Ο Δήμος ανακαλεί δωρεά 51 στρ. στο Μεζούρλο

* ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 17 Νοε 2018 22:25

Με την ανάκληση δωρεάς έκτασης 51 στρεμμάτων από τον Δήμο Λαρισαίων προς το Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕAΘ) κλείνει την ερχόμενη Πέμπτη - μετά από μια δεκαετία - ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια της Πολιτείας στη Θεσσαλία.

Οι τυμπανοκρουσίες μέσω των οποίων εγκαινιάσθηκε το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΒΕΤ) το 2007 αλλά κυρίως οι βαρύγδουπες δηλώσεις το 2006 για την ίδρυση του ΚΕΤΕΑΘ που θα αποτελούσε «τον επιστημονικό και τεχνολογικό πυρήνα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας» επιβεβαίωσαν τις πομφόλυγες του πολιτικού κόσμου και την ασυνέπεια της ίδιας της Πολιτείας η οποία με την ίδια ευκολία που εξαγγέλλει έργα, με… μεγαλύτερη ευκολία εγκαταλείπει τις δεσμεύσεις της.

Το ΙΒΕΤ και το ΚΕΤΕΑΘ που θα προσέλκυαν το ενδιαφέρον νεαρών επιστημόνων δημιουργώντας θέσεις εργασίας, απαξιώθηκαν από την ίδια την Πολιτεία που μεσούσης της οικονομικής κρίσης προχώρησε σε «συγχωνεύσεις» επιστημονικών φορέων στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων. Όταν σήμερα η αντιμετώπιση του φαινομένου της μετανάστευσης επιστημονικού δυναμικού (το λεγόμενο brain drain) αποτελεί προτεραιότητα υποτίθεται της κυβέρνησης.

Την ερχόμενη Πέμπτη, το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας θα υποχρεωθεί να ανακαλέσει τη δωρεά 51 στρεμμάτων στον λόφο του Μεζούρλου αφού δεν τηρήθηκε ο όρος της δωρεάς, τον Μάρτιο του 2007 που προέβλεπε ότι: «Η παρούσα δωρεά γίνεται υπό τον όρο της εγκαταστάσεως και λειτουργίας εντός προθεσμίας δέκα (10) ετών από την υπογραφή του συμβολαίου, του ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΚΕ.ΤΕ.Α.Θ.) στο δωρούμενο ακίνητο».

ΦΙΛΟΔΟΞΟ

Το Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας, ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2006 ως ένα από τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας το οποίο – όπως σημειωνόταν εκείνη την εποχή - «αποτελεί, μαζί με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Θεσσαλίας, τον επιστημονικό και τεχνολογικό πυρήνα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Με αποστολή του, «τη διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας σε τομείς που αντιστοιχούν στους βασικούς οικονομικούς άξονες της Θεσσαλίας, δηλαδή τη γεωργία, τη βιομηχανία, τις υπηρεσίες υγείας, το ευ ζην και την εκπαίδευση, ενώ η διάρθρωσή του περιλαμβάνει τέσσερα παραρτήματα-ινστιτούτα που εδρεύουν στις τέσσερις πρωτεύουσες των Νομών της Θεσσαλίας».

Το ΚΕΤΕΑΘ περιελάμβανε τα εξής τέσσερα Ινστιτούτα: Το Ινστιτούτο Μηχανοτρονικής (ΙΜΤΡΟΝΙΚΣ), το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας και Τεχνολογίας (Ι.Β.Ε.Τ.), το Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης (ΙΣΑΑ) και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Διαχείρισης Αγροοικοσυστημάτων (Ι.ΤΕ.Δ.Α).

Ο Δήμος Λαρισαίων αποδέχεται την εισήγηση πανεπιστημιακών καθηγητών, κυρίως της Ιατρικής Λάρισας αλλά και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, να στηρίξουν την προσπάθεια και έτσι λαμβάνεται η απόφαση για την παραχώρηση έκτασης (σ.σ. πριν από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, δίπλα από τον χώρο στάθμευσης εξωτερικά του νοσοκομείου) προκειμένου το ΚΕΤΕΑΘ να αποκτήσει τις δικές του εγκαταστάσεις.

Η έκταση παραχωρείται ενώ το 2007 ακολουθούν τα εγκαίνια του ΙΒΕΤ, επίσης με κάθε… πολιτική «μεγαλοπρέπεια». Το ΙΒΕΤ όπως σημειώνεται σε ανακοινώσεις της εποχής «αποδεδειγμένα για κάθε ένα ευρώ χρηματοδότησης από την Πολιτεία προσελκύει τουλάχιστον τρία ευρώ από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλα προσφέρει εργασία σε πολλούς νέους επιστήμονες της περιοχής».

Ωστόσο η εξαγγελία για το Κέντρο Έρευνας στη Θεσσαλία μένει στα χαρτιά αφού το 2013 το ΚΕΤΕΑΘ εντάσσεται στη δομή του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα και με το άρθρο 7 του νομοσχεδίου με τίτλο «Κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα», επί υπουργού Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου.

Με το σκεπτικό ότι «στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του φαινομένου του κατακερματισμού και πολυδιάσπασης των ερευνητικών πεδίων και της επίτευξης κρίσιμης μάζας σε βασικούς ερευνητικούς τομείς και λόγω της περιορισμένης ερευνητικής δραστηριότητας των ινστιτούτων του ΚΕΤΕΑΘ που απορρέει από τα λίγα χρόνια λειτουργίας του κέντρου και το περιορισμένο σε πλήθος ερευνητικό δυναμικό, προτείνονται οι εξής παρεμβάσεις αναδιάρθρωσης:

Η συγχώνευση των 4 ινστιτούτων του ΚΕΤΕΑΘ σε ένα πολυτομεακό Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας με έδρα τη Θεσσαλία (Λάρισα) και η κατάργηση του ΚΕΤΕΑΘ και η διοικητική υπαγωγή του συγχωνευμένου Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας στο ΕΚΕΤΑ».

Έτσι παρότι οι τοπικοί φορείς ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της Πολιτείας και στήριξαν το ΚΕΤΕΑΘ, η ίδια η Πολιτεία ανακαλύπτοντας «κατακερματισμό και πολυδιάσπαση των ερευνητικών πεδίων» αναίρεσε δικές της αποφάσεις με αποτέλεσμα το Κέντρο Έρευνας να καταργηθεί αφήνοντας «μετέωρα» εξαιρετικής σημασίας προγράμματα.

ΑΝΑΚΛΗΣΗ

Μετά και τη δεκαετία απραξίας, το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, τυπικά την ερχόμενη Πέμπτη, με βάση πρόσφατη (29-10-2018) γνωμάτευση του Τμήματος Νομικής Υποστήριξης του Δήμου Λαρισαίων, «επειδή πράγματι δεν εκπληρώθηκε ο όρος της δωρεάς, θα πρέπει να αποφασίσει τη λύση της παραχώρησης έκταση 51.150,04 τ.μ., στην περιοχή «Μεζούρλο» της κτηματικής περιφέρειας της Λάρισας στο ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΚΕ.ΤΕ.Α.Θ.) και ως εκ τούτου την αυτοδίκαιη επανάκτηση της κυριότητάς του επί του παραπάνω ακινήτου» όπως αναφέρεται στην εισήγηση του θέματος.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass