Στα «θεμέλια» Μαδενλίδη πατάω για να χτίσω...

* Τόνισε ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος σε εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του «ιεραπόστολου ιεράρχη» * Καταχειροκροτήθηκε από το πυκνό ακροατήριο που αναφώνησε «Άξιος»

Δημοσίευση: 19 Νοε 2018 22:02

«Αν θα προχωρήσω στη Λάρισα και αν θα σταθώ, θα σταθώ πάνω στα θεμέλια αυτών των πατέρων που προηγήθηκαν και εργάστηκαν με φιλότιμο. Θεμέλιο στη Λάρισα είναι ο πατήρ Ιγνάτιος Μαδενλίδης και πάνω σε αυτόν πατάω για να χτίσω, και με τις ευχές σας άγιοι πατέρες θα προχωρήσουμε λίγο παραπάνω το οικοδόμημα, για να δώσουμε και εμείς την καλή απολογία», υποστήριξε χθες ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, σε χαιρετισμό του στο πλαίσιο εκδήλωσης αφιερωμένης στην προσωπικότητα και το έργο του μακαριστού Μητροπολίτου Πενταπόλεως κυρού Ιγνατίου Μαδενλίδη, στην κατάμεστη αίθουσα της ΓΕΧΑ.

Με ταπεινότητα και νιώθοντας βαριά την ευθύνη της θέσης του, ο νέος Μητροπολίτης Λάρισας απευθυνόμενος στο κοινό, ανέφερε ότι «Σήμερα καλούμαστε να διαχειριστούμε την ευθύνη που είχαν αξιόλογοι άνθρωποι και τη διαχειρίστηκαν με αξιοπρέπεια, με τόσο σοβαρότητα και λαμπρά αποτελέσματα. Μακάρι να αντέξουμε κι εμείς να δώσουμε τη λογοδοσία μας στον Αγιο Θεό, έστω στο εν δέκατο από αυτό που έδωσαν εκείνοι» , ενώ για τον μακαριστό Ιγνάτιο Μαδενλίδη τόνισε: «Τον πατέρα Ιγνάτιο τον διασώζω ως έναν άνθρωπο αγωνιστή, αειθαλή, πάντα νέο. Εναν άνθρωπο που διεκδικούσε για την ορθοδοξία την παραμικρή ψυχή, το κάθε κομμάτι της ορθοδοξίας του κάθε ανθρώπου...

Χαίρομαι που είμαι στη Λάρισα, σε ανθρώπους που τον αγάπησαν, που τον γνώρισαν, που τον είχαν πνευματικό και δάσκαλο».

ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ «ΑΞΙΟΣ»

Το κοινό καταχειροκρότησε τον νέο Μητροπολίτη και αναφώνησε «Αξιος».

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε με χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου της Ιεράς Ορθόδοξης Ιεραποστολής «Μέγας Βασίλειος» κ. Ιωάννης Τσολάκης και ακολούθησαν ομιλίες για το έργο και τον βίο του μακαριστού Μητροπολίτου Πενταπόλεως κυρού Ιγνατίου Μαδενλίδη, από τον επίτιμο αντιεισαγγελέα Αρίου Πάγου Παναγιώτη Αγγελόπουλο και τον πατέρα Αστέριο Χατζηνικολάου, προϊστάμενο της Αδελφότητος Θεολόγων «Ο Σωτήρ».

Και οι δύο ομιλητές γνώρισαν και έζησαν από κοντά το έργο του Ιγν. Μαδενλίδη, αποκαλύπτοντας πτυχές της προσωπικότητάς του και της ζωής του.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, ο Ιγνάτιος Μαδενλίδης, αφιερώθηκε τέσσερις δεκαετίες στο ιεραποστολικό έργο στην Αφρική, έχτισε πολλά σχολεία, πάνω από τριάντα ναούς, ίδρυσε στην Κανάγκα του Κονγκό την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή, το πρώτο Πανεπιστήμιο και δημιούργησε τέσσερις ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Το 2003 χειροτονείται Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής (είχε στην αρμοδιότητά του μια περιοχή πέντε κρατών, που ήταν σε έκταση 21 φορές η Ελλάδα, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά ), από όπου και παραιτείται σε ηλικία 80 ετών, συνεχίζοντας όμως το ιεραποστολικό του έργο μέχρι τα 87 του χρόνια, που εκοιμήθη.

Κήρυξε τον Λόγο του Θεού με αγάπη, και πρόσφερε πολλά στην Εκκλησία και στην ιεραποστολή. Εργάστηκε με αυταπάρνηση, μέσα σε ένα περιβάλλον που εγκυμονούσε πολλούς κινδύνους στην Αφρική και αγωνίστηκε μέχρι τέλους.

Να σημειωθεί ότι την εκδήλωση οργάνωσαν η ΓΕΧΑ, ο Σύλλογος της Ιεράς Ορθόδοξης Ιεραποστολής «Μέγας Βασίλειος» και ο Σύλλογος «Αγιος Βαρνάβας», ενώ την ίδια μέρα το πρωί τελέσθηκε στον ιερό ναό Αγ. Νικολάου Λαρίσης το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Πενταπόλεως κυρού Ιγνατίου Μαδενλίδη.

 

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass