ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 106ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

«Η νίκη της 6ης Οκτωβρίου 1912 οφείλεται στην ομόνοια του Ελληνικού Εθνους»

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2018 22:24

Με λαμπρότητα και επισημότητα, με τις καθιερωμένες πανηγυρικές επετειακές εκδηλώσεις αλλά και με μηνύματα για ομόνοια και σύμπνοια η πόλη της Ελασσόνας γιόρτασε την 106η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης και της επαρχίας Ελασσόνας από τον τουρκικό ζυγό (6η Οκτωβρίου 1912), με την παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασ. Κόκκαλη (ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης), βουλευτών, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Θεσσαλίας και του νομού Λάρισας, του κλήρου και εκατοντάδων κατοίκων.

Χθες το πρωί, ανήμερα της 6ης Οκτωβρίου, αρχικά τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας η επίσημη αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησε πλειάδα κληρικών (αρχιμανδρίτες, ιερείς, διάκονοι).

Στη συνέχεια, αρχές και κόσμος κατευθύνθηκαν στον χώρο της κεντρικής πλατείας, όπου βρίσκεται το Ηρώο των πεσόντων. Εκεί, αναγνώστηκε από αξιωματικό του Στρατού το πολεμικό ανακοινωθέν – τηλεγράφημα της 6ης Οκτωβρίου 1912, που είχε εκδώσει τότε η 1η Μεραρχία. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος. Τιμές απέδωσε η Μπάντα της 1ης Στρατιάς.

Ο εκπαιδευτικός - διευθυντής του Γενικού Λυκείου Ελασσόνας κ. Πέτρος Δημοβέλης στον Πανηγυρικό της ημέρας, με περιεκτικό λόγο αναφέρθηκε, ανάμεσα στα άλλα, στη «μάχη που ήταν καθοριστική για την πορεία των πολεμικών επιχειρήσεων κατά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1912, στη νίκη που ήρθε μετά από περίπου 90 χρόνια από την επανάσταση του ΄21. Μία νίκη που ήρθε έπειτα από μια σειρά καινοτόμων αποφάσεων, οι οποίες αποδείχθηκαν ιστορικά ορθές».

Και ο εκπαιδευτικός κ. Π. Δημοβέλης, ολοκλήρώνοντας, «κατέθεσε» με νόημα:

«Η νίκη της 6ης Οκτωβρίου 1912 και η μετέπειτα νικηφόρα επέλαση των Ελληνικών στρατευμάτων δεν οφείλεται μόνο στην αυταπάρνηση και αυτοθυσία του ανθυπολοχαγού Ιωάννη Μαυροδήμου και Βασιλόπουλου, του υπίατρου Βασιλείου Μπούκη και των στρατιωτών Δροσόπουλου, Ζανιά, Τσάμη και Σίρου που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στην πρώτη αυτή μάχη. Αλλά στην ομόνοια που είχε το Ελληνικό Έθνος και στην προσήλωσή του σε έναν κοινό στόχο, ο οποίος σφραγίστηκε με το αίμα των ηρώων. Η ιστορία μας δεν είναι στιγμές διάσπαρτες στον χρόνο. Είναι συνεχόμενες ηρωικές στιγμές, οι οποίες συνθέτουν αυτό που είμαστε σήμερα. Σας ευχαριστούμε ήρωες του 1912 για αυτό που μας χαρίσατε. Θα το φυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού μέχρι ρανίδας του αίματός μας…».

Στη συνέχεια, επί της παραποτάμιας οδού Μητροπολίτου Ιακώβου «αναπτύχθηκε» η παρέλαση τμημάτων με μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από σχολικές μονάδες της επαρχίας Ελασσόνας, αλλά και συλλόγων, κάτω από τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Ελασσόνας. Την παρέλαση ολοκλήρωσε η διάσημη Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, μέσα σε θερμά χειροκροτήματα.

Στις επετειακές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παρευρέθηκαν:

Ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασ. Κόκκαλης, οι βουλευτές κ. Νικ. Παπαδόπουλος (ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων), Μάξιμος Χαρακόπουλος(ως εκπρόσωπος της Ν.Δ.), Χρήστος Κέλλας, Γεώργ. Κατσιαντώνης, Κων. Μπαργιώτας(ως εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης»), ο ευρωβουλευτής κ. Γ. Επιτήδειος(ως εκπρόσωπος της «Χρυσής Αυγής»), ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι – πρ. αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλίας κ. Μαρία Μαμάρα και κ. Αθ. Παιδής, εκ μέρους του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος η αναπλ. διευθύντρια Δασών και Αγροτικών υποθέσεων κ. Ζωή Φτίκα, ο «οικοδεσπότης» δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ο δήμαρχος Δεσκάτης κ. Δημ. Καραστέργιος, ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων ο διοικητής της 1ης Στρατιάς κ. Δημόκριτος Ζερβάκης, ο αρχηγός του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας(Α.Τ.Α.) κ. Γεώργ. Μπλιούμης, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας κ. Ι. Τόλιας, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας κ. Κων. Σκούπρας, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας κ. Ζήσης Μπρούζας, ο διοικητής της 1ης ΔΑΚΑ - αντισυνταγματάρχης κ. Χρήστος Καλαμάκης, αξιωματικοί του Στρατού, της Αεροπορίας, του Ναυτικού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, διοικητές και στελέχη στρατιωτικών μονάδων, οι διοικητές της Αστυνομίας Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης και της Πυροσβεστικής Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, οι πρ. βουλευτές κ.κ. Ιωάν. Παπαδημόπουλος και Ελευθ. Κυριακού, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» - πρ. βουλευτής κ. Βασ. Έξαρχος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρ. δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, εκ μέρους της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού ο αντιστράτηγος κ. Κων. Βλάχος, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας κ. Κων. Λιούτας, ο Σύνδεσμος Αποστράτων Ελληνικής Αστυνομίας, ο πρόεδρος Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Λάρισας κ. Απόστ. Βερέμης, ο Σύλλογος Εφέδρων Αξιωματικών νομού Λάρισας, μέλη της Νομαρχιακής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λάρισας της ΝΔ κ. Χρ. Καπετάνος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Νέας Δημοκρατίας Ελασσόνας κ. Θωμάς Κίτσης, εκ μέρους της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Λάρισας ο κ. Μιχ. Τολίκας, ως εκπρόσωπος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» ο κ. Αθ. Μαργαρίτης, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων ο κ. Γ. Αναγνωστόπουλος, πολιτευτές, ο γεν. γραμματέας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων(ΠΟΕΔΗΝ) κ. Σπυρ. Συρετίδης, μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου Λάρισας, διευθυντές υπηρεσιών από την ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων – συλλόγων, μαθητές και πολύς κόσμος.

Ο ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

«Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για την Ελασσόνα αλλά και την Ελλάδα» τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση. «Είναι η ημέρα που σηματοδότησε τη μεγάλη αντεπίθεση των Ελλήνων για την απελευθέρωση περιοχών της Θεσσαλίας και της βόρειας Ελλάδας. Μετά από σχεδόν έναν αιώνα διαρκών αγώνων, οι Έλληνες απέδειξαν στην πράξη πως η θυσία, η αποφασιστικότητα και η επιμονή στο τέλος κερδίζουν κάθε τυραννία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ είχε πει κάποτε πως «η ιστορία δεν εμπιστεύεται για πολύ τη φροντίδα της ελευθερίας στους αδύναμους και στους ντροπαλούς». Οι Έλληνες αυτό, το απέδειξαν στην πράξη στο διάβα των αιώνων. Και σήμερα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να συνεχίσουμε με πυγμή και θάρρος για να ανακτήσουμε μέχρι τελευταίας ρανίδας, το αναφαίρετο δικαίωμά μας για πλήρη ελευθερία, ισοτιμία και αξιοπρέπεια ανάμεσα στα έθνη του σύγχρονου κόσμου».

Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Μια ιστορική επέτειος έχει αξία όχι μόνον για το παρελθόν που αναβιώνει στην μνήμη των μεταγενεστέρων, αλλά και ως αφορμή για αναστοχασμό του παρόντος και προγραμματισμό για το μέλλον» δήλωσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, βουλευτής Λαρίσης Μάξιμος Χαρακόπουλος εκπροσωπώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. «Διότι, ανακαλύπτουμε -με έκπληξη συχνά- ότι σήμερα τίποτε δεν είναι δεδομένο για τη δική μας γενιά, που μεγάλωσε τις τελευταίες δεκαετίες σε συνθήκες ασφάλειας. Οι προκλήσεις και οι απειλές για την Ελλάδα αυξάνονται ραγδαία, από ανιστόρητους και θρασείς αναθεωρητισμούς στη γειτονιά μας.

Δυστυχώς, απέναντι σε αυτήν την συμπεριφορά, η δική μας στάση δεν είναι ανάλογη του κινδύνου. Αντιθέτως, όπως απέδειξε η κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών, απεμπολούνται εθνικά δίκαια και παραδίδονται ιστορικές παρακαταθήκες, με αξιοπερίεργη ελαφρότητα. Επιπλέον, λαμβάνει χώρα, λόγω ιδεοληπτικών εμμονών, μια στρέβλωση στην εθνική και θρησκευτική μας ταυτότητα, κυρίως στην εκπαίδευση».

 Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ

«Τα ιστορικά κεφάλαια του Έθνους μας αντανακλούν τις μεγάλες δυνατότητες και συγχρόνως, τις αυτοκαταστροφικές τάσεις, που έχει ο λαός μας. Όταν είμαστε ενωμένοι επιτυγχάνουμε θαύματα, ενώ όταν έχουμε εσωτερικές διαιρέσεις και διαμάχες, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την καταστροφή», δήλωσε ο αν. τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, προσθέτοντας:

«Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας, σε όσους αγωνίστηκαν για να απελευθερωθεί η Ελλάδα, σε αυτούς τους ήρωες που πότισαν με το αίμα τους την ελληνική γη, για να δουν το φως της λευτεριάς οι εκτός συνόρων αδελφοί μας. Δυστυχώς, εάν δεν διδαχθούμε από την ιστορία ή αν τη λησμονήσουμε, όπως επιθυμούν συγκεκριμένες μειοψηφίες, σήμερα, που επιδιώκουν την πόλωση και τον διχασμό, εκχωρώντας ταυτοχρόνως την εθνική μας κληρονομιά και αποποιώντας την εθνική μας κυριαρχία, θα βρεθούμε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση στο μέλλον.

Γι’ αυτό, δεν ξεχνάμε το παρελθόν μας και φροντίζουμε να μεταλαμπαδεύουμε από γενιά σε γενιά τα θρυλικά κατορθώματα και τις ένδοξες νίκες των προγόνων μας».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου με αφορμή την επέτειο δήλωσε μεταξύ άλλων «σήμερα η Ελασσόνα μας γιορτάζει! Έχουμε έναν επιπλέον λόγο να γιορτάζουμε την 6η Οκτωβρίου, όχι μόνο εμείς, οι κάτοικοι της Ελασσόνας, αλλά όλοι οι Έλληνες. Την ώρα που ο εθνικισμός φαίνεται πως διχάζει και πάλι τους λαούς των Βαλκανίων, είναι τα ιστορικά μας ορόσημα εκείνα που δείχνουν τον δρόμο. Ας κρατήσουμε το ιστορικό νήμα της πατρίδας μας σφιχτά στα χέρια μας. Είναι το νήμα αυτό που συνδέει τη Ρούμελη με τον Όλυμπο, τους μπουρλοτιέρηδες του 1821 με τους Θεσσαλούς επαναστάτες του 1854 και του 1878, τους Μακεδονομάχους με τα ξακουστά τέκνα της περιοχής μας, τον Γεωργάκη Ολύμπιο, τον Νικοτσάρα, τον Χριστόφορο Περαιβή. Είναι καθήκον μας, τιμώντας όλους όσοι έδωσαν το αίμα τους για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι, να υπερασπιστούμε τις αξίες της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Ο αγώνας για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία είναι αγώνας καθημερινός».

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass