Λαρισαίοι ανοίγουν νέες «πόρτες» στο τάβλι

* ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2018 22:08
Η ιδρυτική ομάδα του αγωνιστικού ταβλιού στη Λάρισα. Η ιδρυτική ομάδα του αγωνιστικού ταβλιού στη Λάρισα.

Οι Λαρισαίοι αγαπούν με πάθος το τάβλι και κάθε γενιά συνεχίζει και διατηρεί ένα πανάρχαιο παιχνίδι στις παρέες της, συνεχίζοντας την παράδοση. Πρόκειται για ένα χόμπι που έχει κερδίσει πολλούς λάτρεις, οι οποίοι στην πορεία των χρόνων, εξέλιξαν το παιχνίδι από ψυχαγωγία σε αγώνα.

Όπως και μια ομάδα συμπολιτών, που δημιούργησαν έναν πυρήνα παικτών ταβλιού, τους οποίους διακατέχει κατ’ αρχήν η αγάπη για το παιχνίδι και παράλληλα η φιλοδοξία να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με καλούς παίκτες απ' όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και να αναμετρήσουν τις δυνάμεις τους.

«Όλη η Ελλάδα παίζει τάβλι και υπάρχουν καλοί παίκτες. Γιατί να μην δείξουμε και τις δικές μας δυνάμεις στα αγωνιστικά πρωταθλήματα που οργανώνονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό;» αναφέρει ένας εκ των μελών της ομάδας ο κ. Γιώργος Δημητρακόπουλος, ο οποίος μας μιλά για το αγωνιστικό τάβλι, παρουσιάζει τους στόχους της ομάδας και δηλώνει: «οι ολοένα και πιο βελτιωμένοι Έλληνες παίκτες του τάβλι έχουν σημειώσει διεθνώς πολυάριθμες επιτυχίες που μας κατατάσσουν επάξια στις κορυφαίες δυνάμεις του πλανήτη».

Τι σημαίνει όμως αγωνιστικό τάβλι; Υπάρχουν κανόνες; Ποιο παιχνίδι παίζουν στους αγώνες; Σε όλα αυτά ο κ. Δημητρακόπουλος απαντά:

«Ο Όμιλος Αγωνιστικού Μπριτζ Λάρισας που λειτουργεί απ’ το 1998 καλλιεργώντας το άθλημα του μπριτζ, δημιούργησε τμήμα παικτών ταβλιού –«Backgammon» και ξεκινάει την προσπάθειά του για τη διάδοση και καλλιέργεια του αθλήματος στην πόλη μας.

Η συμμετοχή στους αγώνες είναι ανοιχτή και σε μη μέλη του σωματείου κι απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες γυναικών, ανδρών και παιδιών.

Για όσους γνωρίζουν ή νομίζουν ότι γνωρίζουν τάβλι, το Backgammon (Αγωνιστικό τάβλι) είναι μια πρόκληση. Οι κανόνες του παιχνιδιού μαθαίνονται μέσα σε δέκα λεπτά της ώρας.

Το backgammon είναι το γνωστό ανά το πανελλήνιο ως παιχνίδι «πόρτες» στο τάβλι, με μια μικρή διαφοροποίηση σε σχέση με το παραδοσιακό παιχνίδι, που προκύπτει από τη χρήση του «βίδου», ενός τρίτου ζαριού που χρησιμοποιείται από τους παίκτες για να πολλαπλασιάσουν την αξία του εκάστοτε παιχνιδιού, εάν εκτιμούν ότι βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση έναντι του αντιπάλου τους.

Αποτελεί τη μοναδική διεθνώς αναγνωρισμένη μορφή ταβλιού, και διεξάγονται τακτικά, πολυάριθμα επαμοιβόμενα τουρνουά, με κορυφαίες, φυσικά, διοργανώσεις τα ετήσια Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, από τις αντίστοιχες διεθνείς ομοσπονδίες.

Στην Ελλάδα το backgammon παιζόταν προ του 1940 και υπάρχουν γι’ αυτό πολλές μαρτυρίες.

Σήμερα στη χώρα μας το άθλημα του Backgammon καλλιεργούν τρία σωματεία. Ένα στην Αθήνα, ένα στην Καρδίτσα και το τμήμα που δημιούργησε ο όμιλος αγωνιστικού μπριτζ Λάρισας. Γίνονται προσπάθειες ώστε να αναγνωριστεί απ’ την πολιτεία ως άθλημα όπως συμβαίνει σ’ όλο σχεδόν τον κόσμο».

Σαν αγωνιστικό παιχνίδι υπάρχουν κανόνες, οι οποίοι αφορούν και στη συμπεριφορά των παικτών. Ο κ. Δημητρακόπουλος αναφέρει σχετικά με αυτούς: «Κανόνας ένας: Ποτέ δεν διαμαρτύρομαι για την κακή ζαριά: Ο καθένας έχει τις ίδιες ζαριές. Αν νομίζετε ότι εσείς φέρνετε τις χειρότερες ζαριές, τότε πιθανώς να παίζετε άσχημα και δεν το συνειδητοποιείτε... γιατί όσο πιο άσχημα παίζετε τόσο φέρνετε κακές ζαριές και καλές ο αντίπαλος σας. Τα ζάρια είναι τυχαία, και σε κάθε μελέτη που έγινε έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί.

Η διαμαρτυρία εστιάζει το μυαλό και την ενέργειά σας σε λάθος πράγματα. Πρέπει να ξεχνάμε τις ζαριές και να επικεντρωνόμαστε στα εξής: ποια είναι η σωστή απόφαση; Ποιες είναι οι πιθανότητες;

Η διαμαρτυρία κάνει το παιχνίδι λιγότερο ευχάριστο.

Ευ αγωνίζεσθαι: Καλό θα είναι να προσέχουν οι παίκτες τη φρασεολογία και την εν γένει συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Απρεπείς συμπεριφορές δεν έχουν θέση σε αγωνιστικούς χώρους.

Είναι κρίμα να οδηγηθούμε σε αποφάσεις που θα μας στενοχωρήσουν όλους επειδή ο αντίπαλος τυγχάνει να διανύει φεγγάρι σκανδαλώδους εύνοιας από το ζάρι.

Όλοι οι ενασχολούμενοι με το backgammon πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουν ότι συνειδητά μάχονται στις κονίστρες ενός αθλήματος, στο οποίο ο παράγων τύχη παίζει σημαντικό κι ενίοτε καθοριστικό ρόλο. Παίκτες που δεν είναι διατεθειμένοι να αντιληφθούν αυτή την αναπόφευκτη πραγματικότητα, συμπεριφερόμενοι απρεπώς ασχέτως ζαριού, κηλιδώνοντας με τη στάση τους το «ευ αγωνίζεσθαι», δεν έχουν θέση στους κόλπους του Backgammon».

«Πιστεύουμε ότι το backgammon αποτελεί τη φυσική εξέλιξη του ταβλιού και πως κάθε παίκτης που ασχολείται και σέβεται το παιχνίδι του οφείλει να ασχοληθεί με αυτό. Σ’ αυτό το πλαίσιο, οργανώνουμε το Πρωτάθλημα Ελλάδος εδώ και έξι χρόνια και το Κύπελλο Ελλάδος τα τελευταία δύο, ενώ συνεχίζουμε την παράδοση των διεθνών διοργανώσεων υψηλού επιπέδου» καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο: oaml@hellasbridge.org ή με τον έφορο του τμήματος Backgammon, Κώστα Πέρπερα στο τηλέφωνο: 6946-778368.

Από τη Μεσοποταμία

Το τάβλι είναι ίσως το αρχαιότερο παιχνίδι που επιζεί μέχρι και τις μέρες μας, αφού η πρώτη του εμφάνιση μαρτυρείται στη Μεσοποταμία, την περίοδο περίπου 2.900 με 1.800 π.Χ.

Ο Άγγλος αρχαιολόγος Σερ Λέοναρντ Γούλεϋ ανακάλυψε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Ουρ της Χαλδαίας ένα στολισμένο ταμπλό παιχνιδιού, το οποίο φαίνεται πως είναι το αρχαιότερο ταμπλό τάβλι.

Στο Μεσαίωνα πλέον, το παιχνίδι ήταν αρκετά γνωστό στην Ευρώπη, και είχε αποκτήσει δική του ονομασία και φήμη σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Μερικά από τα ονόματά του ήταν «Tables» (Αγγλία), «Tavola Reale» (Ιταλία), «Tablas Reales» (Ισπανία).

Παρά τη δημοτικότητά του, το τάβλι κατά περιόδους απαγορεύτηκε ή κατακρίθηκε από την Εκκλησία σε κάποιες χώρες. Το γνωστότερο παράδειγμα αντίδρασης κατά του ταβλιού είναι η διαταγή του Καρδινάλιου Γουόλσεϊ, της αυλής του Χένρυ του Η', το 1526, να καούν όλα τα ταμπλό του ταβλιού. Οι Άγγλοι παίκτες του παιχνιδιού σκέφτηκαν να καμουφλάρουν το ταμπλό κατασκευάζοντάς το αναδιπλούμενο, για να μοιάζει χοντρικά με βιβλίο. Σε αυτή την ιδέα οφείλει το σημερινό ταμπλό τη μορφή του.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass