Εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

* ΧΘΕΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ

Δημοσίευση: 17 Νοε 2018 18:15

Μια όμορφη εκδήλωση αφιερωμένη στην εξέγερση του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, με πρωτοβουλία του Δήμου.

Όπως τονίστηκε και φέτος στις σχολικές γιορτές και ομιλίες, «το Πολυτεχνείο δεν τελείωσε τον Νοέμβρη του '73. Μένει ζωντανό στον νου και στην καρδιά όχι μόνο όσων το έζησαν αλλά όλης της νεολαίας και του λαού. Το Πολυτεχνείο έχει οράματα και ιδανικά. Διδάσκει τη θυσία γι' αυτά τα ιδανικά ενάντια στην αδιαφορία, την ηττοπάθεια, την υποταγή.

Τα χαρακτηριστικά αυτά δεν εμπνέουν μόνο τους αγώνες αλλά και την τέχνη, πάντα ευαίσθητη στα προβλήματα του λαού. Πολλοί καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από τα γεγονότα εκείνα, το θέατρο, η γλυπτική και πάνω απ' όλα η ποίηση έδωσαν πλήθος έργων με θέμα από τα γεγονότα του Νοέμβρη».

Κεντρική ομιλήτρια στην επίσημη εκδήλωση του Δήμου στην Κεντρική πλατεία του Τυρνάβου ήταν η π. πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου και νυν πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Ρούλα Ζαχαράκη -Σουρλαντζή.

Η κ. Ζαχαράκη - Σουρλαντζή στην ομιλία της, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι: « Η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι μια μέρα εναντίον του φασισμού. Η ημέρα αυτή που θυμίζει σ' όλους μας πως για τη λευτεριά χρειάζονται αγώνες. Στον αγώνα αυτό τα νιάτα της πατρίδας μας έδωσαν το μεγάλο «παρών» με επικεφαλής τους φοιτητές του Πολυτεχνείου.

Γιατί οι φοιτητές; Εδώ θα απαντήσουμε με το ρητό: «Διπλούν ορώσιν οι μαθόντες γράμματα». Είναι από τους πρώτους γνωρίζοντες πως η ελευθερία είναι η φυσική ατμόσφαιρα και το οξυγόνο για τη ζωή κάθε ανθρώπου και πως ο περιορισμός της προκαλεί σωματικό, ηθικό και πνευματικό μαρασμό ή και θάνατο.

Δίκαια λοιπόν καθιερώθηκε ως γιορτή της νεολαίας και ως γιορτή Σχολική.

Ο αγώνας του Πολυτεχνείου από φοιτητική διαμαρτυρία γίνεται λαϊκό ξέσπασμα για τα όσα υπόφερε ο λαός στα χρόνια της πιο σκληρής δικτατορίας που γνώρισε αυτός ο τόπος.

Στον αγώνα παίρνουν μέρος όχι μόνο φοιτητές, αλλά και όλη η κοινωνία. Όλοι μέσα τους είχαν μια σκέψη ότι η «Η ελευθερία δεν χαρίζεται, αλλά κατακτιέται.

Τα ελληνικά νιάτα γι' άλλη μια φορά μαζί με τον λαό έδειξαν ότι ξέρουν ν' αντιστέκονται στη βία» κατέληξε η κ. Σουρλαντζή.

Στην εκδήλωση συμμετείχε σχολική χορωδία, τα νηπιαγωγεία της πόλης, το 1ο Δημοτικό Σχολείο και τα δύο γυμνάσια του Τυρνάβου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης, οι αντιδήμαρχοι κ. Χρήστος Τσιόπας και κ. Φανή Μπίλιου – Λαγκιόλη, ο πρώην δήμαρχος Αμπελώνα κ. Απόστολος Δημάκης πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί καθώς και αντιπροσωπεία μαθητών από τα σχολεία που συμμετείχαν.

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass