Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Να «παγώσει» η κατάθεση του σχεδίου Γαβρόγλου

* ΖΗΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΟΜΟΦΩΝΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΙ * ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΕ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2018 22:00

Στην ανάγκη να «παγώσουν» οι διαδικασίες κατάθεσης του σχεδίου Γαβρόγλου, να δοθεί εύλογος χρόνος για διαβούλευση και να επανασχεδιασθεί η πρόταση συγχώνευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΙ Θεσσαλίας κατέληξε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας στη χθεσινή ειδική συνεδρίασή του.

Η συνεδρίαση προκλήθηκε με αφορμή την κατάθεση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας για τη συγχώνευση των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Θεσσαλίας, σχέδιο νόμου «που είναι πίσω από την αρχική εισήγηση της διαβούλευσης» όπως με έμφαση τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης.

Το δημοτικό συμβούλιο υιοθέτησε αρχικά την εισήγηση του δημάρχου να ανασταλεί η συζήτηση του νομοσχεδίου, καθώς όπως είπε «περιέχει και θετικά στοιχεία» και όχι να αποσυρθεί με αφορμή «διεκδικήσεις τοπικιστικού χαρακτήρα» που έχουν ενταθεί αυτή την περίοδο.

Προκειμένου λοιπόν να διασφαλισθούν οι «απώλειες από την κατάργηση του ΤΕΙ» το δημοτικό συμβούλιο Λάρισας διαμόρφωσε τις «κόκκινες γραμμές που περιλαμβάνουν τα εξής αιτήματα: Να ιδρυθούν δύο νέα Πολυτεχνικά Τμήματα σε αντικατάσταση των Τμημάτων της ΣΤΕΦ. Να ενταχθεί στο νέο πανεπιστήμιο το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων. Να παραμείνει το Τμήμα Τουριστικών Επαγγελμάτων, να μετατραπεί σε Σχολή το Τμήμα Ιατρικής και τέλος να ιδρυθεί το Ογκολογικό Κέντρο όπως αρχικά είχε προταθεί και όχι ως ερευνητικό ινστιτούτο όπως προτείνεται στο σχέδιο Γαβρόγλου.

Στη συνεδρίαση που συμμετείχαν και φορείς του νομού, αναδείχθηκε ο πρόχειρος σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας που προβλέπει ιδρύσεις Τμημάτων που θα ενταχθούν μάλιστα στο νέο μηχανογραφικό χωρίς να έχουν προηγηθεί προγράμματα σπουδών και χωρίς να έχουν εκδοθεί συγγράμματα και επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.

Επίσης αναδείχθηκε η ανάγκη ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ του Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Θεσσαλίας έτσι ώστε στη συγχώνευση να κυριαρχήσουν τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά και να αντιμετωπισθούν παθογένειες, ενώ για πολλοστή φορά αναδείχθηκε η διαφωνία στο εσωτερικό της εκπαιδευτικής κοινότητας του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Με καθηγητές των δύο πλευρών να «αλληλοκατηγορούνται» για τις τηρούμενες διαδικασίες, προκαλώντας μάλιστα την παρέμβαση του πρώην δημάρχου Κων. Τζανακούλη που κάλεσε τους καθηγητές να «τα βρούνε στο ΤΕΙ» και να μην αντιπαρατίθενται στη συνεδρίαση του συμβουλίου.

Μετά από περίπου 5 ώρες συζήτησης η συνεδρίαση παραλίγο να μην καταλήξει κιόλας σε απόφαση καθώς δεν έλειψε η διαφωνία και επί διαδικαστικών θεμάτων όπως για το εάν η απόφαση θα έπρεπε να επικεντρωθεί στο αίτημα για απόσυρση ή για αναστολή με συμβούλους ακόμη της πλειοψηφίας να καταθέτουν αντιπρόταση για… ίδρυση δεύτερου πανεπιστημίου στη Λάρισα. Με το δημοτικό συμβούλιο να καταλήγει τελικά ομόφωνα στην απόφαση να «παγώσουν» οι διαδικασίες.

ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον πρύτανη του ΤΕΙ Ξεν. Σπηλιώτη να παρουσιάζει την απόφαση της Συγκλήτου, με την οποία ζητείται να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να γίνει διάλογος αφού δεν υπάρχουν «εγγυήσεις» (χρηματοδότηση, διαχειριστική αρχή κ.λπ.) για την περιφερειακή ανάπτυξη του νέου ιδρύματος που θα προκύψει από τη συγχώνευση.

Νωρίτερα ο κ. Σπηλιώτης έκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό της διαβούλευσης για να διευκρινίσει ότι το αίτημα της αυτόνομης πορείας του ΤΕΙ Θεσσαλίας αφορά στο διάστημα «έως ότου ολοκληρωθεί ο διάλογος και βρεθεί λύση».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κων. Μπαργιώτας αφού παρατήρησε την απουσία των βουλευτών Λάρισας της συμπολίτευσης, σημείωσε την προχειρότητα στον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας ζητώντας να αποσυρθεί το σχέδιο Γαβρόγλου για να γίνει «ουσιαστικός διάλογος για την εκπαίδευση». Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γρηγ. Παπαχαραλάμπους διευκρίνισε ότι το ίδιο θέμα θα συζητηθεί και στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για να μεταφέρει πρόταση του κ. Αγοραστού για κοινή συνεδρίαση των διοικήσεων του Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ και των τεσσάρων δημάρχων των θεσσαλικών πρωτευουσών κάνοντας επίσης γνωστό ότι επίκειται συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας.

Ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχ. Νταβέλης σημείωσε ότι «δεν μας πείθουν για τις προθέσεις της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης» ζητώντας αναλογιστική μελέτη. Ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών θεμάτων του ΤΕΙ, Μιχ. Βραχνάκης διευκρίνισε ότι «η απόφαση της Συγκλήτου του ΤΕΙ Θεσσαλίας ελήφθη χωρίς να έχουν συνεδριάσει στα συλλογικά όργανα» του Ιδρύματος και πως όσοι ψήφισαν «μετέφεραν τις προσωπικές τους απόψεις».

Ο κ. Βραχνάκης επί της ουσίας «απαντούσε» στα όσα νωρίτερα είχε πει ο πρύτανης του ΤΕΙ, με τον κ. Τζανακούλη παρεμβαίνοντας να εκφράζει τη λύπη του για τις δημόσιες διαφωνίες των εκπαιδευτικών τους οποίους και κάλεσε να «τα βρούνε στο ΤΕΙ».

Ο αντιπρύτανης διοικητικών θεμάτων του ΤΕΙ, Στέφ. Ζαούτσος, τόνισε πως το σχέδιο Γαβρόγλου «είναι μη συμβατό με το σχέδιο που πρότεινε το ΤΕΙ» για να αναρωτηθεί εάν «είναι διατεθειμένη η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αφήσει τη Λάρισα χωρίς εκπαιδευτικό ίδρυμα».

Τα προβλήματα των σπουδαστών μετέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών, Λαυρ. Κουρελάς τονίζοντας ότι «μας αντιμετωπίζουν ως χρηματικό ποσό» όταν «το σχέδιο δεν καλύπτει αιτήματα για δωρεάν σίτιση, στέγαση και επαγγελματικά δικαιώματα».

Η γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Ζιαζιά ανέγνωσε δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Μάξ. Χαρακόπουλου όπως και τηλεφωνική επικοινωνία του βουλευτή της ΝΔ Χρ. Κέλλα ενώ γραπτή θέση κατέθεσε το ΤΕΕ, θέση που δεν αναγνώσθηκε τελικά καθώς δεν παρευρέθηκε εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

«Το σχέδιο νόμου δεν ικανοποιεί τις ανάγκες της πόλης, είναι πίσω από το αρχικό» τόνισε ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης σημειώνοντας ως θετική την εξέλιξη της δημιουργίας «γεωπονικού πόλου».

Ο κ. Καλογιάννης χαρακτήρισε «τεράστια υποχώρηση» την «ίδρυση Ινστιτούτου Ερευνών αντί του Ογκολογικού Κέντρου». Προκειμένου να διασφαλισθούν οι «απώλειες από την κατάργηση του ΤΕΙ» ο κ. Καλογιάννης τόνισε ότι «κόκκινες γραμμές της πόλης περιλαμβάνουν πλέον τα εξής αιτήματα: Να ιδρυθούν δύο νέα Πολυτεχνικά Τμήματα σε αντικατάσταση των Τμημάτων της ΣΤΕΦ, να ενταχθεί στο νέο πανεπιστήμιο το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων. Να παραμείνει το Τμήμα Τουριστικών Επαγγελμάτων, να μετατραπεί σε Σχολή το Τμήμα Ιατρικής και τέλος να ιδρυθεί το Ογκολογικό Κέντρο όπως αρχικά είχε προταθεί». Για να ολοκληρώσει την πρωτολογία του προτείνοντας την αναστολή κατάθεσης του νομοσχεδίου και την ανάληψη πρωτοβουλιών.

Με την πρόταση αναστολής συμφώνησε και η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου παρατηρώντας ότι «είναι κακό για το ΤΕΙ Θεσσαλίας ενώ θέτει σε κίνδυνο και τη βιωσιμότητα του Πανεπιστημίου». Για να αντιπροτείνει ακόμη ότι σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα της πόλης να προταθεί η αυτόνομη πορεία.

«Το σχέδιο Γαβρόγλου φέρνει ξανά στο επίκεντρο την αντιπαράθεση, Λάρισας και Βόλου» τόνισε ο πρώην δήμαρχος Κων. Τζανακούλης που σχολιάζοντας τις παθογένειες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τις αποφάσεις του εκάστοτε υπουργού Παιδείας, πρότεινε να παγώσει η διαδικασία και να γίνει ουσιαστικός διάλογος μεταξύ Πανεπιστημίου, ΤΕΙ, Περιφέρειας Θεσσαλίας και δημάρχων.

Την αναστολή κατάθεσης του σ.ν. ζήτησε και η δημοτική σύμβουλος της παράταξης Νασιώκα, Μαίρη Καμηλαράκη εστιάζοντας και στο θέμα του Ογκολογικού Κέντρου ενώ ο επικεφαλής παράταξης, Ντ. Διαμάντος τονίζοντας ότι «η συζήτηση δεν απαντά στην ουσία των εκπαιδευτικών θεμάτων» ζήτησε να παγώσει η διαδικασία.

Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του ΚΚΕ Π. Κρίκης ζήτησε να μην κατατεθεί το σχέδιο Γαβρόγλου αφού, μεταξύ άλλων, «προσαρμόζει την εκπαίδευση στις ανάγκες του κεφαλαίου».

Ο αντιδήμαρχος Γ. Σούλτης χαρακτήρισε «έγκλημα την κατάργηση των ΤΕΙ» επικρίνοντας το σχέδιο Γαβρόγλου καθώς δεν αντιμετωπίζει θέματα όπως τα προγράμματα σπουδών, των επαγγελματικών δικαιωμάτων κ.ά. για να καταλήξει σημειώνοντας ότι «η Λάρισα χάνει ένα αυτόνομο Ίδρυμα».

Μετά τις τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων, για ώρα υπήρξε διαφωνία για τον αν το συμβούλιο θα πρέπει να ζητήσει απόσυρση ή αναστολή της διαδικασίας. Με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, Θ. Καφφέ να καταθέτει τρίτη πρόταση, για ίδρυση 2ου πανεπιστημίου στη Λάρισα αλλά να αποχωρεί τελικά από τη συνεδρίαση προκειμένου να ληφθεί ομόφωνη απόφαση, όπως και έγινε.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ