Επενδύσεις και δουλειές για να γυρίζουν πίσω οι νέοι

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΔ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2018 15:40

Για το διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η ΝΔ ως κυβέρνηση σε σχέση με αυτό που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση και με κυρίαρχο στοιχείο τους λιγότερους φόρους, ώστε να πάρει μια ανάσα η ιδιωτική οικονομία, μίλησε από τη Λάρισα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Κωστής Χατζηδάκης χθες βράδυ στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΗΜΤΟ ΝΔ Λάρισας στο ξενοδοχείο «Imperial» με τίτλο “Brain Drain: η φυγή των νέων στο εξωτερικό, μια ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα”.

O Κ. Χατζηδάκης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την οποία κατηγόρησε για λαϊκισμό και μπουρδολογίες, οι οποίες και έφεραν τη χώρα σε αυτό το σημείο.

ΞΕΝΙΤΙΑ ΚΑΙ ΑΙΤΙΕΣ

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη «πίσω από τις λέξεις “Brain Drain”, δηλαδή τη φυγή άξιων νέων παιδιών στο εξωτερικό, κρύβεται η τραγική αποτυχία της χώρας τα τελευταία χρόνια να βάλει μπροστά τη μηχανή της οικονομίας. Έχουνε πιστέψει στην Ελλάδα εδώ και καιρό, αρκετοί, ότι μπορούμε να έχουμε επενδύσεις χωρίς επενδυτές, επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και αποτελέσματα χωρίς δουλειά. Ο λαϊκισμός κέρδισε στις εκλογές του 2015, αντί να πάμε μπρος πήγαμε πίσω, τα προβλήματα της χώρας επιδεινώθηκαν και πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι, αν δεν γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις, δεν πρόκειται αυτή η χώρα να ανοίξει ένα καινούριο κεφάλαιο. Τα παιδιά θα συνεχίζουν να φεύγουν, διότι δεν θα υπάρχει χώρος για να δουλέψουν. Ας το πάρουμε μια και καλή απόφαση, διαζύγιο με τον λαϊκισμό και με την αερολογία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, μια καινούρια αρχή με σοβαρότητα, δουλειά, ελεύθερη οικονομία και ιδιωτικές επενδύσεις. Μόνο έτσι θα βρουν τα νέα παιδιά δουλειές, μόνο έτσι θα επανέλθει το χαμόγελο στον τόπο, μόνο έτσι η Ελλάδα θα δει Θεού πρόσωπο».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δεν απέφυγε την αυτοκριτική, τονίζοντας πως «σαν ΝΔ δεν έχουμε αρνηθεί τις όποιες ευθύνες μας, η χώρα με ευθύνη του συνόλου του πολιτικού συστήματος ζούσε πάνω από τις δυνάμεις της. Εμείς έχουμε αναλάβει τις ευθύνες μας για τα λάθη μας, αλλά οι σημερινοί κυβερνώντες μας καλούσαν να κάνουμε ακόμη περισσότερα λάθη, να προχωρήσουμε περισσότερο στον κρατισμό και σε μία κατεύθυνση που δεν ακολουθήθηκε από οποιαδήποτε άλλη χώρα και ως κυβέρνηση αντί να ωθήσουν την οικονομία προς τα μπρος, την ώθησαν προς τα πίσω».

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Όσον αφορά στο τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: Η ΝΔ προσπαθεί να διδαχθεί από τα δικά της λάθη, από τα λάθη των άλλων και τα λάθη της τρόικα και να ακολουθήσει τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Κοντολογίς, θα κάνουμε αυτό που έγινε στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία, στην Κύπρο. Ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής, λιγότεροι φόροι, για να πάρει μια ανάσα η ιδιωτική οικονομία, λιγότερες δαπάνες για να μην αυξηθούν τα ελλείμματα του δημοσίου, και έχουμε προσδιορίσει ακριβώς ποιες θα είναι οι κατηγορίες δαπανών, οι οποίες θα περιοριστούν, και φυσικά ένα θαρραλέο άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα, γιατί θεωρούμε την επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως μοχλό για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Διαφορετικά, αν μείνουμε στο επίπεδο των προθέσεων, ότι απλά και μόνο αγαπάμε τους νέους ανθρώπους, τους πονάμε και θέλουμε να έχουν ένα καλύτερο μέλλον, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Γιατί είναι σαν να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Τα πράγματα πρέπει να γίνουν με μια σειρά. Επενδύσεις, δουλειές, προκοπή για όλο τον τόπο».

* Στην ίδια εκδήλωση μίλησαν, επίσης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Κων/νος Κυρανάκης, ο οποίος τόνισε πως «τα χρόνια της κρίσης έχουν φύγει περίπου μισό εκατομμύριο νέοι άνθρωποι από τη χώρα μας. Στην πλειοψηφία τους είναι μορφωμένοι και διατηρούν δεσμούς με την Ελλάδα, παρακολουθούν τις εξελίξεις και δηλώνουν σε έρευνες του «Brain Gain» σε ποσοστό πάνω από 68% ότι θα επέστρεφαν άμεσα στη χώρα μας, ακόμη και με μικρότερο μισθό».

*Από την πλευρά του ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κων/νος Γουργουλιάνης, άρτι αφιχθείς από τη Γενεύη της Ελβετίας παρουσίασε τους τρόπους με τους οποίους η ακαδημαϊκή κοινότητα μπορεί να συμβάλει στον επαναπατρισμό των νέων επιστημόνων, και ο αν. καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Cardiff Μιχάλης Αργυρού αναφέρθηκε σε μία άλλη πτυχή του θέματος που σχετίζεται με το δημογραφικό. «Η χώρα παρουσιάζει τον δεύτερο χαμηλότερο δείκτη γονιμότητας στην περιοχή του ΟΟΣΑ, ενώ οι κυβερνήσεις διαχρονικά αντιμετωπίζουν το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας αποσπασματικά. Οι δημογραφικές εξελίξεις είναι μακροχρόνια φαινόμενα και απαιτούν μακροχρόνιες λύσεις. Βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι κατά κανόνα αποσπασματικά, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Από την άλλη, ένα ολοκληρωμένο και εσωτερικά συνεπές μείγμα φορολογικής, ασφαλιστικής, κοινωνικής, εκπαιδευτικής και μεταναστευτικής πολιτικής, σε συνδυασμό με ένα νέο, εξωστρεφές, ανταγωνιστικό παραγωγικό μοντέλο, μπορεί να επιτύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα».

* Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του προέδρου της ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας Χρήστου Καπετάνου, ακολούθησε ομιλία του βουλευτή Μαξ. Χαρακόπουλου, ενώ συντόνιζε η πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Σοφία Ζαχαρή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass