Προϋπολογισμός 155 εκατ. ευρώ… που δεν φτάνει

* Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΦΟΡΟΥΣ, ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ * «ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ» ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ * ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ

Δημοσίευση: 16 Νοε 2018 22:14

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ύψους 155 εκατ. ευρώ για το 2019 στη χθεσινή ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σημείωσε πως πρόκειται για έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό που τηρεί το αυστηρό πλαίσιο που επιβάλλει το Υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως τα λειτουργικά έξοδα της Περιφέρειας έχουν μειωθεί κατά 60%.

Ο κ. Αγοραστός αναλύοντας τα στοιχεία είπε πως ο προϋπολογισμός για το 2019 ανέρχεται στο ποσό των 155 εκατ. ευρώ. Ενώ σημείωσε ότι «είναι ένας προϋπολογισμός που διακρίνεται από την υποχρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση μιας και, για παράδειγμα, για τα έργα υποδομής μάς δίνει μόνο 2,2 εκατ. ευρώ. Ένα ποσό πολύ μικρό που δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της και για να ασκήσει τις αρμοδιότητές της η Περιφέρεια».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κονδύλι για την πληρωμή των επιδομάτων των νεφροπαθών τονίζοντας ότι «θα ήθελα να επισημάνω ότι ο φετινός προϋπολογισμός για πρώτη φόρα δεν περιέχει τα επιδόματα των νεφροπαθών. Οι νεφροπαθείς από εδώ και στο εξής δεν θα πληρώνονται με την υφισταμένη διαδικασία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά θα πληρώνονται απευθείας από το Υπουργείο. Είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος εκπονείται σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου, που δεν αφήνει βαθμούς ελευθερίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και γενικότερα στις Περιφέρειες, ώστε να μπορούν να εντάξουν έργα που χρειάζονται και να υλοποιήσουν τη στρατηγική τους» επισήμανε ο κ. Αγοραστός και πρόσθεσε: «Είναι ένας προϋπολογισμός ισοσκελισμένος. Παράλληλα έχοντας ως χρηματοδοτικό εργαλείο το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας εντάσσουμε έργα για όλους τους τομείς συνολικού προϋπολογισμού 610 εκατ. ευρώ. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε και να διεκδικούμε και να λαμβάνουμε χρηματοδότηση, προκειμένου να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες που έχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, ακόμα, στην ελλιπή χρηματοδότηση και στελέχωση των Περιφερειών υπογραμμίζοντας ότι «τα τελευταία χρόνια έχει περικοπεί το 60% έως 65% των πόρων της Αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα, λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων, Περιφέρειες και Δήμοι έχουν αδειάσει από το απαιτούμενο προσωπικό. Αποδείξαμε ότι με λίγα μπορούμε να κάνουμε πολλά. Αποδείξαμε ότι είμαστε υπερκομματικά πατριώτες και βάζουμε πάνω από όλα την Ελλάδα. Η μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση δεν είναι σήμερα πολυτέλεια, αλλά αδήριτη ανάγκη. Μείζον θέμα για τις Περιφέρειες είναι οι παρακρατηθέντες πόροι, δηλαδή η διαφορά μεταξύ των χρημάτων που αποδόθηκαν στις Περιφέρειες από τον προϋπολογισμό συγκριτικά με όσα προβλέπονται από τον Νόμο του “Καλλικράτη”».

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Για προϋπολογισμό που είναι «κομμένος και ραμμένος» στα μέτρα του «Δημοσιονομικού Συμφώνου της Ε.Ε. και των Μνημονίων» έκαναν λόγο στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.

* Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Τσιλιμίγκας προχώρησε σε διαπιστώσεις ότι η χώρα και η Θεσσαλία έχει να αντιμετωπίσει δύο βασικά προβλήματα, αυτό της ανεργίας και της δημόσιας υγείας, επικαλούμενος συγκεκριμένα περιστατικά. Εμφανίστηκε ενωτικός καλώντας όλους όσοι βρίσκονται στο Περιφερειακό Συμβούλιο «να εργασθούν με ζήλο και υπερκομματικά για το καλό της Περιφέρειας». Τάχθηκε υπέρ της περιφερειακής διακυβέρνησης, αλλά γιατί όχι και υπέρ της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Τέλος, ζήτησε «η Περιφέρεια Θεσσαλίας να ακολουθήσει το παράδειγμα του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη που έχει γραφείο στις Βρυξέλλες για να διεκδικεί περισσότερα κοινοτικά κονδύλια». 

* Ο εκπρόσωπος του «Δρόμου Ανατροπής για τη Θεσσαλία» Τάκης Γιαλαμάς κατηγόρησε την Περιφέρεια ότι «είναι μακριά από τα προβλήματα και τις ανάγκες του λαού της Θεσσαλίας. Η ηγεσία της Περιφέρειας υποστηρίζει και υλοποιεί τις μνημονιακές πολιτικές και το αντιδημοκρατικό πλαίσιο του «Καλλικράτη». Κινήθηκε χωρίς σχέδιο ανασυγκρότησης του τόπου, με διαχειριστική λογική. Σε μια κρίσιμη για τον τόπο μας περίοδο η Περιφερειακή Αρχή δεν μπόρεσε με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας, με την προώθηση του επιστημονικού δυναμικού της Θεσσαλίας να ανταποκριθεί με σωστή ιεράρχηση έργων που θα υπηρετούν έναν συνολικό σχεδιασμό ανάπτυξης, μακριά από πελατειακές λογικές και τοπικισμούς».

* Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τσιαπλές ανέφερε πως «ο προϋπολογισμός είναι αντιλαϊκός και εναρμονισμένος με την πολύπλευρη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος του εισοδήματος και των αυξημένων αναγκών της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματιών, ενώ στηρίζει κυρίως σχεδιασμούς του κεφαλαίου σε περιφερειακό επίπεδο, όπως γίνεται και με το ΕΣΠΑ. Η Περιφερειακή Αρχή όχι μόνο δεν διεκδικεί ουσιαστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, αλλά αποδέχεται, όπως και όσοι ψηφίζουν λευκό, τις περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης και ας γκρινιάζουν μετά».

* O περιφερειακός σύμβουλος Αντώνης Αδάμου από την «Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία», ανέφερε πως «το σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται για ψήφιση δεν ασχολείται με το ποιες είναι οι κοινωνικές ανάγκες και πώς αυτές μπορούν να καλυφτούν, ούτε πώς θα εξασφαλιστούν οι στοιχειώδεις όροι επιβίωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτό που σφραγίζει το σχέδιο του προϋπολογισμού είναι η απόλυτη αποδοχή και υπεράσπιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής από την περιφερειακή αρχή, παρά την κατά καιρούς «φτηνή αντιπολίτευση» και τη φιλολογία περί «πολιτικής ανεξαρτησίας».

Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις και των υπόλοιπων εκπροσώπων της αντιπολίτευσης με τη συζήτηση να συνεχίζεται μέχρι αργά το βράδυ.

Γ. Ρούστας

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass