Το θαύμα του Αγίου Δημητρίου το 1905

ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ «ΒΑΛΕΤΣΙΚΟ» ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2018 22:20

Πανηγυρίζει αύριο, Κυριακή 28 και μεθαύριο, Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, η Ι. Μονή Αγίου Δημητρίου «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης, σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Δημητρίου, το 1905, τότε που ο Άγιος εξεδίωξε τους Οθωμανούς στρατιώτες.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο ιστορικό μοναστήρι της Τσαριτσάνης:

- Αύριο, Κυριακή 28 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, θα τελεσθεί μέγας αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα, όπου θα χοροστατήσει ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.

- Μεθαύριο, Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, στις 7.30 το πρωί, θα τελεσθεί ο Όρθρος και στη συνέχεια η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του σεβασμ. μητροπολίτου Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος.

Εκατοντάδες επισκέπτες και προσκυνητές από την Τσαριτσάνη, την επαρχία Ελασσόνας και από γειτονικούς νομούς αναμένεται να βρεθούν στο γνωστό μοναστήρι της περιοχής, που βρίσκεται 8 χιλιόμετρα βόρεια της ιστορικής Τσαριτσάνης, μέσα σε μια μαγευτική καταπράσινη τοποθεσία.

Αξίζει να θυμίσουμε πως τον Οκτώβριο του 2013 είχαν γίνει τα εγκαίνια του δρόμου 7,5 χιλιομέτρων, που συνδέει την Ι. Μονή Αγίου Δημητρίου («Βαλέτσικο») Τσαριτσάνης με τη νέα εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης, έργο που κατασκεύασε η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Κάποια στοιχεία για το μοναστήρι «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης και για το «Θαύμα» του 1905:

Η Μονή του Αγίου Δημητρίου («Βαλέτσικο») Τσαριτσάνης είναι κτίσμα του 1600 περίπου. Λέγεται πως ο Αγιος με τη θαυμαστή επέμβασή του θεράπευσε τον ασθενή υιό ενός Σέρβου αξιωματούχου, ο οποίος σε ένδειξη βαθύτατης ευγνωμοσύνης προς τον θαυματουργό Μεγαλομάρτυρα έκτισε Ναό προς τιμήν του. Η Μονή μεγαλύνεται και ακμάζει μέσα στο πολυτάραχο πέρασμα του χρόνου κατά τον 17ο και 18ο αιώνα. Στη συνέχεια, όμως, εξαιτίας πολλών και αστάθμητων συγκυριών, βαίνει προς την παρακμή, ώστε στις αρχές του περασμένου αιώνα να φθάσει σε σημείο εγκατάλειψης και παράδοσης στη φθορά των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που επικρατούν στον ορεινό όγκο όπου είναι κτισμένη. Εντούτοις παρά την ερήμωσή της από μοναχούς, συνεχίστηκε να τελείται Θεία Λειτουργία, κάθε Σάββατο και σε τακτά χρονικά διαστήματα, από τους ιερείς της Τσαριτσάνης.

Στις 29 Οκτωβρίου του 1905 (ημέρα Σάββατο) και ενώ ετελείτο η Θεία Λειτουργία, εμφανίζεται ο Άγιος Δημήτριος στη Μονή που φέρει το όνομά του, ως έφιππος στρατιώτης κατευθυνόμενος προς τον Ναό, αφού προηγουμένως διήλθε χωρίς αντίσταση από την καλά ασφαλισμένη πύλη του μοναστηριού, η οποία αυτομάτως με το πέρασμα του Αγίου άνοιξε βίαια, προκαλώντας φόβο και τρόμο στο τουρκικό απόσπασμα, που είχε εγκατασταθεί τότε στον ιερό χώρο! Την επομένη κιόλας ημέρα οι Τούρκοι στρατιώτες εγκατέλειψαν οριστικά το μοναστήρι. Εντός του ναού, σε ειδικά σεσημασμένο χώρο, είναι χαραγμένη επάνω σε επιδαπέδια μαρμάρινη πλάκα, οπλή αλόγου, που αποδίδεται στον έφιππο Άγιο. Μετά από ακριβώς έναν αιώνα, στις 29 Οκτωβρίου του 2005, η Ι. Μονή «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης επαναλειτούργησε και επίσημα, αφού το συνεχές ενδιαφέρον του μακαριστού μητροπολίτου Ελασσώνος κυρού Βασιλείου για την αναγκαία κτηριακή συντήρηση της Μονής και την επάνδρωσή της απέδωσε καρπούς. Το έργο που άρχισε ο μακαριστός μητροπολίτης Βασίλειος συνεχίστηκε με τον ίδιο ζήλο και από τον σημερινό μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα, αφού είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές εργασίες ανοικοδόμησης και συντήρησης της πτέρυγας των κελιών και γενικότερα ανακαίνισης της Ι. Μονής, με τη συμβολή και βοήθεια φορέων και ιδιωτών. Πριν δύο χρόνια, τέτοιες ημέρες, επανήλθε στο μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου, μετά τις απαραίτητες εργασίες συντήρησής της, η αυθεντική Εικόνα του Αγίου. Ήδη, η Ι. Μονή επανδρώνεται και με μοναχούς και αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο – πνευματικό «φάρο» της περιοχής, επισκέψιμο και ανοιχτό για τους ντόπιους και τους επισκέπτες.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass