Βάσει κανονισμού οι αναγκαστικές εκταφές στα νεκροταφεία

"ΤΗΡΗΘΗΚΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ"

Δημοσίευση: 13 Νοε 2018 22:16
Διευκρινίσεις δίνει ο προϊστάμενος Καθαριότητας του Δήμου Αγιάς  απαντώντας σε σχετική καταγγελία δικηγόρου Διευκρινίσεις δίνει ο προϊστάμενος Καθαριότητας του Δήμου Αγιάς απαντώντας σε σχετική καταγγελία δικηγόρου

 «Τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την εκταφή της νεκρής μητέρας του κ. Μίλτου Ευστρατιάδη σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Κοιμητηρίων, τον οποίο εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα για όλους τους δημότες της Αγιάς» υποστηρίζει ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Κοιμητηρίων του Δήμου Αγιάς, Δημήτρης Γουργιώτης.

«Ο κ. Ευστρατιάδης» επισημαίνει ο κ. Γουργιώτης «στη διαμαρτυρία, όπου προέβη με επιστολή του στην εφημερίδα σας, με λύπη σας λέω, και παρεκτρέπεται χαρακτηρίζοντας την εκταφή ως άκομψη και ανήθικη, και ψεύδεται λέγοντας πως δεν έλαβε απάντηση στην από 10η Αυγούστου αίτηση – διαμαρτυρία του προς τον Δήμο Αγιάς, και παραπλανεί το αναγνωστικό κοινό πως δεν εξαντλήθηκε κάθε πρόσφορο μέσο ειδοποίησής του, και εμπλέκει αδίκως τη Δημοτική Αρχή σε ένα θέμα εντελώς υπηρεσιακό, και ξεχνά να αναφέρει πως για τον εν λόγω τάφο ποτέ από τον Νοέμβριο του 2011, όταν έγινε ο ενταφιασμός, δεν εμφανίστηκε στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου να καταβάλει ετήσια τέλη, όπως πράττει συνετά η πλειοψηφία των δημοτών».

Πώς έχει, λοιπόν, η ιστορία, σύμφωνα με την υπηρεσία Κοιμητηρίων: «Το έτος 2011, ο κ. Ευστρατιάδης προέβη στην καταβολή του παραβόλου για τον ενταφιασμό. Έκτοτε, ουδέποτε ενήργησε για την καταβολή των ετήσιων τελών για τα έτη 2012, 2014, 2015, 2016 και 2017. Παρά τις οφειλές και παρά τη συμπλήρωση πενταετίας, όπως σαφέστατα ορίζει ο Κανονισμός για εκταφή, το 2016, άτυπα παρατείναμε τον χρόνο εκταφής της μητέρας του επιδεικνύοντας την ανάλογη ανοχή, δεδομένου ότι ο υπάρχων χώρος του κοιμητηρίου επαρκώς τότε κάλυπτε τις αντίστοιχες ανάγκες. Πλην, όμως, από τις αρχές του 2017, ο χώρος έχει κορεσθεί, ώστε ο απομένων δεν επαρκεί για τις ανάγκες ταφής των νεκρών.

Κατόπιν αυτών, και μετά από διετή άτυπη παράταση, στις 17 Απριλίου 2018 προβήκαμε στην έγγραφη εντολή και την τοποθέτησή της πάνω στο μνήμα προς ενημέρωσή του για την πραγματοποίηση εκταφής της θανούσας μητέρας του, ενώ στις 8 Ιουνίου, βλέποντας να μην υπάρχει καμία ανταπόκριση εκ μέρους του κ. Ευστρατιάδη, προβήκαμε σε αυτεπάγγελτη εκταφή, με βάση τα προβλεπόμενα στο άρθρο 11 του Κανονισμού, προκειμένου να διασφαλισθεί ο αναγκαίος χώρος για την ταφή των νεκρών.

Ο αρμόδιος υπάλληλος, ο οποίος πραγματοποίησε την εκταφή, ουδέποτε μας ενημέρωσε για την ύπαρξη τυχόν προσωπικών αντικειμένων του νεκρού εντός του τάφου, όπως ο κ. Ευστρατιάδης υποστηρίζει.

Δύο μήνες μετά, στις 10 Αυγούστου, ο κ. Ευστρατιάδης μας έστειλε εγγράφως τη διαμαρτυρία του, στην οποία απαντήσαμε με εξώδικο στις 31 Αυγούστου. Σ’ αυτό, το οποίο του επιδόθηκε από αρμόδιο δικαστικό επιμελητή, τον ενημερώναμε, μεταξύ άλλων, πως τα οστά της θανούσας μητέρας του, τα οποία λέει πως… αναζητεί, τηρούνται σε ειδικό κυτίο εντός του κοιμητηρίου. Τον καλούσαμε δε, να προσέλθει, να τα παραλάβει εντός ενός μηνός από την επίδοση της εξώδικης απάντησης, πράγμα που ούτε αυτό έκανε, αφού ήδη έχουν περάσει από τότε δυόμισι μήνες!».

«Ο κανονισμός είναι για όλους ο ίδιος» τονίζει ο κ. Γουργιώτης και καταλήγει: «Ο νόμος πρέπει να γίνεται αποδεκτός απ’ όλους. Αυτό το γνωρίζει καλά ο δικηγόρος κ. Ευστρατιάδης. Τα κοιμητήρια δεν μπορούν να δέχονται εσαεί τα προσφιλή μας πρόσωπα. Δεν συμβαίνει πουθενά, σε κανέναν Δήμο της χώρας μας. Δεν μπορεί να συμβεί, λοιπόν, και σε μας. Εάν ο κ. Ευστρατιάδης ήταν συνεπής στις κλήσεις μας, η εκταφή θα γινόταν από τον ίδιο, όμορφα κι ωραία, με δικά του έξοδα, χωρίς την αναγκαστική παρέμβασή μας, όπως άλλωστε συμβαίνει με τόσους και τόσους νοικοκυραίους συνδημότες μας σε καθημερινή σχεδόν βάση σε όλα τα νεκροταφεία των χωριών του Δήμου μας. Λυπούμαστε, όμως, ο συγκεκριμένος κύριος δεν υπήρξε συνεπής σε τίποτα».

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass