Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εργασίες στο Αρχαίο Θέατρο

* ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΗΝ 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019 * ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2018 22:06
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Κι όμως δεν θα είναι πρωταπριλιάτικο αστείο. Την 1η Απριλίου του 2019 στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας θα αρχίσουν οι εργασίες που με το τέλος τους το στολίδι της πόλης θα καταστεί λειτουργικό και ικανό να φιλοξενήσει 1.000 με 1.500 θεατές! Εντός των αμέσως επόμενων ημερών το τμήμα Μελετών Έργων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας θα υποβάλει το σύνολο της πρότασης με όλα τα δικαιολογητικά και τα στοιχεία του έργου στην Περιφέρεια.

Η Περιφέρεια από τον περασμένο Ιούνιο έχει εξασφαλίσει 3 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για το Αρχαίο Θέατρο κι έτσι αρχές του 2019 θα αρχίσουν οι διεθνείς διαγωνισμοί ούτως ώστε την 1η Απριλίου να ξεκινήσουν οι εργασίες. Από τα τέλη Ιουνίου έως αυτές τις μέρες που κατατίθεται η πρόταση στην Περιφέρεια ο προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών Έργων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Δημήτρης Καραγκούνης και η πολιτικός μηχανικός του ίδιου Τμήματος Αικατερίνη Πλασταρά εργάστηκαν σκληρά για να φτάσουν στο σημείο να καταθέσουν την πρόταση που προβλέπει τις εξής εργασίες στο Αρχαίο Θέατρο: Αντιστήριξη του κυρίως θεάτρου με την κατασκευή τοίχου από λιθοδομή. Επανατοποθέτηση εδωλίων στην αρχική τους θέση στον χώρο του κυρίως θεάτρου. Επανατοποθέτηση εδωλίων κοντά στην αρχική τους θέση στον χώρο του κυρίως θεάτρου. Επανατοποθέτηση εδωλίων σε ομόλογες θέσεις στον χώρο του κυρίως θεάτρου. Τοποθέτηση εδωλίων από νέο υλικό στον χώρο του κυρίως θεάτρου (περιλαμβάνεται η προμήθεια και η μεταφορά των όγκων του νέου μαρμάρου, η σάρωση και η επεξεργασία στον παντογράφο). Ενοικίαση γερανοφόρων οχημάτων για την υποστήριξη των ανωτέρω. Αεροφωτογράφιση του μνημειακού συνόλου. Τοποθέτηση πινακίδων ενημέρωσης - πληροφόρησης, έκδοση ενημερωτικού οδηγού και φυλλαδίων Braille. Η αντιστήριξη του κυρίως θεάτρου με την κατασκευή τοίχου από λιθοδομή καθώς και η τοποθέτηση 240 εδωλίων από νέο υλικό στον χώρο του κυρίως θεάτρου είναι εργασίες που προτείνονται για πρώτη φορά!

Μετά το πέρας των εργασιών με καταληκτική ημερομηνία στις 31 Δεκεμβρίου του 2021, το Αρχαίο Θέατρο θα μπορεί να φιλοξενήσει με ασφάλεια 1.000 με 1.500 επισκέπτες. Αριθμός που θα διπλασιαστεί αν ξεκινήσει η ροή των 3 εκατ. ευρώ που προβλέπεται να εισρεύσουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ουσιαστικά τα 3 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ θα «κουμπώσουν» με τα 3 εκατ. του ΠΔΕ δρομολογώντας το τέλος του σίριαλ που άκουγε στο όνομα «Λειτουργικό Αρχαίο Θέατρο», με το κοινό της Λάρισας μετά το πέρας των εργασιών να έχει την τιμή να παρακολουθεί παραστάσεις καθισμένο στα ίδια εδώλια που κάθονταν οι αρχαίοι πρόγονοί τους πριν από 2.300 χρόνια.

Ο ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν αυτή που τον περασμένο Ιούνιο δημιούργησε μια «θέση» πολιτισμού στο ΕΣΠΑ δίνοντας το «εισιτήριο» ώστε το Αρχαίο Θέατρο να μπει στην τελευταία φάση της αποκατάστασής του. Έτσι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μιλώντας στην «Ε» για τις τελευταίες εξελίξεις δήλωσε: «Με στρατηγικό σχεδιασμό και με προσανατολισμό να ολοκληρωθεί το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας έχουμε δημιουργήσει ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας για να μπορέσει να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί το έργο αυτό. Περιμένουμε την πρόταση και πόσο γρήγορα θα κινηθεί στις διαδικασίες η αρμόδια υπηρεσία που θα εκτελέσει το έργο και η οποία είναι η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Εμείς στηρίζουμε τον πολιτισμό με έργα, γιατί τα έργα είναι τα μόνα που λένε την αλήθεια».

 

Θανάσης Αραμπατζής

Gallery άρθρου