Βραχιόλι κινδύνου σε ηλικιωμένους

ΞΕΚΙΝΑ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ 50 ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ *ΔΩΡΕΑΝ 24ΩΡΗ ΠΑΡΟΧΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Δημοσίευση: 06 Νοε 2018 22:15
Ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Καραχάλιος με την πρόεδρο της ΔΗΚΕΦΑ κ. Παναγιωτοπούλου μιλούν στην «Ε» για το πρωτοπόρο πρόγραμμα που ξεκινά να εφαρμόζεται Ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Καραχάλιος με την πρόεδρο της ΔΗΚΕΦΑ κ. Παναγιωτοπούλου μιλούν στην «Ε» για το πρωτοπόρο πρόγραμμα που ξεκινά να εφαρμόζεται

Βραχιόλια με κουμπί έκτακτης ανάγκης θα φορέσουν πενήντα ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους στον Δήμο Φαρσάλων, τα οποία θα τους παρέχουν την ασφάλεια της άμεσης ανταπόκρισης, σε καταστάσεις κινδύνου 24 ώρες το 24ωρο.

Θα τα φορούν στον καρπό τους και θα τα χρησιμοποιήσουν όταν προκύπτει έκτακτη ανάγκη που αφορά είτε σε θέμα υγείας τους είτε σε θέμα ασφάλειάς τους (διάρρηξη, απειλή… κ.α.), ώστε την ίδια στιγμή που θα καλούν βοήθεια, να ανταποκρίνεται ο ανάλογος φορέας (Κέντρο Υγείας, Αστυνομία, ΕΚΑΒ κ.α.) ή το ανάλογο άτομο (συγγενείς, φροντιστές, γείτονες κ.α.), που θα τους βοηθήσει σε κάθε περίπτωση.

Στα βραχιόλια θα υπάρχει ενσωματωμένο GPS -σύστημα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης- με το οποίο θα εντοπίζεται και η θέση του ατόμου που το φορά και καλεί σε βοήθεια.

Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα στήριξης των μοναχικών ατόμων Τρίτης Ηλικίας, που θα εφαρμόσει άμεσα η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Φαρσάλων (ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ.), με στόχο να λειτουργήσει πιλοτικά σε πενήντα άτομα για αρχή, και ακολούθως να καλύψει μεγαλύτερες ανάγκες.

Αναλυτικότερα για τη λειτουργία του προγράμματος «Βραχιόλι κινδύνου. Σύστημα Τηλεφροντίδας και Προστασίας Υγείας», και τους στόχους του, μιλά στην «Ε» η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ. κ. Κική Παναγιωτοπούλου, η οποία αναφέρει ότι «ξεκινά η καταγραφή των μοναχικών ατόμων που ζουν τόσο στην πόλη των Φαρσάλων, όσο και στα χωριά του δήμου, προκειμένου να επιλεγούν οι πενήντα πρώτοι, βάσει κριτηρίων υψηλού κινδύνου. Θα ακολουθήσουν οι συνδέσεις έκτακτης ανάγκης με συσκευές που μπορούν να πραγματοποιούν κλήσεις έκτακτης ανάγκης, ειδικά μικρές σε μέγεθος, σε σχήμα βραχιολιού, με κουμπί έκτακτης κλήσης SOS και τράκερ εντοπισμού ή δίγραμμου κινητού.

Πιο συγκεκριμένα, θα παρέχονται υπηρεσίες τηλεφροντίδας όπου μέσα από ειδικές συσκευές (με χρήση της τεχνολογίας των κινητών τηλεφώνων - GSM) θα μπορούν άμεσα να ειδοποιήσουν (alert button) για κάποιο σοβαρό πρόβλημα ή να μιλήσουν άμεσα (μέσω κινητής τηλεφωνίας από τις ειδικές συσκευές που θα φορεθούν στο χέρι σαν ρολόγια), με το ιατρικό συντονιστικό κέντρο που έχει οριστεί γι’ αυτό τον σκοπό.

Η παροχή είναι δωρεάν και το κόστος της θα επιβαρυνθεί ο Δήμος Φαρσάλων».

Σύμφωνα με την κ. Παναγιωτοπούλου, «για κάθε άτομο ξεχωριστά θα συλλέγονται και θα καταγράφονται προσωπικά στοιχεία, όπως η ηλικία του, η κατάσταση της υγείας του …κ.α. Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα αρχείο με συγγενείς και γείτονες, που θα καλούνται να βοηθήσουν σε περιπτώσεις που το άτομο καλεί σε βοήθεια. Όλα τα δεδομένα θα συλλέγονται με ασφαλή τρόπο, τηρώντας το ιατρικό απόρρητο, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία περί Προσωπικών Δεδομένων και Ιατρικού Απορρήτου».

Να σημειωθεί ότι την κλήση κινδύνου θα λαμβάνει ειδικό συνδεδεμένο τηλεφωνικό κέντρο εταιρείας στην Αθήνα, που θα λειτουργεί όλο το 24ωρο και απαντούν γιατροί.

Για το πρωτοπόρο πρόγραμμα ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Αρης Καραχάλιος δήλωσε στην «Ε»: «Ο Δήμος Φαρσάλων παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις και καινοτομίες στον τομέα της υγείας και διαβλέποντας τις σύγχρονες ανάγκες των δημοτών μας, εξασφάλισε μία μοναδική υπηρεσία πρόληψης υγείας που λειτουργεί ως ομπρέλα προστασίας.

Είναι ο πρώτος και ο μοναδικός δήμος στην ευρύτερη περιοχή που εφαρμόζει μια ολιστική προσέγγιση στην υγεία με καινοτόμους τρόπους και χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία προς όφελος του δημότη.

Η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας επικεντρώνεται στο σύνολο των δημοτών μας μέσα στο πλαίσιο της καθημερινής τους ζωής, με στόχο να τους καθιστά ικανούς να αναλαμβάνουν αυθόρμητα ή και οργανωμένα υπεύθυνη δράση και στάση για την υγεία τους.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις Ευπαθείς Κοινωνικά Ομάδες (ΕΚΟ) η ικανότητα αυτή παίζει καθοριστικό και άμεσο ρόλο στο επίπεδο διαβίωσής τους».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την κ. Κική Παναγιωτοπούλου στα τηλέφωνα 6932-258121 και 24913-50161, 24913-50166.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass