Γιορτή για το ονομαστό κάστανο της Μελιβοίας

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2018 22:16

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου σε μια σειρά πλούσιων τριήμερων ενημερωτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων με την ονομασία «Οι Καρποί της Μελίβοιας Γης» γιόρτασε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Μελιβοία για το ξακουστό της κάστανο.

Ένα προϊόν που στηρίζει κατά ένα πολύ μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια το εισόδημα των κατοίκων της και που η ετήσια παραγωγή του στην περιοχή ξεπερνά τους 1.500 τόνους αποτελώντας το 10% της συνολικής εγχώριας παραγωγής.

Ξεχωριστή σημασία και μεγάλο ενδιαφέρον για τους καστανοπαραγωγούς είχαν οι τρεις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν για την καλλιέργεια, για τις ασθένειες που την απειλούν και για τις δυνατότητες μεταποίησης του καρπού και τη διατροφική του αξία. Η μία από τον τακτικό ερευνητή στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης του ΕΘΙΑΓΕ, Στέφανο Διαμαντή. Απ' τις άλλες δύο η μεν πρώτη από τον Αλέξανδρο Παπαχατζή, καθηγητή Δενδροκομίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας, αναπληρωτή πρόεδρο της Επιτροπής Ερευνών, διευθυντή του εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων, HORTLAB» και διευθυντή του Τομέα Προστασίας Περιβάλλοντος του «Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας Θεσσαλίας». Η δεύτερη από τον Γεώργιο Ζακυνθινό, καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Πελοποννήσου, διευθυντή του Εργαστηρίου «Τροφοθρεπτικών προϊόντων και λειτουργικών τροφίμων».

Πέραν των ομιλιών, βέβαια, η γιορτή, που πρέπει να σημειωθεί συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Αγιάς, την Τοπική Κοινότητα Μελιβοίας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελιβοίας «Ο Όμηρος» και τον Α.Ο. Μελιβοίας «Φιλοκτήτης», περιλάμβανε έκθεση φωτογραφίας με θέμα το κάστανο, τη συγκομιδή και τη διαλογή του, δωρεάν ψητά κάστανα για όλους, γλυκίσματα με βάση το κάστανο, περίπτερα παρουσίασης τοπικών εδεσμάτων και χειροποίητων προϊόντων, δράσεις για τα παιδιά, καστανομαγειρέματα, παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά συγκροτήματα της Μελιβοίας και του Πλατυκάμπου, τσιπουροκεράσματα και γλέντι το βράδυ του Σαββάτου υπό τους ήχους ζωντανής λαϊκής ορχήστρας.

Στα εγκαίνια της γιορτής παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά και Νίκος Παπαδόπουλος, όπως κι ο πρώην δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης, ενώ ως οικοδεσπότες ο πρόεδρος της Μελιβοίας Αθανάσιος Μπελιάς και ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας καλωσόρισαν τους παρευρισκόμενους.

Ο κ. Γκουντάρας ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση της γιορτής, ιδιαίτερα την Περιφέρεια Θεσσαλίας και προσωπικά τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, όπως και τους καθηγητές που έδωσαν τα φώτα τους με τις ομιλίες τους στους αγρότες της Μελιβοίας. Αναφέρθηκε στη χρησιμότητα των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου, τόνισε πως στην εφαρμογή τους σίγουρα παρουσιάζονται προβλήματα που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης για κάθε περιοχή και επισήμανε τις μεγάλες και χρόνιες προσπάθειες των καστανοπαραγωγών, ώστε να μπορούμε να μιλάμε σήμερα για το περίφημο και ξακουστό κάστανο της Μελιβοίας. Έκανε αναφορά, επίσης, στους πολυετείς αγώνες που δόθηκαν ώστε να διαφυλαχθεί ο ιδιόκτητος κοινοτικός δασικός πλούτος της Μελιβοίας και η χρήση του από τους παραγωγούς της, στη δικαστική δικαίωση των αγώνων αυτών, εξήρε την ομοφωνία όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου στις αποφάσεις παροχής χρήσης των καστανοπερίβολων στους αγρότες της περιοχής και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται ώστε να αντιμετωπιστούν καταστρεπτικές ασθένειες της καστανιάς, όπως η σφήκα και η μελάνωση. Διαβεβαίωσε δε, πως σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Φάμελλο θα επιδιωχθεί να λυθεί γρήγορα το θέμα της συνδεδεμένης. 

Τον συντονισμό των ομιλητών είχε ο φιλόλογος Οδυσσέας Β. Τσιντζιράκος, ο οποίος ως ερευνητής της τοπικής ιστορίας, δοθείσης της ευκαιρίας, αναφέρθηκε εν συντομία και στα στοιχεία που υπάρχουν και αποδεικνύουν την παραγωγή και το εμπόριο κάστανου στην περιοχή της Μελιβοίας από τα αρχαία χρόνια και την εποχή του Φιλοκτήτη.

Το «παρών» στα εγκαίνια έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο ιερέας π. Μιχαήλ Ζιούρκας, ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Μπατζηλιώτης, ο υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αγιάς Αθανάσιος Γρίβας, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Μελιβοίας Βασίλης Λέτσιος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς Γρηγόρης Καλαγιάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Χριστίνα Γιαννουλέα, Αναστασία Ζιούλη, Γιώργος Κούκας, Στέφανος Ριζούλης, Θεόδωρος Σουλιώτης, Γιώργος Μασούρας, Αθανάσιος Ολύμπιος, Αντώνης Μπεϊνάς και Θωμάς Σιμούλης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μεγαλοβρύσου Ευάγγελος Λάμπρου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγιάς Αθανάσιος Χαύδας κι ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελιβοίας Ευάγγελος Κρανιώτης.

 

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass