Ασκήσεις «διαχείρισης κρίσης»

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΠΟΛΥΜΕΛΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ

Δημοσίευση: 11 Νοε 2018 22:00
Φωτ. αρχείου από παλαιότερες δράσεις του ΕΣΕΕΕ και της SEEBRIG Φωτ. αρχείου από παλαιότερες δράσεις του ΕΣΕΕΕ και της SEEBRIG

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι στρατιωτικές ασκήσεις (επί χάρτου) που διεξάγονται τόσο στο Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ - ΕU-OHQ) όσο και στην Πολυεθνική Ταξιαρχία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEBRIG), τα δύο διεθνή στρατηγεία της Λάρισας, περιοχή που ήδη αποτελεί «σημείο αναφοράς» στους συμμαχικούς χάρτες, της Ε.Ε., των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Παρότι διαφορετικός ο ρόλος και η αποστολή των δύο διεθνών στρατιωτικών σχηματισμών που εδρεύουν σε Λάρισα και Τύρναβο αντίστοιχα, οι δύο ασκήσεις «ταυτίζονται» ως προς το σκέλος του σεναρίου που θέλει, στρατιωτικές δυνάμεις της Ε.Ε., με βάση απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και χωρίς να καταφύγουν «στις δυνατότητες και μέσα του ΝΑΤΟ», να επιχειρούν για τη «διαχείρισης κρίσης» σε μια «φανταστική» χώρα. Επιχείρηση που μπορεί να αφορά στην «υποστήριξη ειρήνης», στην «παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας» ή και στην «αντιμετώπιση απωλειών από φυσικές καταστροφές».

Μάλιστα η φετινή άσκηση του ΕΣΕΕΕ, που παραμένει ενεργό, αποτελεί - σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές - τη «μεγαλύτερης κλίμακας άσκηση διαχείρισης κρίσης, που διεξάγει η Ε.Ε.». Η άσκηση «Multilayer 2018» στο Ευρωστρατηγείο ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και θα κορυφωθεί στις 23 Νοεμβρίου, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Ε.Ε.. Με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών θα διεξαχθεί επίσης και η άσκηση «Seven Stars ‘18» που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη στο «Στρατόπεδο Σχοινά» στον Τύρναβο και θα ολοκληρωθεί στις 16 Νοεμβρίου.

ΕΣΕΕΕ

Αναλυτικότερα, η άσκηση EUΗΕX– Multilayer 2018 (Parallel & Coordinated Exercise - PACE), όπως διευκρίνιζαν στρατιωτικές πηγές στην «Ε», «είναι άσκηση διαχείρισης κρίσης, στην οποία ασκούνται ταυτόχρονα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, πολιτικό και στρατιωτικό σκέλος, της ΕΕ».

Στην 1η Στρατιά/ΕU-OHQ όπου εδρεύει το ΕΣΕΕΕ, διεξάγεται από τις 5 του μηνός η β΄ φάση της άσκησης που θα ολοκληρωθεί στις 23 Νοεμβρίου ενώ για τις ανάγκες της άσκησης το ΕΣΕΕΕ στελεχώνεται με επιπλέον εθνικό και προσωπικό άλλων χωρών, 160 επιτελών που προέρχονται από 13 χώρες.

Κύριος σκοπός της άσκησης, που αποτελεί τη «μεγαλύτερης κλίμακας άσκηση διαχείρισης κρίσης που διεξάγει η Ε.Ε.», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «είναι η εξάσκηση και η αξιολόγηση των δομών και των μηχανισμών της ΕΕ καθώς και η βελτίωση των δυνατοτήτων τους σε μία επιχείρηση διαχείρισης κρίσης με ιδιαίτερη έμφαση στη λήψη των αποφάσεων, τη σχεδίαση, την ανάπτυξη και τον συντονισμό των επιχειρησιακών δυνατοτήτων όλων των εμπλεκομένων».

Δηλαδή «από το στρατηγικό πολιτικό-στρατιωτικό επίπεδο μέχρι το επιχειρησιακό επίπεδο και τον συντονισμό των αναπτυγμένων δυνάμεων, πολιτικών και στρατιωτικών, στην περιοχή των επιχειρήσεων».

Να διευκρινισθεί πως αρχή σχεδίασης της άσκησης είναι η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας (High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy) η Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι ενώ Επιχειρησιακός Διοικητής είναι ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς /ΕU-OHQ, αντιστράτηγος Δημ. Ζερβάκης.

Να σημειωθεί πως το 2016 στο Ευρωστρατηγείο είχε διεξαχθεί η «ΜILEX 16» που επίσης αποτέλεσε άσκηση χειρισμού κρίσεων, βασισμένη «σε ένα υποθετικό σενάριο διεξαγωγής επιχειρήσεων στο πλαίσιο χειρισμού κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς προσφυγή στις δυνατότητες και μέσα του ΝΑΤΟ».

Το ΕΣΕΕΕ είχε ενεργοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2014 «για τη σχεδίαση και διοίκηση της επιχείρησης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (EUFOR RCA) κατόπιν σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία βασίστηκε σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», επιχείρηση που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2015 και αποτέλεσε την πρώτη στρατιωτική επιχείρηση -μετά από χρόνια- εκτός συνόρων της ΕΕ, στην Μπανγκί, την πρωτεύουσα της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας.

SEEBRIG

Από την περασμένη Πέμπτη ξεκίνησε στην Ταξιαρχία της ΝΑ Ευρώπης (South Eastern Europe Brigate -SEEBRIG), στο «Στρατόπεδο Σχοινά» στον Τύρναβο, η άσκηση «SEVEN STARS 18», που είναι άσκηση τύπου Command Post Exercise.

Σκοπός της άσκησης -σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές- «είναι η αύξηση των δυνατοτήτων του Σχηματισμού Μάχης στη διεξαγωγή επιχειρήσεων υποστήριξης ειρήνης (Peace Support Operations), παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας (Humanitarian Assistance) και αντιμετώπισης και αποκατάστασης απωλειών από φυσικές καταστροφές (Disaster Relief Operations)».

Η «SEVEN STARS 18» αποτελεί «την κύρια εκπαιδευτική επιχειρησιακή δράση της SEEBRIG για το έτος 2018 σε τακτικό επίπεδο, όπου εξετάζονται οι επιχειρησιακές δυνατότητας της SEEBRIG, όντας τμήμα μιας διακλαδικής, πολυεθνικής δύναμης σε αποστολή υπό το ψήφισμα ΟΗΕ».

Την άσκηση που θα ολοκληρωθεί στις 16 Νοεμβρίου, εκτός από τις στρατιωτικές θα παρακολουθήσουν και πολιτικές αντιπροσωπείες, των χωρών–μελών (Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, πΓΔΜ, Ρουμανία και Τουρκία) που στελεχώνουν την Ταξιαρχία.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass