«Ακόμη μία αντιλαϊκή 4ετία στις πλάτες του λαρισαϊκού λαού»

Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Δημοσίευση: 13 Νοε 2018 15:46

Με αφορμή τον απολογισμό δράσης του Δήμου Λαρισαίων για το 2017, η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ «Λαϊκή Συσπείρωση» σε ανακοίνωσή της σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «η δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΛΑΕ, κ.ά. στη Λάρισα συνεχίζοντας «επάξια» την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων δημοτικών πλειοψηφιών, κινείται στο τωρινό πλαίσιο που υπαγορεύει η δημοσιονομική πολιτική, τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα που τρέχουν, όπως άλλωστε έκαναν και οι προηγούμενοι, χωρίς όμως να παρεκκλίνει ούτε στο ελάχιστο από τον κεντρικό στόχο.

Δηλαδή το βάθεμα της ανταποδοτικότητας των δημοτικών υπηρεσιών, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων (άμεσων ή έμμεσων, όπως οι εργολαβίες), την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τη χρησιμοποίηση των όποιων εργαλείων υπάρχουν κάθε φορά στα χέρια των δημάρχων για να προωθηθεί η ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των επιχειρηματιών της πόλης, κυρίως των επιχειρηματικών ομίλων και των εργολαβικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται και στον τόπο μας. Έτσι οι Λαρισαίοι κλήθηκαν να πληρώσουν το μάρμαρο με φόρους και τέλη κάθε μορφής που φτάνουν τα 27 εκατ. ευρώ, σταθεροποιώντας ένα υπερπλεόνασμα 4 εκατ. ευρώ τα τελευταία 3 χρόνια.

«Κάνουμε έργα»! Με αυτό το σύνθημα πολιτεύεται η δημοτική αρχή μπροστά στις εκλογές, τονίζοντας παρεμβάσεις προγραμματισμένες και ενταγμένες σε περιφερειακά προγράμματα, όπως οι αστικές αναπλάσεις στο εμπορικό κέντρο της πόλης, στη συντήρηση ενός μέρους του δικτύου ύδρευσης και ορισμένες ασφαλτοστρώσεις και πεζοδρομήσεις, προσαρμόζοντας τις χρήσεις γης στις επιχειρηματικές επιδιώξεις του κεφαλαίου ή τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο στο Αλκαζάρ και τη μετατροπή του σε χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο και άλλες παρεμβάσεις που ασφαλώς είναι «έργα».

Με ποιο κριτήριο όμως επιλέγονται αυτά; Αποτέλεσε κριτήριο για τα έργα αυτά και γενικότερα κριτήριο τετραετίας για τη δημοτική αρχή το γεγονός ότι στην πόλη μας οι άνεργοι φτάνουν τους 20.000, τα λαϊκά εισοδήματα είναι μειωμένα μέχρι και 50%, ότι χιλιάδες εργαζόμενοι και κυρίως νέοι είναι θύματα της εργασιακής ζούγκλας και εργάζονται με 200 και 300 ευρώ τον μήνα και ανασφάλιστοι; Γιατί αν αποτελούσε κριτήριο δεν θα προχωρούσε για παράδειγμα σε μια επικοινωνιακή αλλά ασήμαντη μείωση στο σύνολο των ανταποδοτικών τελών και φόρων μόλις 5%.

Δεν θα συνέχιζε να επιβάλλει δίδακτρα και τροφεία που είναι στα ύψη. Δεν θα παρέδιδε στην ιδιωτική πρωτοβουλία μέσω της ΚΟΙΝΣΕΠ τις υπηρεσίες αθλητισμού-πολιτισμού. Δεν θα ετοιμαζόταν να κάνει έφοδο για την είσπραξη οφειλών των λαϊκών οικογενειών προηγούμενων ετών με εκβιαστικές κατασχέσεις λογαριασμών ή δεσμεύσεις φορολογικών ενημεροτήτων σε 40.000 δημότες για χρέη από 293 ευρώ. Δεν θα έκοβε το νερό για οφειλές 70 ευρώ σε λαϊκές οικογένειες αφήνοντας τους μεγαλοοφειλέτες στο απυρόβλητο.

Αν είχε το παραπάνω κριτήριο θα ψήφιζε μαζί με τις υπόλοιπες παρατάξεις το πλαίσιο προστασίας για τα λαϊκά εισοδήματα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και των εργατικών σωματείων της περιοχής μας υπέρ των άνεργων, των χαμηλόμισθων και απλήρωτων που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο και στήριξε μόνο η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Μήπως δεν είναι «έργο» της παρούσας δημοτικής αρχής ότι έχει εγκαταλειφθεί ο αντισεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων στην τύχη του «εγκέλαδου»; Ότι οι γονείς πληρώνουν από την τσέπη τους για να βάψουν τα σχολεία; Ότι το 50άρικο έχει γίνει «θεσμός» στα νηπιαγωγεία; Ότι για την αντιπυρική προστασία διαθέτει κάθε χρόνο το ιλιγγιώδες ποσό των 15.000 ευρώ; Ότι αποδεσμεύει τους τελευταίους κοινόχρηστους χώρους στις γειτονιές; Ότι συνεχίζουν οι γραμμές του ΟΣΕ να αποτελούν κίνδυνο θάνατο για τους δημότες; Ότι έχει εγκαταλείψει το Αισθητικό Αλσος και άλλους κοινόχρηστους χώρους σε εθελοντικές ομάδες στην «αγαθοεργία» των μονοπωλιακών ομίλων;

Αυτή η δημοτική αρχή έχει αποδείξει ότι στέκεται «άξιος συνεχιστής» των προηγούμενων δημοτικών αρχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχοντας στήριξη στο αντιλαϊκό της «έργο». Έχει τη στήριξη συγκεκριμένης μερίδας επιχειρηματιών της πόλης και όχι μόνο. Έχει στήριξη από στελέχη τόσο της ΝΔ όσο και του ΚΙΝΑΛ, αλλά και από υποψήφιους που ήταν στο «αντίπαλο» ψηφοδέλτιο του τότε ΣΥΡΙΖΑ στον δεύτερο γύρο. Γιατί έχει αυτή τη στήριξη και ανοχή;

Μα επειδή αυτή η δημοτική αρχή δεν παρεκκλίνει στο ελάχιστο από την κεντρική αντιλαϊκή στρατηγική και πρακτική στην οποία τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα δεν έχουν καμία διαφορά μεταξύ τους, όπως π.χ. το θέμα των Νατοϊκών Βάσεων και την εγκατάσταση των drones στην 110 ΠΜ όπου τηρεί «σιγήν ιχθύος», ή π.χ. τις συνεκπαιδεύσεις με τα F16 του Ισραηλινού στρατού για να δολοφονούν εν’ ψυχρώ γυναικόπαιδα στην Παλαιστίνη.

Οι λαϊκές οικογένειες της πόλης που δεινοπαθούν και για τις οποίες ο δήμος όχι μόνο δεν είναι στήριγμα αλλά χρόνο με τον χρόνο γίνεται ένας επιπλέον βραχνάς στην τσέπη τους, στην καθημερινότητά τους, στη ζωή τους, έχουν αποκούμπι. Μπορούν να στηριχτούν στη συνεπή στάση των κομμουνιστών δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης. Να μάθουν και να συγκρίνουν τη στάση των κομμουνιστών Δημάρχων σε Πάτρα, Καισαριανή, Χαϊδάρι, Πετρούπολη, Ικαρία, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους. Τι έκαναν με τους παιδικούς σταθμούς και τα τροφεία, τα τέλη, τους εργαζόμενους στους δήμους τους, για τα ζητήματα της ανεργίας και για άλλα πολλά. Να μην πέσουν στις παγίδες που αρχίζουν να στήνονται μπροστά στις επερχόμενες εκλογές, είτε με νέα είτε με αναπαλαιωμένα «πρόσωπα», με ψεύτικα διλήμματα που κρύβουν την ουσία. Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ για να γίνει πραγματικό και δυνατό βήμα διεκδίκησης, προοπτικής, ελπίδας μέσα και από τις δημοτικές εκλογές».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass