Καθαρίζουν το κάστρο στο Καστρί Λουτρό

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 25 Οκτ 2018 22:20

Επιλεκτικοί καθαρισμοί στο κάστρο της περιοχής Καστρί Λουτρό ξεκίνησαν να γίνονται από συνεργείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, οι οποίοι έχουν ως στόχο να προχωρήσει η μελέτη ανάδειξής του και εν συνεχεία να πραγματοποιηθεί η ένταξή του σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επρόκειτο για ένα ζήτημα που έχει έρθει στην επιφάνεια το τελευταίο διάστημα μετά από επίμονες προσπάθειες συλλόγων της περιοχής.

Η πρώτη προσπάθεια έγινε το καλοκαίρι του 2017, όταν συνεργεία του Δήμου Τεμπών, εθελοντές του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγάνης και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Καστρί Λουτρού έπιασαν τα εργαλεία υπό την καθοδήγηση ανθρώπων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας για να ανοίξουν το σημείο, όπου υπολόγιζαν πως βρισκόταν και τελικά τα κατάφεραν.

«Τώρα γίνονται εργασίες καθαρισμού από τη βλάστηση και αφαιρούμε συγχρόνως τα μπάζα καταστροφής από τη δεκαετία του ‘90» εξηγεί στην «Ε» η προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια και συμπληρώνει πως «στόχος είναι να γίνει η μελέτη ανάδειξης καθώς μετά τους επιλεκτικούς καθαρισμούς θα έρθει ο μελετητής για να συντάξει την πρότασή του. Σε δεύτερο χρόνο θα αναζητηθεί κάποιο πρόγραμμα για να ενταχθεί η προσπάθεια ανάδειξής του».

Οι ειδικοί λένε πως το κάστρο χτίστηκε στους πρώτους αιώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με τον περίβολό του σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς να καταλαμβάνει χώρο αρκετών στρεμμάτων. Το κάστρο είχε διαδραματίσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην εποχή που ήκμασε, καθώς αποτελούσε σημείο ελέγχου ανάμεσα στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου κ. Γιώργος Σαπουντζής μιλώντας στην «Ε» ανέφερε πως κάθε προσπάθεια ανάδειξης του κάστρου είναι και ένα μικρό βήμα προς τη δικαίωση του αγώνα που γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια.

Συνεργείο της Εφορείας θα βρεθεί στο σημείο και σήμερα Πέμπτη.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass