόχειρα ή παράτυπα καταλύματα στα Φάρσαλα,

σχεδιάζει ο Δήμος Φαρσάλων.

Ειδικότερα, προγραμματίζει την κατασκευή, εντός κατάλληλα οργανωμένου χώρου, ενός πρότυπου οικισμού, όπου θα διαμορφωθούν οι απαραίτητες υποδομές για την εγκατάσταση τριάντα μίας κατοικιών, θα διαμορφωθούν κοινόχρηστοι χώροι και είκοσι πέντε θέσεις στάθμευσης.

Αναλυτικότερα, για το φιλόδοξο σχέδιο μιλά στην «Ε» η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Φαρσάλων ( ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ) κ. Κυριακή Παναγιωτοπούλου, η οποία αναφέρει ότι πρόκειται για πρόγραμμα, με τίτλο «διαμόρφωση χώρου προσωρινής εγκατάστασης (Ρομά) του Δήμου Φαρσάλων – τοποθέτηση προκατασκευασμένων οικίσκων», το οποίο υποβλήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας, στην Ειδική Γραμματεία Ένταξης των Ρομά και αναμένεται η αξιολόγηση και έγκρισή του, με στόχευση τη δημοπράτησή του κατά τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την κ. Παναγιωτοπούλου, το πρόγραμμα προβλέπει «μετεγκατάσταση τμήματος των Ρομά των Φαρσάλων, με στόχο την πλήρη κοινωνική ενσωμάτωσή τους.

Περιλαμβάνει τη μεταβατική μετεγκατάσταση Ρομά που διαβιούν σε πρόχειρα ή παράτυπα καταλύματα εντός κατάλληλα οργανωμένου χώρου (σε πρότυπο οικισμό στην παρακείμενη των λυόμενων δημοτική έκταση που παραχωρήθηκε με προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων, όπου θα διαμορφωθούν οι απαραίτητες υποδομές για την εγκατάσταση τριάντα μίας κατοικιών, επίσης οι κοινόχρηστοι χώροι και είκοσι πέντε θέσεις στάθμευσης.

Συγχρόνως θα απομακρυνθούν τα πρόχειρα καταλύματα – παραπήγματα και θα διαμορφωθούν οι κοινόχρηστοι χώροι και εντός του υπάρχοντος οικισμού των λυόμενων, με τις παρεμβάσεις θα αναβαθμιστεί και ο υφιστάμενος οικισμός Ρομά που ασφυκτιεί από την έλλειψη ελεύθερου χώρου και χώρου πρασίνου».

Παράλληλα, η πρόεδρος τονίζει ότι «η στέγαση των υποστηρικτικών υπηρεσιών, ήτοι το Κέντρο Κοινότητας – Παράρτημα Ρομά του οικισμού, έχουν ήδη τοποθετηθεί σε ειδικά διαμορφωμένους οικίσκους στο παρακείμενο οικόπεδο».

ΜΟΝΩΡΟΦΑ ΚΑΙ ΔΙΩΡΟΦΑ

ΣΠΙΤΙΑ ΓΙΑ 31 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Στον νέο οικισμό θα μετεγκατασταθούν τριάντα ένα νοικοκυριά, ειδικών κοινωνικών ομάδων, που σήμερα διαβιούν σε παραπήγματα.

Οι τύποι των κατοικιών σύμφωνα με το σχέδιο γενικής διάταξης του οικισμού είναι: Είκοσι επτά κατοικίες μονώροφες 65 τ.μ. έκαστη για στέγαση οικογενειών 3-5 ατόμων και τέσσερις κατοικίες διώροφες επιφάνειας 97 τ.μ. έκαστη για στέγαση οικογενειών 6-9 ατόμων.

Όπως επισημαίνει η κ. Παναγιωτοπούλου «για την κατανομή των τύπων στον οικισμό έχει ληφθεί υπόψη η σύνθεση των προς μετεγκατάσταση νοικοκυριών όπως αποτυπώνεται στην απογραφή του Δήμου Φαρσάλων».

Να σημειωθεί ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Φαρσάλων θα προχωρήσει στη σύνταξη των τεχνικών μελετών για τις υποδομές του οικισμού και τα τεύχη δημοπράτησης για την υλοποίηση του έργου. Μετά την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη μετεγκατάσταση του οικισμού Ρομα και την αναβάθμιση του υφιστάμενου οικισμού, θα προχωρήσει η δημοπράτηση και η υλοποίηση του έργου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Φαρσάλων, κ. Άρη Καραχάλιο: «είναι ένα μεγάλο έργο στέγασης οικογενειών της ευπαθούς κοινωνικής ομάδας των Ρομά με ταυτόχρονη αστική ανάπλαση του συνολικού χώρου, δηλαδή τόσο του νέου οικισμού, όσο και του υφιστάμενου των λυόμενων.

Είναι ένα ευρύτερο πρόγραμμα που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας και ειδικότερα η Ειδική Γραμματεία Ένταξης των Ρομά με επικεφαλής την ειδική γραμματέα Αικατερίνη Γιάντσου, που επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα της στέγασης των Ρομά και στηρίζει θερμά τις ενέργειες του Δήμου προς ένταξη στο πρόγραμμα.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο για τον Δήμο προϋπολογισμού περί τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Για την υλοποίησή του συμβάλλουν τα μέγιστα η κ. Κυριακή Παναγιωτοπούλου, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και η ειδική γραμματέας Ένταξης των Ρομά, του Υπουργείου Εργασίας Αικατερίνη Γιάντσου».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass