«Διαρκές θαύμα η Θεία Χάρη»

Συγκινητικό το πρώτο μήνυμα του νέου μητροπολίτη κ. Ιερώνυμου, παρουσία 12 αρχιερέων Λαοθάλασσα για ευχές, χθες στο Επισκοπείο * Πολιτογραφείται Λαρισαίος * Το πρόγραμμα των σημερινών επισκέψεών του

Δημοσίευση: 12 Νοε 2018 22:22

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε χθες Κυριακή η πρώτη Θεία Λειτουργία του νέου Ποιμενάρχη Λαρίσης και Τυρνάβου Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου.

Στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιότατος Ποιμενάρχης κ. Ιερώνυμος, και συλλειτούργησαν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες: Αυλώνος Χριστόδουλος, Φθιώτιδος Νικόλαος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Κερκύρας Νεκτάριος, Κυθήρων Σεραφείμ, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Ιλίου Αθηναγόρας, Κίτρους Γεώργιος, Ελασσώνος Χαρίτων, Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος και Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομος.

Στο πρώτο του κήρυγμα ο Σεβ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην αυτοσυνειδησία των Χριστιανών και στη σημασία των θαυμάτων μέσα στην Εκκλησία. ”Έρχεται ο Απόστολος Παύλος για να μας πει ότι άλλη η λογική του Θεού και άλλη η λογική των ανθρώπων και αυτή η λογική του Θεού υπερέχει της λογικής των ανθρώπων. Γι’ αυτό πολλές φορές οι άνθρωποι απορούν όταν δεν ταυτίζονται με τον Θεό και δεν τον συναντούν” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιότατος.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Λαρίσης τόνισε: ”Πολλές φορές ο Θεός θα λέγαμε ανθρωπομορφικά πιέζεται και κάνει το χατήρι αυτού που του ζητά το οτιδήποτε κι ας μην θέλει να του το δώσει για άλλους λόγους. Πολλές φορές τα θαύματα είναι μία πίεση προς τον Θεό, στην οποία ο Θεός ενδίδει γιατί σέβεται την ανθρώπινη ελευθερία. Πολλές φορές η παραίτηση από μία ασθένεια είναι ενδεχομένως μειονέκτημα, είναι απόθεση του Σταυρού, είναι κατάπαυση του αγώνος, είναι αποστροφή του θείου θελήματος. Μέσα από την ασθένεια ξεπλένονται οι αμαρτίες του ανθρώπου και τελικά αποδιδόμαστε στον Θεό πεντακάθαροι” πρόσθεσε ο κ. Ιερώνυμος και συνέχισε: ”Γίνονται θαύματα στην Εκκλησία, αλλά γίνονται ουσιαστικά θαύματα που δεν τα πιάνει το μάτι μας. Η λογική του Θεού ενεργεί τα θαύματα, η λογική των ανθρώπων αποζητεί άλλου τύπου θαύματα. Ας μάθουμε να εκεντριζόμαστε στη λογική του Θεού και να μένουμε σε αυτό το οποίο η Εκκλησία απλόχερα μας προσφέρει, τη Θεία Χάρη ως ένα διαρκές θαύμα” υπογράμμισε κλείνοντας ο Σεβασμιότατος.

ΤΟ «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» ΣΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιότατος ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τους αγίους Αρχιερείς που τον τίμησαν στην πρώτη του αυτή θεία Λειτουργία με την παρουσία τους και επίσης επειδή τον στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και το πλήθος των πιστών που κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό. ”Είμαι υποχρεωμένος στον λαό αυτό και εμείς οι Αρχιερείς υπάρχουμε για τον λαό αυτό. Όλες μου οι δυνάμεις θα στρατευτούν προς την ωφέλεια όλων μας, ώστε να σταθούμε όλοι στη δεξιά του Κυρίου”.

Ιδιαίτερη αναφορά όμως έκανε στον Μητροπολίτη Φθιώτιδας Νικόλαο, πνευματικό του πατέρα, ο οποίος τον χειροτόνησε δύο φορές στην ιεραρχία των κληρικών και συνέβαλε τα μέγιστα και στην αρχιεροσύνη του.

ΚΟΣΜΟΣΥΡΡΟΗ ΣΤΟ ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟ

Πλήθος πιστών κατέκλυσε χθες το απόγευμα το Επισκοπείο προκειμένου να συγχαρούν τον νέο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμο και να πάρουν την ευχή του. Υπομονετικά άνθρωποι κάθε ηλικίας περίμεναν την σειρά τους για να φιλήσουν το χέρι του νέου τους Ποιμενάρχη, ο οποίος μαζί με τις ευχές του έδινε στους πιστούς και ένα αναμνηστικό φυλλάδιο ενθύμιο της ενθρονίσεως του. Πολλοί ήταν και οι εκπρόσωποι εκκλησιαστικών χριστιανικών οργανώσεων, οι οποίοι τον προσκάλεσαν να παραστεί στις εκδηλώσεις τους, οι οποίες, ενόψει και των Χριστουγέννων αναμένονται πολλές.

ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΣΤΟ ΣΤΟΜΙΟ

Τρισάγιο στους τάφους των μακαριστών, Μητροπολίτου Λαρίσης Πλαταμώνος και Τυρνάβου κυρού Θεολόγου και Γέροντος π. Αθανασίου Μυτιλιναίου τέλεσε το απόγευμα του Σαββάτου στην Ιερά Κομνήνειο Μονή "Κοιμήσεως Θεοτόκου και Αγίου Δημητρίου" στο Στόμιο ο νέος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος.

Συμβολική η κίνησή του να τελέσει τον Εσπερινό από το αρχαιότερο Μοναστήρι της περιοχής (Ιερά Κομνήνειο Μονή), δίνοντας πρόσημο, έμφαση στη σημασία που έχει ο Μοναχισμός στην ποιμαντορία του. Ήταν ο πρώτος Εσπερινός, ως Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου.

Παρών και ο Ηγούμενος και του ετέρου Ανδρώου μοναστηριού της περιφέρειάς του (Αγίου Νικοδήμου Πυργετού, το οποίο θα επισκεφθεί αύριο Τρίτη απόγευμα π. Ειρηναίος. Στο τρισάγιο παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Καλογιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Μαρία Μαμάρα και αρκετός κόσμος.

Συγκινητική η στιγμή του τρισάγιου και της ομιλίας του Σεβασμιωτάτου που ενθουσίασε τους πιστούς και τον χειροκρότησαν αναφωνώντας το «Άξιος» επτά φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας και του Εσπερινού. Παρών και ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ.

ΤΟ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

Από τον τοπικό άρχοντα της πόλης, τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη θα ξεκινήσει τις επίσημες επισκέψεις του ο νέος Μητροπολίτης Ιερώνυμος. Στο Δημαρχείο θα βρεθεί κατά τις 11 το πρωί, και όπως δήλωσε στην ομιλία του, στην υποδοχή του Σαββάτου θα υπογράψει και τη σχετική αίτηση μεταδημότευσης για να πολιτικογραφηθεί Λαρισαίος.

Στις 6:00 το απόγευμα, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος θα χοροστατήσει στον Εσπερινό της εορτής του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Τερψιθέας.

Αύριο Τρίτη 13 Νοεμβρίου, στις 6:00 το απόγευμα, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος θα χοροστατήσει στον Εσπερινό της εορτής του Αγίου Φιλίππου, στην Ιερά Μονή Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου Πυργετού.

Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, το πρωί, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νικαίας και στη συνέχεια, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στις 10:30, θα ομιλήσει στην Ιερατική Σύναξη στον ίδιο Ιερό Ναό.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass