Μάξ. Χαρακόπουλος: Δεν απειλείται με σχίσμα η Ορθοδοξία

Στήριξη της ΔΣΟ στο έργο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Δημοσίευση: 19 Νοε 2018 15:16

«Η πληγή της Ουκρανίας εξακολουθεί να υφίσταται, και μάλιστα προσφάτως πήρε και εκκλησιαστική διάσταση –που ευχόμαστε και προσευχόμαστε να μην οδηγηθεί σε περαιτέρω ρήξη εντός της Ορθοδοξίας, αλλά να επικρατήσει η σωφροσύνη και η καταλλαγή, προς όφελος της Ορθοδοξίας και της Ειρήνης».

Τα παραπάνω τόνισε ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ που λαμβάνει χώρα στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Ο κ. Χαρακόπουλος απαντώντας σε Ρώσους βουλευτές για το ίδιο θέμα υπογράμμισε ότι «επειδή με περισσή ευκολία γίνεται λόγος για σχίσμα, να θυμίσω ότι σχίσμα προκαλείται όταν υπάρχουν δογματικά ζητήματα και όχι ζητήματα διοίκησης της εκκλησίας, όπως το ανακύψαν με την εκκλησία της Ουκρανίας. Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε για τον εθνοφυλετισμό και τον τεμαχισμό της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας σε εθνικές εκκλησίες, πέραν των 4 πρεσβυγενών, παλαίφατων Πατριαρχείων. Η συζήτηση αυτή, όμως, είναι ιστορικού και θεολογικού ενδιαφέροντος. Άκουσα τα επιχειρήματα των Ρώσων συναδέλφων, θα μπορούσα να αντιτάξω ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τους ιερούς κανόνες και τις Οικουμενικές Συνόδους είναι αρμόδιο να λύνει ζητήματα αυτοκεφαλίας, όταν του ζητείται. Και αυτό έπραξε. Έδωσε, μάλιστα, και σχετικά ντοκουμέντα στη δημοσιότητα. Δεν θέλω να επεκταθώ άλλο επ’ αυτού του δικαιώματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου να απονέμει αυτοκεφαλία, όπως το έκανε με τη Ρωσία και χώρες της Βαλκανικής. Αντιθέτως, πιστεύω ότι η ΔΣΟ έχει χρέος να συνδράμει με τις δικές της δυνάμεις, προς την κατεύθυνση της συνεννόησης των χριστιανών, κυρίως της Ανατολής, και την ενίσχυση των προσπαθειών που κάνουν για την επιβίωσή τους».

ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Ο κ. Χαρακόπουλος εξέφρασε τη χαρά του «που οι εργασίες της Γραμματείας της ΔΣΟ πραγματοποιούνται στη φιλόξενη χώρα της Αιγύπτου, που από την αρχαιότητα είχε στενές σχέσεις με την πατρίδα μου, την Ελλάδα. Από τα λαμπρά ελληνιστικά χρόνια που ακολούθησαν την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η πόλη του, η Αλεξάνδρεια στέκει μέχρι σήμερα ως ανάμνηση αυτής της εποχής. Η Αίγυπτος, όμως, είναι και ένας χώρος που ο χριστιανισμός βρήκε εύφορο έδαφος από τα πρώτα χρόνια που ακολούθησαν τη διδασκαλία του Χριστού, που ως βρέφος βρήκε εδώ καταφύγιο. Είναι η χώρα που γεννήθηκε ο υγιής μοναχισμός από τον Άγιο Αντώνιο, εδώ που τον πατριαρχικό θρόνο της Αλεξανδρείας λάμπρυναν άνδρες όπως ο Μέγας Αθανάσιος, και πάνω από 100 Άγιοι αναγνωρισμένοι από την Εκκλησία μας, που έζησαν στη χώρα του Νείλου. Και σήμερα ακόμη ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος ο Β΄ συνεχίζει μια μακρά και πλούσια παράδοση, και υπό τη σοφή ποιμαντορία του πραγματοποιείται ένα μακρόπνοο ιεραποστολικό έργο σε όλη την αφρικανική ήπειρο, για το οποίο χθες μας μίλησε ιδιαίτερα συγκινητικά. Και θέλω στο σημείο αυτό να εξάρω την πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ο γραμματέας της ΔΣΟ για τη στήριξη του ιεραποστολικό έργου του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας».

Επιπλέον, ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα των διώξεων των Χριστιανών της Μ. Ανατολής και ιδιαιτέρως των Κοπτών της Αιγύπτου, «που εδώ και χρόνια έχουν καταστεί στόχος φανατικών κύκλων».

Πριν τη συνεδρίαση της ΔΣΟ τα μέλη της Διεθνούς Γραμματείας είχαν συνάντηση με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξάνδρειας κ. Θεόδωρο Β´, που τους συνεχάρη για το έργο τους και την βοήθειά τους προς το παλαίφατο πατριαρχείο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass