Ανακύκλωση μεταχειρισμένων ρούχων και παπουτσιών στον Τύρναβο

* «ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΙΑΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑΦΗ, ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ», ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΡ. ΤΣΙΟΠΑΣ

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2018 22:02

Δεκαπέντε κάδοι ανακύκλωσης ρούχων και παπουτσιών θα τοποθετηθούν μέχρι και τέλη του 2018 στην πόλη του Τυρνάβου και σε Τοπικά Διαμερίσματα.

Πρόκειται για ένα σημαντικό περιβαλλοντικό εγχείρημα της δημοτικής αρχής, στη διαχείριση απορριμμάτων, που σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος του Δήμου Τυρνάβου κ. Χρήστο Τσιόπα «θα επιφέρει πολλαπλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για τον Δήμο, όπως μείωση εισφοράς στον Φο.Δ.Σ.Α., ελάττωση καυσίμων, παράταση του χρόνου ζωής του Χ.Υ.Τ.Α. κ.λπ., ενώ θα μειωθούν τα οικιακά απόβλητα που οδηγούνται προς ταφή σε ποσοστό περίπου 6%. Παράλληλα θα ενισχυθεί η Τράπεζα Ενδυμάτων, που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Υπηρεσίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου».

Ο κ. Τσιόπας δηλώνει στην «Ε», ότι σύντομα θα υπογραφεί η σύμβαση με εταιρεία που θα αναλάβει την τοποθέτηση συνολικά 23 κάδων στην πόλη του Τυρνάβου και σε Τοπικά Διαμερίσματα, καθώς και τη διαχείριση της ανακύκλωσης και διαλογής των ενδυμάτων και των υποδημάτων, χωρίς κανένα κόστος για τον Δήμο Τυρνάβου.

Η υπογραφή της σύμβασης ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο και μέχρι τέλη του χρόνου θα έχει τεθεί σε λειτουργία ένα μέρος του συστήματος συλλογής, διαλογής και ανακύκλωσης των υλικών».

Οι κάδοι προβλέπεται να τοποθετηθούν κοντά σε σχολεία και σε ιερούς ναούς.

Αναλυτικότερα, για τις υποχρεώσεις της εταιρείας που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα, ο κ. Τσιόπας αναφέρει: «Μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Δήμου Τυρνάβου με σκοπό την κατάθεση προσφορών από ενδιαφερόμενες εταιρείες κατατέθηκε μία και μόνη προσφορά από την εταιρεία «EAST WEST GREECE Μ.Ι.Κ.Ε.» με έδρα τη Θέρμη Θεσσαλονίκης, η οποία συνεργάζεται ήδη με πολλούς δήμους της χώρας.

Η «EAST WEST GREECE Μ.Ι.Κ.Ε, σύμφωνα με την προσφορά της, χωρίς κανένα χρηματικό αντίτιμο από τον Δήμο Τυρνάβου, θα αναλάβει την ολοκληρωμένη διαχείριση του ρεύματος των μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης και λοιπών υφασμάτινων υλικών και ειδικότερα:

Τη δωρεάν τοποθέτηση κάδων ειδικών προδιαγραφών για τη συλλογή των ειδών ένδυσης και υπόδησης και λοιπών υφασμάτινων υλικών, σε σημεία που υποδεικνύονται από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου. Τη δωρεάν συλλογή των υφασμάτινων υλικών με μέσα της εταιρείας.

Την προδιαλογή των συλλεγόμενων υλικών με στόχο την επιστροφή των σε καλή κατάσταση επαναχρησιμοποιήσιμων ενδυμάτων στην Τράπεζα Ενδυμάτων για την υποστήριξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων. Την προώθηση των μη επαναχρησιμοποιήσιμων υλικών προς ανακύκλωση. Την εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης».

Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στην υποχρέωση του Δήμου Τυρνάβου, σε συμμόρφωση με το εγκεκριμένο ΕΣΔΑ και το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ), σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται ο σχεδιασμός δράσεων χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, με σκοπό τόσο την αξιοποίησή τους, όσο και την εκτροπή τους από την ταφή μέσω της ανάπτυξης δικτύου ειδικών κάδων συλλογής.

Με την ανταπόκριση των πολιτών, στους ειδικούς κάδους προβλέπεται να συλλέγονται μεταχειρισμένα είδη ένδυσης και υπόδησης και λοιπά υφασμάτινων υλικά, όπως ρούχα, τσάντες, πάνινα παιχνίδια, παπούτσια κ.λπ., τα οποία μέχρι σήμερα απορρίπτονται στους πράσινους κάδους και οδηγούνται προς ταφή, αφού δεν υπάρχει Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης.

 

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass