Ασπρισαν τα βουνά

Χωρίς προβλήματα τα πρώτα χιόνια * Λεωφορείο με χορευτές παρέμεινε στη Σαμαρίνα για λόγους ασφαλείας * Σε ετοιμότητα ο Δήμος Τεμπών σε Κίσσαβο και Κάτω Όλυμπο * Έντονα καιρικά φαινόμενα και στα παράλια Αγιάς

Δημοσίευση: 19 Νοε 2018 22:00
Καλλιπεύκη Καλλιπεύκη

Άργησαν φέτος, αλλά απότομα ήρθαν τα πρώτα χιόνια, κυρίως στους ορεινούς όγκους του νομού μας αλλά και γενικότερα σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Το «έστρωσε» για τα καλά και στη Σαμαρίνα Γρεβενών στον ορεινό όγκο της Βόρειας Πίνδου, όπου λεωφορείο με χορευτές προτίμησε χθες βράδυ να παραμείνει στο χωριό παρά να κατηφορίσει για τον κάμπο για λόγους ασφάλειας. Ωστόσο σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σαμαρίνας κ. Γιάννη Λυγούρα η Σαμαρίνα, όπως και τα υπόλοιπα Βλαχοχώρια, είναι καλά θωρακισμένη για τον χειμώνα και ουσιαστικά δεν υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις κακοκαιρίας. Η Κοινότητα είναι σε πλήρη επαφή με τις υπηρεσίες τόσο του Δήμου Γρεβενών όσο και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για να αντιμετωπιστούν ακόμα και ακραίες περιπτώσεις που σήμερα φυσικά δεν υφίστανται.

Μιλώντας, επίσης, στην «ΕτΔ» ο διαχειριστής της ιστοσελίδας www.samarina.gr κ. Σωτήρης Κυπαρίσης σημείωσε ότι η Σαμαρίνα είναι «οχυρωμένη» και για τον φετινό χειμώνα και για κάθε καιρικό φαινόμενο ακόμα και ακραίο. Το κεφαλοχώρι παραμένει ανοιχτό και «ζωντανό» περιμένοντας τους επισκέπτες χωρίς προβλήματα και με ενημέρωση και μέσω διαδικτύου.

ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗ ΣΑΜΑΡΙΝΑ

Προληπτικά και χωρίς να υπάρχουν προβλήματα, αλλά λόγω της έντονης χιονόπτωσης, λεωφορείο με εκδρομείς – χορευτές, μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Παραποτάμου με επικεφαλής τον χοροδιδάσκαλο κ. Μιχάλη Τσακνάκη και μέλη του ΜΕΣ Αρμενίου προτίμησαν να παραμείνουν και χθες βράδυ στη Σαμαρίνα. Πάντως η έντονη χιονόπτωση σταμάτησε χθες το βράδυ και σήμερα αργά το πρωί οι εκδρομείς αναμένεται να επιστρέψουν στη Λάρισα. Μιλώντας στην «Ε» ο χοροδιδάσκαλος κ. Μιχάλης Τσακνάκης σημείωσε ότι η απόφασή τους να παραμείνουν στη Σαμαρίνα ήταν προληπτική και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ανησυχίας για τους εκδρομείς και δεν πρέπει επίσης να ανησυχούν οι συγγενείς τους σε Παραπόταμο και Αρμένιο.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΕΜΠΩΝ

Μόνο στον ύπνο δεν έπιασε ο χιονιάς τον Δήμο Τεμπών. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΔΟΠΑΠΕΠΤ και υπεύθυνο Τύπου του Δήμου κ. Λάμπρο Ζάρρα ο Δήμος και οι αρμόδιες υπηρεσίες εδώ και πολύ καιρό, με εντολή του δημάρχου κ. Κώστα Κολλάτου, έχουν προετοιμαστεί και για τον φετινό χειμώνα, ώστε τα ορεινά χωριά του Δήμου να μην αποκλειστούν και να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα οι κάτοικοί τους. Τα πρώτα χιόνια έφτασαν στην Καλλιπεύκη του Κάτω Ολύμπου, το ψηλότερο χωριού του Δήμου Τεμπών, στα 1.050 μέτρα υψόμετρο. Ωστόσο δεν υπάρχουν προβλήματα πρόσβασης, αλλά οι οδηγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί, ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες. Από την άλλη πλευρά των δύο βουνών, στον Κίσσαβο, τα χιόνια έφτασαν μέχρι τα πρώτα σπίτια στα πιο ψηλά σημεία της Σπηλιάς, στα 850 μέτρα υψόμετρο, χωρίς ωστόσο να δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σπηλιάς κ. Βασίλη Νταή το χωριό σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου Τεμπών είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει και τον φετινό χειμώνα χωρίς προβλήματα.

Του Κώστα Τσόλα

 

ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ

ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Εντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν χθες και τα παράλια του νομού Λάρισας. Η έντονη βροχόπτωση και ο ισχυρός άνεμος, δημιούργησαν εικόνα χειμωνιάτικου τοπίου. Η ορμή της φουρτουνιασμένης θάλασσας έφτασε μέχρι και τον παραλιακό δρόμο στους οικισμούς Αγιοκάμπου, Βελίκας και Σωτηρίτσας, ενώ τα ρέματα, που υπάρχουν ανάμεσα στους οικισμούς, σταδιακά άρχισαν να μετατρέπονται σε χείμαρρους.Παρόλα αυτά δεν σημειώθηκαν προβλήματα στο οδικό δίκτυο και σε κατοικίες.

ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

Μεγάλη χιονόπτωση και στο χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου και τα Περτουλιώτικα λιβάδια το χιόνι έχει ξεπεράσει τους 30 πόντους, διαγράφοντας ένα κατάλευκο τοπίο.

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας δουλεύουν συνεχώς όλο το 24ωρο για να κρατηθεί ανοιχτό το οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής.

Πολλοί επισκέπτες με τις οικογένειές τους και φίλους άρχισαν να κατευθύνονται στην περιοχή για να απολαύσουν το χιόνι και το μαγευτικό τοπίο.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται από την έξοδο της Ελάτης προς Βλάχα, χιονοδρομικό κέντρο, Περτουλιώτικα λιβάδια, Περτούλι, μέχρι και το Περτούλι. Προς Νεραϊδοχώρι ο δρόμος είναι πιο καθαρός με λιγότερο χιόνι.

Κτηνοτρόφοι της περιοχής που τα ζώα τους βόσκουν ελεύθερα, δεν πρόλαβαν να τα μαζέψουν και μάλιστα οι αγελάδες γλύφουν το αλάτι που ρίχνουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα στους δρόμους.

Επί ποδός και ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης που συντονίζει το έργο του αποχιονισμού, ενώ άντρες του Α.Τ. Πύλης βρίσκονται συνεχώς στους δρόμους για να διευκολύνουν τη διέλευση των αυτοκινήτων.

Στα πεδινά συνεχίζονται επίσης οι έντονες βροχοπτώσεις και η θερμοκρασία είναι σταθερά στους 6 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ορεινά που χιονίζει από τους -2 έως τους +2.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass