«Διχαστική ενέργεια υποτιθέμενων φορέων…»

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΗΣ Τ.Κ. ΕΥΡΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ «ΑΠΟΣΧΙΣΗΣ»

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2018 15:34

Με κοινό κείμενο των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Ευρυμενών του Δήμου Αγιάς και της Τοπικής Κοινότητας Μελιβοίας της ομώνυμης Δημοτικής Ενότητας του ιδίου Δήμου, ήτοι των Αθανασίου Κυριάκου για το Ομόλιο, Ιωάννη Μπεριτζά για τον Παλαιόπυργο, Νικολάου Σαμαρά για το Στόμιο, Στέλιου Οικονόμου για την Καρίτσα και Αθανασίου Μπελιά για τη Μελιβοία, δίδεται απάντηση στο αίτημα κάποιων να περάσει διοικητικά η περιοχή του πρώην Δήμου Ευρυμενών από την Αγιά, όπου είναι σήμερα, στον Δήμο Τεμπών.

Το κείμενο ουσιαστικά επιχειρεί να καταρρίψει κάθε επιχείρημα για μια τέτοια σκέψη και έχει αποσταλεί στον υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξανδρο Χαρίτση, στη διευθύντρια του Γραφείου υπουργού Εσωτερικών κ. Ελένη Πατσαρίνου, στον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστα Πουλάκη, στον πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση, στους αρχηγούς όλων των κομμάτων, στους βουλευτές του νομού Λάρισας και στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό, με κοινοποίηση στους Δήμους Αγιάς και Τεμπών.

Το κείμενο έχει ως εξής:

«Προσφάτως, είδε το φως της δημοσιότητας μια επιστολή – υπόμνημα υποτιθέμενων φορέων και κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Ευρυμενών του Δήμου Αγιάς, οι οποίοι ζητούν τη μεταφορά της Δημοτικής Ενότητας Ευρυμενών στη διοικητική ευθύνη του Δήμου Τεμπών! Αν και στην πλειοψηφία τους οι υπογράφοντες το σχετικό κείμενο, (φυσικά πρόσωπα που βαπτίζονται φορείς) εκπροσωπούν φορείς οι οποίοι είναι είτε φαντάσματα, είτε είναι σύλλογοι που ΔΕΝ ανήκουν στη Δημοτική Ενότητα Ευρυμενών, αλλά σε περιοχές του Δήμου Τεμπών, ωστόσο εκφράζουν ένα εντελώς διχαστικό μήνυμα, σε μια στιγμή που δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ συζήτηση για χωροταξικές αλλαγές στους δήμους της χώρας, αλλά και στην ουσία δεν το επιβάλλει καμιά απολύτως ανάγκη.

Εύλογα, λοιπόν, τίθεται το ερώτημα: Αυτοί οι σύλλογοι – σφραγίδες που υπογράφουν το σχετικό αίτημα, αλήθεια ποιον εκφράζουν; Εκφράζουν κάποιον ή μήπως απλώς επιχειρούν να διχάσουν την τοπική κοινωνία, για λόγους που μονάχα οι ίδιοι γνωρίζουν;

Οι τέσσερις πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Ευρυμενών και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μελιβοίας, δεν συμφωνούν με το περιεχόμενο του υπομνήματος.

Οι περισσότερες συλλογικότητες της Δημοτικής Ενότητας Ευρυμενών επίσης δεν συμμερίζονται το περιεχόμενο του υπομνήματος.

Οι κάτοικοι της περιοχής δεν ερωτήθηκαν με κανένα θεσμικό τρόπο για τη βούλησή τους, ούτε υπάρχει κάποια πιστοποιημένη διαδικασία για τη συλλογή των υπογραφών τους.

Κατά συνέπεια, είτε πρόκειται για τους ευσεβείς πόθους κάποιας μικρής ομάδας ανθρώπων που για τους δικούς τους λόγους θέλουν να ανοίξουν μια διχαστική για την κοινωνία συζήτηση, είτε πρόκειται για ένα κακόγουστο αστείο. Αν και μόνο ως αστείο δεν μπορεί να εκληφθεί μια τέτοια ενέργεια.

Ωστόσο, όμως, μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί το επιχείρημα ότι η περιοχή και οι κάτοικοί της έχουν υποστεί ζημία από τη συμμετοχή τους στον Δήμο Αγιάς. Γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων και των συλλογικών τους οργάνων μόνο όφελος αναγνωρίζουν. Και μάλιστα όφελος χειροπιαστό.

Αλήθεια, πρόκειται για ζημία ή όφελος, όταν μετά από πολλά χρόνια ολοκληρώθηκε το ΣΧΟΟΑΠ, εντάσσοντας και τον “ξεχασμένο” οικισμό της Πλατειάς Άμμου;

Όταν επιτέλους οροθετήθηκαν οι χρήσεις και οι δράσεις στις περιοχές Σκλήθρου, Αλεξανδρινής και – αφού ξεκαθαρίσαμε με ΤΑΥΠΕΔ – δρομολογήθηκε η λύση του ιδιοκτησιακού προβλήματος; Λύση με την οποία δεν συμφωνεί βέβαια φορέας που υπογράφει την επιστολή και που η άρνησή του εκφράστηκε δημοσίως.

Πιστεύει κανένας ότι μετράμε ζημιές, όταν σε λίγα χρόνια η Δημοτική κατασκήνωση Αγίας Παρασκευής αναμορφώθηκε και σήμερα αποτελεί πρότυπο και σημείο αναφοράς, ιδιαίτερα για το πανελλήνιο παιδικό αναπηρικό κίνημα; Όταν μετά από πολλά χρόνια επιτέλους εκδόθηκε η άδεια λειτουργίας του Δημοτικού Κάμπινγκ Στομίου, το οποίο συνεχώς αναβαθμίζεται και ακολουθεί ανοδική πορεία;

Ποιους ζημίωσε η συμμετοχή του Δήμου μας σε δεκάδες Ευρωπαϊκά προγράμματα και από τη διάχυσή τους και στις περιοχές μας; (Κολυμπήθρες, πηγές Κόκκινου Νερού, Φαράγγι Καλυψώς, Δέλτα Πηνειού, Λαογραφικό Μουσείου Ομολίου κλπ…).

Είχαν όφελος οι δημότες μας, όταν ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, πως εάν θα λειτουργήσουν διόδια στα Τέμπη θα τύχουν ατέλειας οι κάτοικοι της Δ.Ε. Ευρυμενών. Ή μήπως κι αυτό ακόμα εντάσσεται στις ζημιές;

Αλήθεια, συνιστά ζημιά ή όφελος η κατασκευή και ο προγραμματισμός μιας σειράς έργων που αφορούν σε Ομόλιο, Στόμιο, Καρίτσα, Κόκκινο Νερό, Παλαιόπυργο και αλλού.

Πρόκειται μάλλον για μια κακόγουστη ενέργεια. Και από ευγένεια θα γελούσαμε, αν δεν ήταν διχαστική. Θα γελούσαμε με όσους χρησιμοποιούν το όνομα ανύπαρκτων συλλόγων για να δώσουν βάρος στην υπογραφή τους. Θα γελούσαμε με εκπρόσωπο τοπικού (χωρίς καταστατικό, άρα χωρίς υπόσταση) συλλόγου, ο οποίος, ενώ έχει μεταδημοτεύσει, ενδιαφέρεται για το μέλλον του ανύπαρκτου συλλόγου και ζητά να του εξασφαλίσει αυτό το λαμπρό μέλλον ο Δήμος Τεμπών! Θα γελούσαμε με τη λογική του “είμαστε πιο κοντά στο Μακρυχώρι απ’ ό,τι στην Αγιά” (ούτε τα χιλιόμετρα δεν μπορούν να μετρήσουν σωστά) και χαριτολογώντας θα τους θυμίζαμε ότι και η Χίος είναι πιο κοντά στην Τουρκία. Συνεπώς, σύμφωνα με μια τέτοια λογική, θα πρέπει οι φορείς της Χίου να ζητήσουν επισήμως να περιληφθεί η νήσος στο τουρκικό κράτος.

Επειδή, όμως, τα πράγματα δεν είναι αστεία, δεν μπορούμε να γελάσουμε. Μπορούμε μόνο να καλέσουμε όσους προβαίνουν σε τέτοιου είδους κακόβουλες ενέργειες, να αναλογιστούν τους κινδύνους στους οποίους μπορούν να βάλουν τις τοπικές κοινωνίες, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου. Στόχος του Δήμου Αγιάς, για τον οποίο κι εμείς ως υπεύθυνοι πρόεδροι δουλεύουμε νύχτα – μέρα, είναι να συνεχιστεί το αναπτυξιακό έργο στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς εμπόδια και, κυρίως, χωρίς αναίτιους διαχωρισμούς των κατοίκων στους “από ‘δω κι από ‘κει”. Ζούμε στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, που εκμηδενίζει τις αποστάσεις και κάποιοι ονειρεύονται σύνορα, φράχτες, “δικούς μας” και “δικούς σας”, γυρνώντας έτσι τις τοπικές κοινωνίες αιώνες πίσω.

Κλείνοντας, κι αφού ευχαριστήσουμε θερμά τον Δήμο Αγιάς, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τα συναρμόδια Υπουργεία, τους βουλευτές του Νομού και όσους συνέβαλλαν στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε καθημερινά μαζί με τους συνεργάτες μας και το επιστημονικό – υπηρεσιακό προσωπικό του Δήμου μας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καλούμε τους “Φορείς” του Δήμου Τεμπών ν’ ασχοληθούν με τα δικά τους θέματα ή προβλήματα (εκτός και εάν τα έχουν λύσει... όλα) και τους ελάχιστους “φορείς” του Δήμου μας να συνέλθουν και να δουν το μέλλον κι όχι την επιστροφή σ’ ένα στείρο παρελθόν, όταν το Κόκκινο Νερό ήταν η τελευταία διχοτομημένη περιοχή της Ευρώπης, μετά την Αμμόχωστο…

Υ.Γ.1 Με την επιστολή μας συμφωνούν και συνυπογράφουν Σύλλογοι, Συνεταιρισμοί και μεγάλος αριθμός δημοτών – ψηφοφόρων – κατοίκων. Μένοντας όμως στην ενωτική λογική μας, δεν τις παραθέτουμε αυτή τη στιγμή (εάν ζητηθεί, προφανώς από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών και αφού τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, θα κατατεθούν).

Υ.Γ.2 Προτείνουμε στους υψηλά ιστάμενους πολιτικούς ινστρούκτορες  καθοδηγητές και εφόσον υπηρετούν σε διορισμένες κυβερνητικές θέσεις να σεβαστούν την επίσημη γραμμή που εκφράστηκε τόσο από τον προηγούμενο υπουργό και γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Σκουρλέτη, όσο και από τον σημερινό υπουργό κ. Α. Χαρίτση.

Υ.Γ.3 Ευχαριστούμε θερμά τους “συναδέλφους” αιρετούς του Δήμου Τεμπών (που υπογράφουν την επιστολή υπόμνημα), αφού ρύθμισαν και έλυσαν όλα τα ζητήματα του Δήμου Τεμπών, των χωριών τους και των πολιτών τους, επιθυμούν – γνωρίζοντας, απ’ ό, τι φαίνεται, καλά τα θέματα της περιοχής μας – να λύσουν και τα δικά μας. Πιστεύοντας ότι έστω και τώρα να έχουν καταλάβει το ηθικό και πολιτικό ατόπημα στο οποίο υπέπεσαν, τους καλούμε, εάν σέβονται και πιστεύουν τον θεσμό που υπηρετούν, να μην ασχοληθούν ξανά με ζητήματα που δεν τους αφορούν και δεν είναι της αρμοδιότητάς τους, ζητώντας ταυτόχρονα συγγνώμη από τους πολίτες του Δήμου Αγιάς. Συμπεριφορές σκύλευσης δεν συνάδουν στο άριστο πνεύμα συνεργασίας και συνέργειας που έχει εδραιωθεί μεταξύ των Δήμων μας, της Περιφέρειας και των αρμοδίων Υπουργείων.

Υ.Γ.4 Θα πρέπει ορισμένοι να καταλάβουν ότι η διοικητική διαίρεση της χώρας εναπόκειται στη δικαιοδοσία του αρμόδιου Υπουργείου Εσωτερικών. Αναλογιστείτε τι θα γινόταν εάν σε κάθε Δήμο της Ελλάδας κάποια χωριά ή κάποιες συνοικίες εξέφραζαν αιτήματα παρόμοια μ’ αυτό των υποτιθέμενων φορέων της Δ.Ε. Ευρυμενών. Και μάλιστα με τέτοια ασαφή και απροσδιόριστα επιχειρήματα. Το λιγότερο που θα μπορούσε να συμβεί θα ήταν ότι καταργείται εντελώς η έννοια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κι αν παρόμοια αιτήματα μπορούν να εκφράζονται και σε εθνικό επίπεδο, τότε εύλογα μπορούμε να αναλογιστούμε τι ενδεχομένως θα μπορούσε να συμβεί σε αρκετές παραμεθόριες περιοχές της χώρας μας.

Προσοχή, λοιπόν, γιατί τα ζητήματα αυτά είναι πολύ πιο σοβαρά απ’ όσο φαντάζονται κάποιοι…».

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass