«Η σημαντικότερη στιγμή κάθε ναρκομανή είναι η μία μέρα μακριά από τη χρήση»

* ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟ 14ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΑΡΚΟΜΑΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 03 Νοε 2018 22:28

«Το σημαντικότερο είναι να μείνεις για μία ημέρα καθαρός» επισημάνθηκε από τα μέλη των Ναρκομανών Ανωνύμων κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου τους, η έναρξη του οποίου πραγματοποιήθηκε χθες στη Λάρισα και θα ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, μικροί και μεγάλοι, με τις οικογένειές τους και με τους φίλους τους, με χρόνια μακριά από τη χρήση ναρκωτικών και με λίγες μέρες ή και καθόλου βρέθηκαν στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο για να ενημερωθούν για τους Ν.Α., για να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες μέσα από τη χρήση και την ανάρρωση. Η σημαντικότερη στιγμή του κάθε ναρκομανή είναι η μία μέρα, η μία μέρα που θα τα καταφέρει και δεν θα πιει, δεν θα κάνει καμία χρήση ουσιών. «Με εμπιστεύεται πλέον η οικογένειά μου, εκείνοι οι άνθρωποι που πριν χρόνια κοιμούνταν με τα χρήματα πάνω τους για να μην τους τα πάρω. Τώρα εμπιστεύονται, τώρα εμπιστεύομαι και εγώ τον εαυτό μου», ανέφερε άλλο μέλος κατά την παρουσίαση του προγράμματος.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυνε ο ιερέας του Αγίου Δημητρίου Γεώργιος Βρούζος ο οποίος ήταν ο πρώτος που άνοιξε την πόρτα του ναού για να πραγματοποιούν τις συναντήσεις τους οι χρήστες. Οι ανάγκες αυξήθηκαν με το πέρασμα του χρόνου και ο νέος χώρος που βρέθηκε ήταν αυτός του ΚΑΠΗ στην οδό Λαγού.

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Δεληγιάννης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «ένας άνθρωπος που παλεύει για τη ζωή του, το πρώτο που καταλαβαίνει είναι ότι η έννοια της απεξάρτησης δεν έχει να κάνει μόνο με το να σταματήσει τα ναρκωτικά, η έννοια της απεξάρτησης έχει να κάνει με την αλλαγή και αυτή η προσπάθεια για αλλαγή δεν σταματά ποτέ», για να πάρει στη συνέχεια τον λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Παιδής. «Βρίσκομαι μπροστά σε ένα μικρό θαύμα, που ξεκίνησε το βράδυ που ο ιερέας του Αγ. Δημητρίου άνοιξε την πόρτα του, και σε όλη αυτή την πορεία μέχρι σήμερα που όλοι εσείς σώσατε εκατοντάδες ανθρώπους. Το μυστικό το δικό σας είναι η αγάπη. Η αγάπη που έχετε μεταξύ σας, η θέληση που έχετε για τη ζωή», σημείωσε.

Οι Ν.Α. είναι μια μη κερδοσκοπική αδελφότητα ή κοινωνία ανδρών και γυναικών για τους οποίους τα ναρκωτικά είχαν γίνει κύριο πρόβλημα. Είναι ναρκομανείς που συναντιούνται τακτικά για να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο να παραμείνουν καθαροί.

Είναι ένα πρόγραμμα πλήρους αποχής από όλα τα ναρκωτικά. Υπάρχει μόνο μία προϋπόθεση για να είναι κανείς μέλος, η επιθυμία να σταματήσει να κάνει χρήση. Δεν υπάρχουν δεσμεύσεις. Δεν συνδέονται με κανέναν άλλο οργανισμό, δεν έχουν έξοδα εγγραφής ή συνδρομές, εγγυήσεις να υπογράψουν ή υποσχέσεις να δώσουν σε κανέναν. Δεν συνδέονται με καμία πολιτική, θρησκευτική ή νομική παράταξη και δεν είναι ποτέ υπό επιτήρηση. Οποιοσδήποτε μπορεί να συνδεθεί μαζί τους, άσχετα από ηλικία, φυλή, σεξουαλική ταυτότητα, δόγμα, θρησκεία ή έλλειψη θρησκείας.

Όταν ένας χρήστης θα βρεθεί σε μια από τις ομάδες των Ν.Α. δεν θα ρωτηθεί τι έπαιρνε, τι έκανε στο παρελθόν, ποια είναι η οικονομική του κατάσταση, το μόνο που τον ρωτούν είναι τι θα ήθελε να κάνει για το πρόβλημά του και πώς μπορεί η ομάδα να τον βοηθήσει. «Έχουμε μάθει από την ομαδική μας εμπειρία ότι αυτοί που συνεχίζουν να έρχονται τακτικά στις συγκεντρώσεις μας μένουν καθαροί. Ο λόγος που μένει κάποιος καθαρός είναι η ταύτιση που βρίσκει στους Ν.Α.», σημειώνουν.

Πρωταρχικός σκοπός κάθε ομάδας των Ναρκομανών Ανωνύμων είναι να μεταφέρει το μήνυμα του ΝΑ: «Ένας ναρκομανής, ο οποιοσδήποτε ναρκομανής, μπορεί να σταματήσει να κάνει χρήση, να χάσει την επιθυμία για χρήση, και να βρει έναν καινούργιο τρόπο ζωής».

Στην Ελλάδα οι ομάδες λειτουργούν εδώ και 31 χρόνια με 130 εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις. Στη Λάρισα η ομάδα λειτουργεί εδώ και οκτώ χρόνια στην οδό Λαγού απέναντι από τη ΔΕΥΑΛ στον χώρο του ΚΑΠΗ κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή 8:30 μ.μ. – 10 μ.μ., Κυριακή 11:30 π.μ. – 1 μ.μ. Ανοικτή ομάδα λειτουργεί κάθε Παρασκευή.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass