Γιορτάζεται η απελευθέρωση του Δαμασίου

ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΩΝ

Δημοσίευση: 04 Οκτ 2018 22:00
Το φυλάκιο στο Λουσφάκι που χώριζε το σκλαβωμένο Δαμάσι από τον ελεύθερο Τύρναβο για 31 ολόκληρα χρόνια Το φυλάκιο στο Λουσφάκι που χώριζε το σκλαβωμένο Δαμάσι από τον ελεύθερο Τύρναβο για 31 ολόκληρα χρόνια

Γιορτάζονται φέτος τα 106 χρόνια από την απελευθέρωση του Δαμασίου, στις 5 Οκτωβρίου του 1912. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται μεθαύριο Σάββατο.

Το Δαμάσι είναι το μόνο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Τυρνάβου που απελευθερώθηκε το 1912 και μάλιστα μετά από πολεμική σύρραξη. Ο υπόλοιπος Δήμος Τυρνάβου είχε ήδη απελευθερωθεί στη 1 και στις 2 Σεπτεμβρίου το 1881, μετά τη Συνθήκη του Βερολίνου.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Δαμάσι έχει ως εξής:

Αύριο Παρασκευή στις 9.45 το πρωί θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Δαμασίου.

Μετά τη δοξολογία θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του προαυλίου του Ιερού Ναού του Αγ. Νικολάου.

Αμέσως μετά θα γίνει η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου κ. Γρηγόρη Λέτσιο.

Θα ακολουθήσει ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τον Εθνικό Ύμνο.

Μεθαύριο Σάββατο, στις 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία του Δαμασίου θα πραγματοποιηθούν χορευτικές εκδηλώσεις σε συνεργασία του Δήμου Τυρνάβου με τον Εκπολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο του χωριού και των φιλοξενούμενων χορευτικών.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το Δαμάσι μέχρι στις 5 Οκτωβρίου 1912 ήταν σκλαβωμένο στους Τούρκους. Έχει 106 μόνο χρόνια ελεύθερη ζωή. Τα σύνορα που χώριζαν το Δαμάσι μαζί με τη Βόρεια Ελλάδα από τη νότια Ελλάδα το 1881 ήταν: Μελούνα – Τρυπημένη – Λουτόμι – Γέφυρα τούρκικη (στον Πηνειό), απέναντι στο Γουντσιώτικο βουνό, γέφυρα Κουτσοχείρου. Σημάδια των συνόρων αυτών είναι τα μέχρι σήμερα σωζόμενα τουρκικά φυλάκια (καζάρμες). Τρία φυλάκια υπάρχουν στο βουνό «Λουσφάκι» πάνω από τον Προφήτη Ηλία μέχρι τον Τιταρήσιο ποταμό σε απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου η μία από την άλλη. Απέναντι από τον Τιταρήσιο ποταμό (μετά το Μπουγάζι), επάνω στο βουνό Λουτόμι υπάρχουν τρία φυλάκια κι ένα στην τουρκογέφυρα στον Πηνειό.

Όλο το χωριό ήταν τσιφλίκι Τούρκων Μπέηδων. Το τσιφλίκι του Δαμασίου ήταν πολύ μεγάλο. Συνορευόταν με τα χωριά Ζάρκο, Κουτσόχειρο, Αμυγδαλέα (Γούνιτσα), Πλατανούλια, Τύρναβο, Γκουρτζιόβαλη (Βοτανοχώρι), Λεύκη (Σκόμπα), Δομένικο –Μυλόγουστα (Μεσοχώρι), Μεγάλο Ελευθεροχώρι.

Το Δαμάσι στα 1881 έμεινε σκλαβωμένο και αυτό ήταν μεγάλο κακό για τους Δαμασιώτες. Καταδικάστηκαν να μείνουν σκλάβοι άλλα 31 χρόνια. Από το 1881 μέχρι το 1912 που ελευθερώθηκε. Στις 5 Οκτωβρίου του 1912 ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνοντας σε λίγες ώρες τα συνοριακά φυλάκια εισέβαλε και στο Δαμάσι χωρίς αντίσταση. Πεντακόσια χρόνια περίπου τουρκικής κατοχής του χωριού δεν στάθηκαν ικανά να αλλοιώσουν την ελληνική φυσιογνωμία της περιοχής και των κατοίκων της. Η παιδεία και η εκκλησία στάθηκαν αρωγοί στον πολύπαθο ελληνισμό.

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass