Η παιδεία των ανθρώπινων σχέσεων

Ο π. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΜΟΥΡΤΖΑΝΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΞΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ

Δημοσίευση: 21 Νοε 2018 15:36

Με θέμα «η παιδεία των ανθρώπινων σχέσεων» συνεχίστηκαν το περασμένο Σάββατο οι συναντήσεις της σύναξης νέων της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου στο «Αρχονταρίκι» του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Λαρίσης.


Ομιλητής ήταν ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μ. Κερκύρας. Ο π. Θεμιστοκλής εστίασε την τοποθέτησή του «σε πέντε κύριες πτυχές των ανθρώπινων σχέσεων, στις οποίες υπάρχει διαφορετική προσέγγιση ανάμεσα στην Εκκλησία και τον σύγχρονο καταναλωτικό πολιτισμό. Στον στόχο της ενότητας εν αγάπη, στην εμπιστοσύνη που έρχεται μέσα από το άνοιγμα της καρδιάς και τον θαυμασμό του ενός για τον άλλον, όταν αυτός δεν περιορίζεται στην όψη και στο σώμα, στη λειτουργία της διαφορετικότητας ως συμπλήρωσης και όχι ως δικαιώματος, στη συνύπαρξη όταν αυτή γίνεται και μοίρασμα και των φόβων μας, χωρίς όμως να είναι μόνο ξεφόρτωμά τους, και στην παραίτηση από την προτεραιότητα των υλικών αγαθών, όπως αυτή εκφράζεται στην απαίτηση για ιδιοκτησία και του άλλου».
Ο ομιλητής αξιοποίησε το παράδειγμα της παραβολής του άφρονος πλουσίου, τονίζοντας ότι ένας από τους λόγους που ο πλούσιος δεν μπόρεσε να βρει νόημα ήταν και το ότι υπήρξε διαπροσωπικά άσχετος. Επέλεξε δηλαδή να έχει σχέση αποκλειστικά με τον εαυτό του (και αυτό διαφαίνεται από τη συνεχόμενη χρήση της αντωνυμίας “μου” στο Ευαγγέλιο). Η ακοινωνησία, η ανυπαρξία σχέσεων και αγάπης τόσο προς τον Θεό όσο και προς τους ανθρώπους οδηγεί στον πνευματικό θάνατο.
Τέλος, ο π. Θεμιστοκλής επισήμανε «τον πλούτο της παιδείας που παρέχει η πνευματική μας παράδοση, το άνοιγμα στον πλησίον μέσα από την εκκλησιαστική κοινότητα, από τον θεραπευτικό αγώνα της αρετής, όπως αυτή βιώνεται στη σχέση με τον Χριστό και τον συνάνθρωπο, στην αγάπη που εκφράζεται με την ταπείνωση και τη διάκριση, αλλά και με τη θέληση να μοιραστούμε. Έκλεισε τις σκέψεις του προτείνοντας τη λέξη: Προθυμία! Με την προθυμία οι ανθρώπινες σχέσεις βρίσκουν ένα άλλο νόημα, ακόμη κι αν η προθυμία κουράζει αυτόν που τη δείχνει. Ο Θεός όμως την ευλογεί και ενισχύει τον πρόθυμο να αγαπήσει και να μοιραστεί».
Τον ομιλητή παρουσίασε ο υπεύθυνος της σύναξης π. Ιγνάτιος Μουρτζανός, μεταφέροντας τις ευχές και την αγάπη του Μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιερωνύμου, ο οποίος θα είναι ο επόμενος ομιλητής, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου και ώρα 9.15 μ.μ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακολούθησε διάλογος και ερωτήσεις από τους νέους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass