Εθελοντές… ζωής 250 Φαρσαλινοί

250 ΔΟΤΕΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΑΡΙΘΜΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΗ * ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ Κ.Υ. ΜΕ ΤΟ «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» * ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ ΣΕ 20 ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2018 22:06
Η Κική Παναγιωτοπούλου βραβεύθηκε από την πρόεδρο του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» Μαριάννα Βαρδινογιάννη, για τον «πυρήνα» εθελοντών δοτών που δημιούργησε στα Φάρσαλα Η Κική Παναγιωτοπούλου βραβεύθηκε από την πρόεδρο του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» Μαριάννα Βαρδινογιάννη, για τον «πυρήνα» εθελοντών δοτών που δημιούργησε στα Φάρσαλα

 «Εστω και ένας εθελοντής δότης να γίνει, είμαστε νικητές», παρότρυνε ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Αρης Καραχάλιος την πρόεδρο της ΔΗ.ΚΕ.ΦΑ κ. Κυριακή Παναγιωτοπούλου, όταν το 2015 ξεκίνησε τα πρώτα βήματα να αφυπνίσει συνειδήσεις και να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για τη σημαντικότητα να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών.

Αυτή η φράση την ακολουθούσε στην πορεία και των επόμενων βημάτων που τόλμησε, κατακτώντας σήμερα εν έτει 2018, να αναδείξει τον Δήμο Φαρσάλων τον μοναδικό στη Θεσσαλία, που το Κέντρο Υγείας του, αποτελεί Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών και αριθμεί 250 δότες, δημότες Φαρσάλων.

Εντάσσεται στον χάρτη των συνεργαζόμενων Κέντρων με τον Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας»- Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, με πρόεδρο τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η οποία μάλιστα απένειμε τιμητικούς επαίνους τόσο στον Δήμο Φαρσάλων όσο και στο Κέντρο Υγείας για την προσφορά τους στους στόχους του Συλλόγου.

«Ανέλπιστη και συγκινητική» χαρακτηρίζει η κ. Παναγιωτοπούλου, τη μεγάλη ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας, που αγκάλιασε αυτήν την προσπάθεια από την πρώτη στιγμή, και παράλληλα έλαβε, όταν χρειάστηκε αυτή την προσφορά ζωής, καθώς από τα Φάρσαλα και την ευρύτερη περιοχή, στη Μονάδα του Συλλόγου «Οραμα Ελπίδας» στην Αθήνα έχουν μεταμοσχευτεί μέχρι σήμερα περίπου είκοσι παιδιά.

Αναλυτικότερα η κ. Παναγιωτοπούλου αναφέρει στην «Ε»: «Τον Μάιο του 2015 αποφάσισα να επισκεφθώ την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ. Η επιθυμία μου ήταν ο Δήμος μας, ο Δήμος Φαρσάλων να βοηθήσει την Τράπεζα Εθελοντών.

Έτσι λοιπόν ξεκίνησε μια υπέροχη συνεργασία με πολλές εκδηλώσεις, πολλούς δότες, πολλούς συμπαραστάτες, και με τη βράβευσή μου από την πρόεδρο του συλλόγου Όραμα Ελπιδας.

Ο πρώτος συμπαραστάτης ήταν ο δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος. Ένας άνθρωπος με ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία. Στην πρώτη εκδήλωση μού είπε το εξής: «Εστω και ένας εθελοντής δότης να γίνει, είμαστε νικητές».

Από τότε την έκφραση αυτή την ακούω συνεχώς στις συναντήσεις εργασίας και από την ίδια την πρόεδρο του Συλλόγου, την κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη η οποία λέει ότι «κάθε δότης είναι πολύτιμος, γιατί είναι ο μοναδικός που μπορεί να σώσει έναν άνθρωπο».

Στη συνέχεια απευθύνθηκα στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων, η προϊσταμένη των νοσηλευτριών Ζέφη Γιαννάκη-Γρηγορίου και η επισκέπτρια Υγείας Αναστασία Καραμπινά-Βησσαροπούλου αγκάλιασαν την ιδέα.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων να μπει στον χάρτη των συνεργαζόμενων Κέντρων, σε καθημερινή βάση να δέχεται δείγματα και να ενημερώνονται οι μαθητές του Δήμου μας από μικρή ηλικία για τη σημασία της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών.

Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Νέστωρας Αντωνίου και ο διευθυντής του ΚΥΦ κ. Γιώργος Νεχωρίτης είναι επίσης αρωγοί.

Επίσης σημαντικοί συμπαραστάτες στην προσπάθεια αυτή είναι το Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων και η εκκλησία μας, που παρέχει σημαντική ενημέρωση και παρακινεί τους πολίτες -κατά το τέλος των λειτουργιών- να γίνουν δότες!

Το ίδιο ισχύει για τους συλλόγους και τα αθλητικά σωματεία του Δήμου μας. Σε ό,τι αφορά στον εθελοντισμό ο αριθμός των εθελοντών δοτών είναι 250 άνθρωποι στα Φάρσαλα. Το έργο του Δήμου Φαρσάλων όμως είναι πολύ μεγαλύτερο. Γιατί ανοίξαμε την πόρτα στην ενημέρωση και στην κοινωνική συμμετοχή, με σοβαρούς επιστήμονες και με πολύ έργο.

Στην ερώτησή σας κα Κισσάβου για το πόσο σημαντική είναι για μένα αυτή η προσπάθεια που γίνεται και κατά επέκταση η εθελοντική δωρεά μυελού των οστών, θα σας απαντήσω πόσο σημαντική είναι για μένα η μεταμόσχευση. Ένας ασθενής, πριν βρεθεί ο δότης του, ξέρει ότι οι ελπίδες του μειώνονται καθημερινά. Η μεταμόσχευση λοιπόν σημαίνει ζωή, ελπίδα και όραμα. Επαναφέρει τον άνθρωπο στην οικογενειακή, επαγγελματική και προσωπική του ζωή. Σας το λέω από την εμπειρία μου. Είμαι δότρια νεφρού και λήπτης αυτού ο σύζυγός μου».

Σήμερα σε όλη τη χώρα υπάρχουν εγγεγραμμένοι 75.000 δότες, 30 από τους οποίους βρέθηκαν συμβατοί με αντίστοιχους ασθενείς και έδωσαν μόσχευμα. Όσοι επιθυμούν να γίνουν δότες μυελού των οστών, μπορούν να απευθυνθούν στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων και απαιτείται να είναι σε καλή κατάσταση υγείας. Η διαδικασία είναι η εξής: Εγγράφονται ως εθελοντές δότες, με τη συμπλήρωση αίτησης εθελοντή δότη αιμοποιητικών κυττάρων και παράλληλα προσφέρουν ελάχιστο δείγμα αίματος ή στοματικού επιχρίσματος (σάλιου) για να τυποποιηθεί ο ιστικός τύπος.Τα αποτελέσματα της εργαστηριακής ανάλυσης καταχωρούνται στο Εθνικό (ΕΟΜ) και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (BMDW).

Τα προσωπικά στοιχεία και τα στοιχεία ιατρικής αξιολόγησης είναι εμπιστευτικά και διέπονται από τον νόμο 2737/99 περί προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ»

Ο Σύλλογος «Οραμα Ελπίδας» είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 2012. Aποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα προσφοράς ιατρικής, ψυχικής και κοινωνικής φροντίδας του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα» προς τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και τις οικογένειές τους.

Πρωταρχικός στόχος του Συλλόγου είναι η λειτουργία Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, για να καλύψει τις ανάγκες ασθενών, παιδιών και ενηλίκων, που χρειάζονται μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στεγάζεται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ».

 

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass