Τσιλιμίγκα στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ - ΕΞΗΡΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ Ο ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: «ΤΥΧΕΡΟΙ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟ»

Δημοσίευση: 04 Νοε 2018 22:01

Τον δρόμο των ευρύτερων συνεργασιών ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, τον Μάιο του 2017, ανοίγει και σε τοπικό επίπεδο η - αναμενόμενη κατά πολλούς - απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, Νίκ. Τσιλιμίγκα.

Τη στήριξη Τσιλιμίγκα ανακοίνωσε χθες ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, που δήλωσε από τη Λάρισα ότι «είναι αρκετά προχωρημένος ένας ειλικρινής διάλογος με τον κ. Τσιλιμίγκα» και ότι «υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να πάμε σε μία κοινή παρουσία, η οποία πάνω απ’ όλα θα θέσει ως προτεραιότητα τα ζητήματα της τοπικής, περιφερειακής ανάπτυξης».

Η δήλωση Σκουρλέτη διαμορφώνει νέο τοπίο στις εκλογές για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και παράλληλα ανοίγει τον δρόμο των συνεργασιών και στον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, όπου σε επίπεδο νομού -για παράδειγμα- είναι γνωστό ότι υπάρχουν υποψήφιοι «κοινής αποδοχής» σε Δήμους, όπως τα Φάρσαλα, η Αγιά, τα Τέμπη, ο Τύρναβος, ενώ στην Ελασσόνα ακολουθούνται διαδικασίες «συμπαράταξης». Ανάλογη είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη Θεσσαλία με εξαίρεση τον Δήμο Βόλου, όπου καταγράφεται ικανός αριθμός μνηστήρων και από τα δύο κόμματα.

Ο κ. Σκουρλέτης βρέθηκε χθες στη Λάρισα με αφορμή τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Πριν τη συνεδρίαση ο κ. Σκουρλέτης, με δηλώσεις του στα ΜΜΕ, αποσαφήνισε εξαρχής το πολιτικό πλαίσιο για να σημειώσει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις αυθεντικές αυτοδιοικητικές δυνάμεις. Αυτό θα κάνει και στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019 που γίνονται κάτω από νέες συνθήκες. Διότι είναι πραγματικότητα μια νέα, βαθιά δημοκρατική μεταρρύθμιση που ψηφίσθηκε το περασμένο καλοκαίρι, ο «Κλεισθένης Ι», που καθιερώνει την απλή αναλογική και δίνει νέες δυνατότητες στην αυτοδιοίκηση για πιο αντιπροσωπευτική, γνήσια και αδιαμεσολάβητη έκφραση των τοπικών συσχετισμών». Για να αναφερθεί, επίσης, στο κυβερνητικό έργο και ειδικότερα στο ΥΠΕΣ, όπου μέσω του προγράμματος «ΦιλόΔημος» έχουν αδιάκριτα χρηματοδοτηθεί έργα δήμων της χώρας.

ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΣ

Δήλωσε, επίσης, ότι «στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ανοίξει και είναι αρκετά προχωρημένος ένας ειλικρινής διάλογος με τον κ. Τσιλιμίγκα. Οι τοπικές αυτοδιοικητικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ θα κουβεντιάσουν και νομίζω ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να πάμε σε μία κοινή παρουσία, η οποία πάνω απ’ όλα θα θέσει ως προτεραιότητα τα ζητήματα της τοπικής, περιφερειακής ανάπτυξης.

Δεν λύνονται τα ζητήματα αυτά από τα κομματικά γραφεία. Αυτές τις αντιλήψεις θα τις δείτε στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, στις δηλώσεις της κ. Γεννηματά, εμείς πιστεύουμε στην αυτονομία της αυτοδιοίκησης, πιστεύουμε στην αυτενέργεια των πολιτών και στα γνήσια, αυτοδιοικητικά σχήματα».

Διευκρίνισε πως «εμείς δεν ασκούμε μία πολιτική συνεννόησης σε επίπεδο κορυφών, σε επίπεδο κομμάτων, αλλά δίνουμε προτεραιότητα στις γνήσιες αυτοδιοικητικές, περιφερειακές και τοπικές δυνάμεις. Εκείνες πρέπει να βρουν τον κοινό τους τόπο, τις κοινές προγραμματικές θέσεις και να διερευνήσουν τους όρους της συνεργασίας».

ΚΙΝ.ΑΛ.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι προηγήθηκε η στήριξη Τσιλιμίγκα από την περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «κάθε ένας έχει τις πολιτικές του προτιμήσεις. Αυτές δεν μπορεί κανείς να τις εξαφανίσει. Άλλωστε το ίδιο ισχύει και για την από εδώ πλευρά. Αλλά αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η υπόθεση της αυτοδιοίκησης δεν είναι θέμα συμφωνίας ανάμεσα στις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων. Αυτή ήταν μία παλιάς κοπής λογική, την οποία έχουν ξεπεράσει πρώτα απ’ όλα οι πολίτες. Αρα προϋπόθεση μιας αυτοδιοικητικής συνεργασίας είναι να υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις και προτάσεις και όταν υπάρχει συμφωνία, όλα τα άλλα μπορούμε να τα βρούμε».

Ερωτηθείς, επίσης, για τον αν είναι οξύμωρο από τη μία η συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και από την άλλη ο «πολιτικός στόχος» του ΚΙΝΑΛ για «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, ο κ. γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε με έμφαση πως «με αφήνει παγερά αδιάφορο τι λέει το ΚΙΝΑΛ. Το ΚΙΝΑΛ αυτή τη στιγμή σε κεντρικό επίπεδο εμφανίζεται φοβικό, σε εσωτερικό επίπεδο ζει σε συνθήκες εμφυλίου πολέμου. Αλλά για μας προτεραιότητα είναι να δώσουμε αυτή τη μάχη μέσα από πλατιά συνεργατικά σχήματα, νικηφόρα, τα οποία σε κάθε περίπτωση θα έχουν ένα αυτοδιοικητικό σχήμα, θα καταθέτουνε προτάσεις για το καλό των πολιτών. Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό βράζει στο κομματικό του ζουμί».

Για το θέμα της στήριξης δημάρχων ο κ. Σκουρλέτης παρέπεμψε στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «υπάρχουν ελπιδοφόρες διαδικασίες» ενώ σε ερώτηση αν (σ.σ. στον ΣΥΡΙΖΑ) αναμένουν στήριξη του δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη από το ΚΙΝΑΛ τόνισε πως «τον κ. Καλογιάννη τον γνώρισα ως υπουργός Εσωτερικών, είχαμε μια εξαίρετη συνεργασία και νομίζω ότι είναι πολύ τυχεροί οι Λαρισαίοι που έχουν δήμαρχο τον κ. Καλογιάννη.

 Όχι μόνον γιατί έκανε τολμηρά και πολλά καλά πράγματα για την ίδια του την πόλη αλλά και γιατί ως αντιπρόεδρος της Ένωσης των ΔΕΥΑ έχει να επιδείξει και εκεί ένα πολύ μεγάλο έργο». Στη συνεδρίαση που διήρκεσε μέχρι νωρίς το απόγευμα συμμετείχαν επίσης η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και οι βουλευτές Άννα Βαγενά, Νίκ. Παπαδόπουλος, Αλέξ. Μεϊκόπουλος, Σ. Παπαδόπουλου, Παναγιώτα Δριτσέλη, Χρ. Σιμορέλη, Παναγιώτα Βράντζα και Χρυσούλα Κατσαβριά.

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Στη συνέχεια ο κ. Σκουρλέτης επισκέφθηκε το Δημαρχείο Λάρισας, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη, με τον οποίο και συζήτησε θέματα που αφορούν στην αυτοδιοίκηση.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass