ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ

«Σύμβολα του λαϊκού αγώνα στο Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940-1949»

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2018 16:08

Επετειακή εκδήλωση με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου Αμπελακίων Περιόδου 1940-1949 οργανώνεται στα Αμπελάκια αύριο Σάββατο 20 Οκτωβρίου και ώρα 6.30 μ.μ. από τον σύλλογο Φίλων του Μουσείου.

Η εκδήλωση, που εντάσσεται στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ και των 74 χρόνων απελευθέρωσης της Λάρισας στις 23 Οκτώβρη 1944, περιλαμβάνει χαιρετισμό από τον Άγι Παπαστεργίου, πρόεδρο του συλλόγου Φίλων του Μουσείου και ομιλία από τον Θανάση Σερδένη, στέλεχος του ΚΚΕ καθώς και μουσικό πρόγραμμα.
Παρουσιάζοντας την εκδήλωση χθες στους δημοσιογράφους, ο Α. Παπαστεργίου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στις 28 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν 10 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου. Σ’ αυτά τα 10 χρόνια, παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες, με τη σταθερή μέριμνα του ΚΚΕ, της Διοικούσας Επιτροπής, με τη συγκινητική υποστήριξη πολλών φίλων, κατόπιν και με τη στήριξη του Συλλόγου των φίλων του, το Μουσείο κατάφερε χρόνο με τον χρόνο να γίνεται όλο και πιο γνωστό. Ο αρχειακός πλούτος του παράνομου τυπογραφείου, οι εφημερίδες της κατοχικής περιόδου, οι φωτογραφίες ανθρώπων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο την περίοδο 1940 ως το 1950 και αργότερα, έργα εξόριστων, οι μαρτυρίες και τα βιβλία των αγωνιστών και αγωνιστριών είναι αδιάψευστοι μάρτυρες για τη δράση του λαού μας μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ του ΕΛΑΣ, του ΕΛΑΝ, της ΕΠΟΝ, της Εθνικής Αλληλεγγύης. Αδιάψευστοι μάρτυρες για την απήχηση που είχε το ΕΑΜ στη διάρκεια της κατοχής, στο οποίο κύριος αιμοδότης ήταν το ΚΚΕ. Το υλικό που τυπώθηκε στο σπίτι του Θανάση Χαμαϊδή, συνέβαλε στην εμψύχωση του λαού της περιοχής και στην καλύτερη οργάνωσή του. Το υλικό από το παράνομο τυπογραφείο διακινούνταν στα χωριά του Κάτω Ολύμπου, στον Κίσσαβο, ως και το Μαυροβούνι στα χωριά της Αγιάς. Σε εκείνα τα μαύρα χρόνια οι κομμουνιστές, οι ΕΑΜίτες, οι ΕΛΑΣίτες και οι ΕΠΟΝίτες δούλευαν οργανωμένα και αψηφώντας τον κίνδυνο της κρεμάλας κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανή τη δάδα της λευτεριάς».  Και ο πρόεδρος των φίλων του Μουσείου συνέχισε: «Χαιρετίζουμε τους αγωνιστές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ-ΕΛΑΝ, της Εθνικής Αλληλεγγύης, της ΟΠΛΑ, που όχι μόνον έσωσαν τον Λαό από την πείνα, αλλά μάτωσαν, βασανίστηκαν και άλλοι στήθηκαν στον τοίχο για την απελευθέρωση της χώρας σώζοντας ταυτόχρονα την τιμή της Πατρίδας. Στην εκδήλωση, καλούμε τον κόσμο να επισκεφθεί το Μουσείο στα Αμπελάκια για να γνωρίσει τη δράση του λαού την περίοδο της κατοχής, αλλά να βγάλει συμπεράσματα και για το τι μπορεί να κάνει σήμερα.  Γιατί, θα μπορούσε κανείς να μιλάει για ώρες για τον ρόλο που έπαιξε το παράνομο τυπογραφείο την περίοδο της Γερμανοϊταλικής κατοχής. Αλλά και τον ρόλο που παίζει σήμερα με τα εκθέματα που έχει και τα οποία στον επισκέπτη δείχνουν τον δρόμο του αγώνα, της οργάνωσης και όχι τον δρόμο της μοιρολατρίας «του σφάξε με Αγά μ’, ν’ αγιάσω», που προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας επιβάλλει η αστική τάξη με τις κυβερνήσεις της», κατέληξε ο Α. Παπαστεργίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass