Ιππασία και σαλιγκαροτροφία στην Αβερώφειο

Δημοσίευση: 09 Νοε 2018 22:30

Η ανάπτυξη της θεραπευτικής ιππασίας για άτομα με αυτισμό και της σαλιγκαροτροφίας είναι δύο από τις προτάσεις που καταθέτει στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή (ΕΠΑΣ) ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Λάρισας «Μυρμιδόνες», φιλοδοξώντας να συμβάλει στην ανάπτυξή της, με αμφίδρομο όφελος.

Στην προσπάθειά του να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες στην απασχόληση ανέργων, και μετά από έρευνα των αναγκών της τοπικής κοινωνίας και της ευρύτερης αγοράς, προχώρησε στην πρόταση συγκεκριμένων δράσεων, που θεωρεί ότι θα βοηθήσουν και στην κοινωνία γενικότερα.

Μάλιστα προτείνει στην Αβερώφειο να γίνει μέλος του Συνεταιρισμού με σκοπό τη συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση των επενδύσεων που σχεδιάζει.

Αναλυτικότερα, το επιχειρηματικό πλάνο της συνεργασίας του με τη Σχολή, στο οποίο επιθυμεί να βρει θετική ανταπόκριση, περιλαμβάνει τα εξής:

-«Πτηνοτροφία: Στις εγκαταστάσεις της Σχολής διατηρείται πτηνοτροφείο παλαιού τύπου ανοιχτό το οποίο εκτείνεται σε μία έκταση 3 στρεμμάτων εντός της Σχολής και έχει τη δυνατότητα εκτροφής 300 έως και 500 πτηνών τόσο κρεοπαραγωγικής όσο και αυγοπαραγωγικής κατεύθυνσης. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας νέου πτηνοτροφείου κλειστού τύπου καθαρά για ανάπτυξη και πώληση τόσο νεοσσών όσο και ορνίθων κρεατοπαραγωγής σε υπάρχον κτίριο εντός της Σχολής κατόπιν ανακαίνισής του.

-Σαλιγκαροτροφία: Σήμερα η εκτροφή σαλιγκαριών είναι ένας καινοτόμος κλάδος ζωικής παραγωγής με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Τα εκτρεφόμενα σαλιγκάρια ως διατροφικό προϊόν έχουν αυξανόμενη ζήτηση διεθνώς λόγω των υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών που διαθέτουν.

Υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης των υποδομών και εξοπλισμού της Σχολής για τη δημιουργία σύγχρονης μονάδας εντατικής εκτροφής σαλιγκαριών.

Τα παραγόμενα σαλιγκάρια της Σχολής μπορούν να πωληθούν νωπά σε εταιρεία μεταποίησης σαλιγκαριών που δραστηριοποιείται στον Νομό Λάρισας, να μεταποιηθούν σε τελικό προϊόν με την επωνυμία της Σχολής και να διατεθούν σε επιλεγμένα σημεία πώλησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

-Χοιροτροφία: Η Σχολή διαθέτει χοιροτροφική μονάδα κλειστού τύπου 22 θέσεων.

-Βοοτροφία: Οι εγκαταστάσεις της βοοτροφικής μονάδας είναι δυναμικότητας 24 θέσεων, μπορούν να φιλοξενήσουν ζώα τόσο γαλακτοπαραγωγικής όσο και κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης και επίσης συμπεριλαμβάνουν χώρο αμελκτήριου 5 θέσεων. Υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης υπάρχοντος κτιρίου ως εργαστηρίου παρασκευής γιαουρτιού και επιδορπίων.

-Αξιοποίηση του ιπποστάσιου για θεραπευτική ιππασία: δυναμικότητας 10 ζώων, καθώς και διαμόρφωση εξωτερικού χώρου της Σχολής (δασάκι) για την πραγματοποίηση δράσεων που στοχεύουν τόσο στην ψυχαγωγία όσο και στη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Η θεραπευτική ιππασία θα απευθύνεται κυρίως σε άτομα με αυτισμό.

- Μελισσοκομείο: Υπάρχουν τα βασικά μηχανήματα και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μπορούν να παραχθούν προϊόντα τα οποία θα είναι άμεσα για πώληση, όπως το μέλι και οι κεραλοιφές, και αργότερα προϊόντα, όπως είναι ο βασιλικός πολτός, η γύρη και η πρόπολη. -Βιοαέριο-Βιομεθάνιο: Το βιοαέριο παράγεται από την αναερόβια χώνευση κτηνοτροφικών κυρίως υποπροϊόντων, όπως είναι τα λύματα των χοιροστασίων, πτηνοτροφείων, βουστασίων, αγροτο-βιομηχανικών μονάδων, από ενεργειακές καλλιέργειες, λύματα των βιολογικών καθαρισμών και αστικών οργανισμών απορριμμάτων.

Μεταποίηση προϊόντων: Συσκευασία και τυποποίηση μελιού, τυποποίηση γαλακτοκομικών προϊόντων και τυποποίηση και συσκευασία αυγών.

-Εμπορική δραστηριότητα: Τα προϊόντα τα οποία θα παράγονται από τη συνεργασία με την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή μπορούν να διατίθενται προς πώληση στα τοπικά νοσοκομεία, τα οποία είναι διά νόμου (4413/2016) υποχρεωμένα να παραλαμβάνουν κατά προτεραιότητα προϊόντα και υπηρεσίες από ΚΟιΣΠΕ.

-Εκπαιδευτική δραστηριότητα: Εκπαίδευση των σπουδαστών της Αγροτικής Σχολής, εκπαίδευση των εργαζομένων του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Λάρισας, εκπαίδευση των υποψήφιων εργαζομένων άλλων κοινωνικών συνεταιρισμών, υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων κ.ά.

-Τουριστική δραστηριότητα: Ανάπτυξη της επισκεψιμότητας του χώρου της Σχολής για την επίδειξη της διαδικασίας της αγροτικής παραγωγής. Δημιουργία πάρκου ιππασίας στο άλσος έξω από τη Σχολή για ιππασία αναψυχής και θεραπευτική ιππασία για άτομα με ειδικές ανάγκες και καρκινοπαθείς, φιλοξενία εκδηλώσεων- συνεστιάσεων στον χώρο του εστιατορίου κ.ά.».

 

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass