Κάστανα Αμπελακίων σε Αμερική και Ευρώπη

Ο νεοσύστατος Αγροτικός Συνεταιρισμός συνεχίζει την παράδοση του χωριού

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2018 22:10

Με μεγάλες αξιώσεις και σημαντικά αποτελέσματα ξεκίνησε φέτος τη δράση του ο νεοσύστατος Νέος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελακίων έχοντας εξασφαλίσει, παρά τη μειωμένη παραγωγή λόγω καιρικών συνθηκών κατά 20% περίπου, να φτάσει το ποιοτικό και μεγάλο κάστανο Αμπελακίων στις ΗΠΑ, τον Καναδά και παράλληλα σε Ιταλία και Γαλλία.

Μιλώντας μετά τον αγιασμό από τον π. Βασίλειο, σε εκδήλωση που οργανώθηκε για το θέμα, στην έδρα του Συνεταιρισμού που είναι το εμβληματικό κτίριο της πρώην ΚΥΔΕΠ, στην είσοδο της ιστορικής Κοινότητας, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Ευθύμιος Καζαντζής εμφανίστηκε εμφανώς ικανοποιημένος από την πρώτη παρουσία του Συνεταιρισμού και την προώθηση του κάστανου στις διεθνείς αγορές. Ο κ. Καζαντζής αναφέρθηκε επίσης στα μέλη συνεταίρους οι οποίοι παρέδωσαν στον Συνεταιρισμό για εξαγωγή άριστης ποιότητας προϊόν το οποίο στα ξένα σούπερ μάρκετ είχε ψηλά την ελληνική σημαία.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι για το κάστανο Αμπελακίων ανοίγουν στη Γαλλία και νέες αγορές, όπως στη Λυών και τη Μασσαλία, επαναλαμβάνοντας την ιστορία του παρελθόντος.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΜΠΩΝ

Στο πλευρό του νέου Συνεταιρισμού ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος ο οποίος στην ομιλία του αρχικά έκανε αναφορά στην ιστορική Κοινότητα Αμπελακίων και την ιστορία της στο συνεταιριστικό Κίνημα. Ο δήμαρχος Τεμπών σημείωσε επίσης: «Σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς Καρίτσας, Μελιβοίας, Σκήτης, Ποταμιάς, δώσαμε κοινούς αγώνες ως Δήμοι Τεμπών και Αγιάς για το ιδιοκτησιακό και θέλω να πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε λύση του προβλήματος, φιλοδοξούμε για την εφαρμογή μιας κοινής πολιτικής στην προώθηση του προϊόντος προς όφελος αποκλειστικά και μόνο των παραγωγών των συγκεκριμένων Δ. Διαμερισμάτων.

Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και στο πλαίσιο στήριξης και ενίσχυσης της καστανοκαλλιέργειας στοχεύουμε στη σύνδεση του αντλιοστασίου στην ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΟΙ με τον υπάρχοντα αγωγό στη θέση ΜΕΛΕΤΙΚΟ δίνοντας τη δυνατότητα άρδευσης σε περίπου 1.000 στρ. στη λεκάνη των Αμπελακίων που σήμερα στην ουσία δεν αρδεύονται.

Επίσης στον σχεδιασμό μας ως δημοτική αρχή είναι η καθιέρωση της γιορτής κάστανου στο άμεσο μέλλον» .

Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Στον χαιρετισμό του ο βουλευτής και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος χαιρέτισε αρχικά τη δημιουργία του νέου Συνεταιρισμού σημειώνοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από υγιείς συνεταιρισμούς, όπως αυτός των Αμπελακίων. Σημείωσε ότι η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα με τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Δήλωσε αλληλέγγυος στην προσπάθεια να γίνει το κάστανο Αμπελακίων, όπως και τα κάστανα από τους αντίστοιχους συνεταιρισμούς Καρίτσας, Μελιβοίας και Σκήτης – Ποταμιάς στον Κίσσαβο και το Μαυροβούνι, Π.Ο.Π. και προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης. Πρότεινε στους παραγωγούς να βάλουν υψηλούς στόχους ακολουθώντας τα βήματα των προπατόρων τους. Και ο κ. Χαρακόπουλος, όπως και όλοι οι ομιλητές, αναφέρθηκε στο ιδιοκτησιακό ζήτημα. Δήλωσε ενήμερος για το ζήτημα και βεβαίωσε ότι θα το φέρει στη Βουλή στο πλαίσιο της Άσκησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ώστε να αρθούν τα όποια κωλύματα.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Στο μείζον ζήτημα του ιδιοκτησιακού αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Τεμπών «Νέα Δύναμη» κ. Γιώργος Μανώλης. Επίσης ο κ. Μανώλης έκανε έκκληση σε όλους τους παραγωγούς των Αμπελακίων να στηρίξουν τον Συνεταιρισμό. Είπε επίσης ότι προσωπικά και ως συνδυασμός οι πόρτες είναι ανοιχτές και είναι πάντα στο πλευρό του Συνεταιρισμού και των μελών του.

Τη συνάντηση άνοιξε ο γραμματέας του Συνεταιρισμού και αντιδήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Τεργάς ενώ παρευρέθηκε και το μέλος της διοίκησης κ. Δημήτριος Κριτσιμάλης. Παρευρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου και αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠΤ κ. Λάμπρος Ζάρρας, ο πρόεδρος της Τ. Κοινότητας Αμπελακίων κ. Σωτήρης Μιχαλάκης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Νικολάου κ.α.

ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ (Του Κώστα Τσόλα)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass