Ασφαλές αίμα εκείνο του εθελοντή…

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΧΘΕΣ Η 3η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2018 22:17

Αιμοδοσία διοργάνωσε χθες το πρωί η 3η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Λαρισαίων, στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας. Η Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας βρισκόταν εκεί και εξυπηρετούσε τους πολίτες που θέλησαν να προσφέρουν 10 λεπτά από τον χρόνο τους για να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους.

Σύμφωνα με γιατρό της Αιμοδοσίας, υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε η Κινητή Μονάδα να είναι κάθε μέρα έξω και να γεμίζει τα “συρτάρια”, αλλά δυστυχώς αυτό είναι αδύνατο λόγω έλλειψης προσωπικού. Παρόλα αυτά όποτε ζητηθεί από κάποιο σύλλογο ή φορέα πάντα συμμετέχει.

Η γιατρός εξηγεί πως η Κινητή Μονάδα εξυπηρετεί πολύ κόσμο, γιατί κάποιος μπορεί να έχει την καλή διάθεση, αλλά να μην έχει χρόνο για να περάσει από το ΓΝΛ, καθώς επίσης ότι κάποιος που βρίσκεται στο κέντρο για άλλους λόγους μπορεί να δώσει 10 λεπτά για να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια της πολιτείας.

Τη ρωτήσαμε για το πώς αντιδρούν οι Λαρισαίοι στην ενέργεια αυτή και μας είπε: «Ο Λαρισαίος είναι αρκετά ευαισθητοποιημένος με το θέμα αυτό. Και στο τμήμα της Αιμοδοσίας στο ΓΝΛ υπάρχει τακτική προσέλευση, αλλά και στις εξορμήσεις της Κινητής Μονάδας η προσέλευση του κόσμου φτάνει περίπου τα 25 άτομα».

Όπως συμπλήρωσε, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα –όπως πάντα μετά τη θερινή περίοδο- υπάρχει έλλειψη σε όλες τις ομάδες αίματος. Αυτό συμβαίνει γιατί η Αιμοδοσία εξυπηρετεί τις ανάγκες του ΓΝΛ, του ΠΓΝΛ, των πολυμεταγγιζόμενων ατόμων της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας στη Λάρισα και όλα τα ιδιωτικά Ιατρικά Κέντρα (μικρά και μεγάλα) και τα Κέντρα Αποκατάστασης.

Προτρέπει δε τον κόσμο, να προσφέρει τη βοήθειά του στην κίνηση αυτή της πολιτείας και ενημερώνει πως για να γίνει κάποιος αιμοδότης θα πρέπει να έχει καλό αιματοκρίτη, καλή γενική κατάσταση, να είναι ξεκούραστος, να έχει φάει και να είναι ενυδατωμένος. Επίσης, θα πρέπει, να μην έχει χειρουργηθεί το τελευταίο εξάμηνο, ούτε να βρίσκεται σε στάδιο ανάρρωσης (με αντιβιοτική αγωγή) και να μην ακολουθεί σοβαρή φαρμακευτική αγωγή.

Κλείνοντας τη συζήτηση, συμβουλεύει πως: «Το ασφαλές αίμα είναι εκείνο που έρχεται εθελοντικά. Η προσφορά μας είναι σωστό να γίνεται με αγάπη και σεβασμό». Και συνεχίζει: «Εθελοντές αιμοδότες πρέπει να είμαστε σε φάση ηρεμίας και όχι υπό καθεστώς πίεσης (για κάποια συγκεκριμένη περίπτωση που θέλουμε)».

Ραφαέλα Παπαοικονόμου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass