Γκρεμίστηκε το τελευταίο τουρκόσπιτο της Λάρισας

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

Δημοσίευση: 06 Νοε 2018 17:15
Η φωτογραφία είναι από τη λίστα καταγραφής των αξιόλογων κτιρίων της Λάρισας της ομάδας εργασίας του ΤΕΕ (Α. Αντωνούλη, Ε. Γιοβρή, Γ. Ιωαννίδης, Κ. Παπαδόπουλος) Η φωτογραφία είναι από τη λίστα καταγραφής των αξιόλογων κτιρίων της Λάρισας της ομάδας εργασίας του ΤΕΕ (Α. Αντωνούλη, Ε. Γιοβρή, Γ. Ιωαννίδης, Κ. Παπαδόπουλος)

Πρόστιμο 500 ευρώ για αυθαίρετες εργασίες κατεδάφισης επιβλήθηκε από την Πολεοδομία για το τελευταίο τουρκόσπιτο της Λάρισας, επί της οδού Ζαρμάνη, το οποίο γκρεμίστηκε χωρίς άλλο θόρυβο τον περασμένο Ιούλιο για να χτιστεί πολυκατοικία.

Κι αυτό μετά από παρέμβαση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, που διαμαρτύρεται επιδιώκοντας την ανάμιξη των αρμοδίων ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογες ενέργειες.

«Την Τετάρτη που μας πέρασε παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Ωδείο το νέο συγγραφικό πόνημα του κ. Νίκου Παπαθεοδώρου. Το έργο του κ. Παπαθεοδώρου αποτελεί μια από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες στην προσπάθεια για την καταγραφή της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης μας. Οι κάτοικοί της και ιδιαίτερα η αρχιτεκτονική κοινότητα του οφείλουν πολλά. Αυτό φάνηκε και στην ανταπόκριση του κόσμου που γέμισε το αμφιθέατρο, καθώς και από την παρουσία πολλών και σημαντικών πολιτικών εκπροσώπων. Όσοι πήραν τον λόγο μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την αξία της αστικής αρχιτεκτονικής παράδοσης και πόσο αναγκαίο είναι να τη διαφυλάξουμε.

Μάλιστα ο συντονιστής της εκδήλωσης και διευθυντής σύνταξης της «Ελευθερίας» κ. Δημήτρης Χατζηευθυμίου εξέφρασε ειλικρινά τη λύπη του για το γεγονός ότι στη Λάρισα ίσως δεν υπάρχει κτίριο παλαιότερο των εκατό ετών. Η αλήθεια δεν απέχει πολύ από αυτό που δήλωσε ο κ. Χατζηευθυμίου. Πράγματι ελάχιστα αρχιτεκτονικά δείγματα του 19ου αιώνα έχουν μείνει ζωντανά να μας θυμίζουν το παρελθόν της πόλης». Έτσι ξεκινά την ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, επισημαίνοντας: «Για τον λόγο αυτό δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο σχετικά πρόσφατο γεγονός που τραυμάτισε ανεπανόρθωτα την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά και που δυστυχώς πέρασε απαρατήρητο φανερώνοντας την αδιαφορία των αρμοδίων.

Αναφερόμαστε στην παράνομη κατεδάφιση του κτιρίου που βρισκόταν στην οδό Ζαρμάνη 22 στον Άγιο Αθανάσιο και είχε ανεγερθεί πριν το 1900. Για την πράξη αυτή είχε γραφτεί άρθρο στην εφημερίδα «Ελευθερία» στις 14 Ιουλίου 2017 με τίτλο «Κατεδαφίστηκε το τελευταίο τουρκόσπιτο στον Άγιο Αθανάσιο» χωρίς όμως να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση. Το εν λόγω κτίριο ήταν ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα κτίρια λαϊκής κοσμικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της οθωμανικής περιόδου. Υπήρχε καταγεγραμμένο στη λίστα αξιόλογων κτιρίων της Λάρισας που συντάχθηκε από ομάδα εργασίας του τοπικού ΤΕΕ και μάλιστα η αξία του ήταν τέτοια που είχε προταθεί να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία χαρακτηρισμού του ως διατηρητέου.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας πληροφορήθηκε το θλιβερό γεγονός όταν ήδη είχε εκδοθεί οικοδομική άδεια για ανέγερση πολυώροφης οικοδομής. Αντιδρώντας αμέσως και μετά από ερώτημα που έκανε στην Πολεοδομία διαπιστώθηκε ότι πράγματι δεν είχε βγει νόμιμη άδεια κατεδάφισης του παλιού κτιρίου και ούτε είχε πάει σχετικό αίτημα προς κατεδάφιση στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Είναι προφανές ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα είχαν κινηθεί οι διαδικασίες για την προστασία του κτιρίου κηρύσσοντάς το άμεσα διατηρητέο. Το ευτράπελο της όλης διαδικασίας είναι ότι η Πολεοδομία μετά από αυτές τις διαπιστώσεις επέβαλε πρόστιμο 500 ευρώ για αυθαίρετες εργασίες κατεδάφισης».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Με αφορμή λοιπόν την πρόσφατη εκδήλωση παρακαλούμε όλους τους αρμόδιους να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε το επόμενο βιβλίο του κ. Παπαθεοδώρου να μην κοσμούν μόνο ασπρόμαυρες φωτογραφίες από κτίρια που σήμερα πια δεν υπάρχουν. Η διαφύλαξη της ιστορίας και της παράδοσής μας πρέπει επειγόντως από ευχολόγια να μετατραπεί σε πράξη».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass