Ο ερχομός του Κμιέτσικ και τα σχολεία αγραμμάτων της Λάρισας

Δημοσίευση: 12 Νοε 2018 19:35 | Τελευταία ενημέρωση: 12 Νοε 2018 20:13

1955: Σχολεία αγραμμάτων

Βρισκόμαστε στο έτος 1955. Η Ελευθερία τότε είχε κι΄ ένα αδερφάκι που το έλεγαν Νέα Ημέρα.

Μια εβδομαδιαία εφημερίδα τετρασέλιδη. Σε ένα από τα φύλλα του Νοεμβρίου εκείνης της εποχής εντοπίζουμε ρεπορτάζ για την αγραμματοσύνη. Τα ποσοστά ήταν στα ύψη και σύμφωνα με τον συντάκτη αιτία ήταν η έλλειψη επαρκούς ενδιαφέροντος από το κράτος. Γι αυτό το λόγο στη Λάρισα εκείνη την περίοδο λειτουργούσαν σχολεία για αγράμματους όλων των ηλικιών με σκοπό να «μάθουν έστω και ολίγα κολυβογράμματα».1955 Nea Imera 11955 Nea Imera 2

Στα δέκα περίπου σχολεία αγραμμάτων στη Λάρισα παρακολουθούσαν τα μαθήματα πλέον των 450 πολιτών. Άνδρες μα και γυναίκες. Στο 5ο Δημοτικό Σχολείου του Αγίου Κωνσταντίνου για παράδειγμα βρισκόταν 60 άτομα. Άνθρωποι που εργαζόταν την ημέρα σε εργοστάσια και εμπορικά καταστήματα και κάθε βράδυ από τις 7μισι ως και τις 10 πήγαιναν στο σχολείο. Κάθε μέρα εκτός Σαββάτου. Από αυτούς 4-5 άτομα δεν είχαν πάει ποτέ σχολείο ενώ οι υπόλοιποι έβγαλαν μερικές τάξεις. Σε αυτούς τους μαθητές δίδασκε ο Διευθυντής του σχολείου Ι. Κοτούπας και ο διδάσκαλος Αν. Μακρής.

1982: Ο ερχομός του Κμιέτσικ1982 Kmietsik

Ήταν Νοέμβριος του 1982 όταν δεκάδες φίλαθλοι της ΑΕΛ βρέθηκαν στο βοηθητικό γήπεδο του Αλκαζάρ με σκοπό να δούνε από κοντά ένα νέο μεταγραφικό απόκτημα. Τον έλεγαν Καζιμίρ Κμιέτσικ και ήταν Πολωνός.

Αργότερα αγαπήθηκε πολύ…

Γεννημένος στις 19 Σεπτεμβρίου 1951. Αγωνίστηκε στη Βίσλα Κρακοβίας και τη βελγική Σαρλερουά πριν έρθει στην ΑΕΛ. Παρόλο που η θέση του ήταν επιτελικός μέσος, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο πολωνικό πρωτάθλημα για 4 χρονιές, οι τρεις από τις οποίες συνεχόμενες. Σε 304 αγώνες που αγωνίστηκε με τη Βίσλα σκόραρε 153 γκολ και έγινε έτσι ένας από τους σημαντικότερους σκόρερ στη ιστορία του συλλόγου, αλλά και ένας σπουδαίος σκόρερ του πολωνικού πρωταθλήματος από την εποχή του μέχρι και σήμερα. Στην ΑΕΛ έπαιξε σε τρεις σεζόν και άφησε το στίγμα του.

Τότε ο αθλητικός συντάκτης της εφημερίδας Αντώνης Τζιτζέλης έγραφε για τον παίκτη «Οι πρώτες εντυπώσεις είναι πολύ καλές. Έπαιξε ομαδικότατα και φάνηκε αρκετά κοντρολαρισμένος παρόλο ότι το βοηθητικό γήπεδο λόγω λάσπης δεν βοηθούσε στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Στους φιλάθλους άρεσε ιδιαίτερα…».

Οι δοκιμές συνεχίστηκαν, ο προπονητής επίσης πολωνός Γκμοχ έδωσε το ΟΚ και ο παίκτης αποκτήθηκε…

1984: Η συνέντευξη του Μητροπολίτη Σεραφείμ1984 Mitropolitis

Τον Νοέμβριο του 1984 ο τότε Μητροπολίτης Λαρίσης, Πλαταμώνος και Τυρνάβου, Σεραφείμ έκλεινε δέκα χρόνια από την εκλογή του. Με αφορμή λοιπόν την συμπλήρωση της δεκαετίας έδωσε συνέντευξη στον δημοσιογράφο της «Ε», Αχιλλέα Τραγούδα

«Δυστυχώς δεν έχουμε δυνατότητα επιλογής κατάλληλων κληρικών να προωθήσουμε στον επιθυμητό βαθμό τους σκοπούς της Εκκλησίας» τόνιζε και συνέχιζε «Ευχής έργο θα ήταν όλοι οι κληρικοί μας να είναι πανεπιστήμονες όχι απλά επιστήμονες, γιατί στην εποχή μας το ποίμνιο της Εκκλησίας είναι ποικιλόμορφο. Από επιστήμονες μέχρι αγρότες και εργάτες. Έτσι φτάσαμε στο σημείο, αναγκαστικά να χειροτονούμε ακόμα και αποφοίτους δημοτικού μόνο και μόνο για να κτυπά η καμπάνα του χωριού»…

Επιμέλεια Κώστας Γκιάστας

Email kg@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass