Ξεκινάει η αποχέτευση στους Γόννους

* Κ. ΚΟΛΛΑΤΟΣ: ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΥΨΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Δημοσίευση: 24 Νοε 2018 22:07

«Έργο ύψιστης σημασίας για τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος, τόσο για τους κατοίκους των Γόννων όσο και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τεμπών», χαρακτήρισε την ένταξη - χρηματοδότηση της κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης στην Τοπική Κοινότητα Γόννων, ο δήμαρχος κ. Κώστας Κολλάτος.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος» και φέρει τον τίτλο «Κατασκευή Δικτύου Αποχέτευσης και Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων στην Τοπική Κοινότητα Γόννων».

Το συγκεκριμένο έργο προτάθηκε από τη δημοτική αρχή, καθώς εντοπίζεται ιδιαίτερο πρόβλημα στην περιοχή, λόγω των αστικών λυμάτων που επηρεάζουν, τόσο τα υπόγεια ύδατα (μέσω των μεμονωμένων βόθρων) όσο και τα επιφανειακά ύδατα (μέσω των ιδιωτικών δικτύων αποχέτευσης που καταλήγουν σε ρέματα).

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σύμφωνα με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Τεμπών που συνέταξε τη σχετική μελέτη του έργου, την περαιτέρω υποβάθμιση της ήδη ανεπαρκούς -ποιοτικά και ποσοτικά- κατάστασης των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων της περιοχής, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του πόσιμου νερού, αλλά και του αρδευόμενου, απειλώντας τη δημόσια υγεία τόσο των κατοίκων των Γόννων όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή το αντικείμενο της προτεινόμενης πράξης περιλαμβάνει: Τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων του οικισμού Γόννων, τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό μεταφοράς των λυμάτων στις εγκαταστάσεις καθαρισμού, τη μονάδα καθαρισμού των λυμάτων, την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων από το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ, την υδροδότηση των εγκαταστάσεων από το δίκτυο της ΔΕΥΑ Τεμπών.

Όσον αφορά στην κατασκευή Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), αυτή θα πραγματοποιηθεί σε εκτός σχεδίου περιοχή, σε γήπεδο εμβαδού 20.000 μ2, στη θέση «Γυμνόλοφος», περίπου ένα χιλιόμετρο νοτίως του οικισμού των Γόννων.

Ο σχεδιασμός του έργου αφορά στη διαχείριση των αστικών λυμάτων των οικισμών Γόννων και Ελαίας, ώστε να ικανοποιεί τις απαιτήσεις επεξεργασίας των λυμάτων που παράγονται από το συγκεκριμένο πληθυσμό με πρόβλεψη 20ετίας (Α’ φάση), ενώ έχει ληφθεί υπόψη η αναγκαία επέκταση για την εξυπηρέτηση του πληθυσμού 40ετίας (Β’ φάση).

Αποδέκτης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων θα είναι το παρακείμενο ρέμα των Γόννων (ρέμα Καραμανλή), το οποίο εκβάλλει τελικά στον Πηνειό ποταμό σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου.

Φανερά ικανοποιημένος από την ένταξη του συγκεκριμένου έργου, δήλωσε ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος για να συμπληρώσει μεταξύ άλλων ότι : «Με την κατασκευή αυτού του έργου στην Τοπική Κοινότητα Γόννων τα οφέλη έχουν πολλαπλούς αποδέκτες. Η δημόσια υγεία των κατοίκων της περιοχής πρωτίστως, η προστασία του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση η τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Κοιλάδας των Τεμπών, αναβαθμίζονται.

Μέσω της περιβαλλοντικής προστασίας των ρεμάτων και του Πηνειού ποταμού μπορούν να αναπτυχθούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού εντός και στην ευρύτερη περιοχή της Κοιλάδας, με την οποία γειτνιάζει άμεσα, καθώς και ο οικολογικός τουρισμός στην κοιλάδα και στο Δέλτα του Πηνειού. Να ευχαριστήσω από την πλευρά μου την Περιφέρεια Θεσσαλίας ,την τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας και του Δήμου μας τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, καθώς επίσης και τον υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση για την αμέριστη συμπαράστασή τους για την ολοκλήρωση του έργου».

Το έργο συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ έχει συνολικό προϋπολογισμό 6.120.906 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση του συνολικού συστήματος αποχέτευσης του οικισμού Γόννων, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου Πυργετού – Κρανιάς, την κατασκευή των δικτύων και της ΕΕΛ Συκουρίου καθώς και τον σχεδιασμό για τη μελέτη των αποχετευτικών δικτύων της Τοπικής Κοινότητας Μακρυχωρίου, που υπάρχει πρόβλεψη ώστε τα δίκτυα αποχέτευσης να συνδεθούν στην εγκατάσταση λυμάτων Γόννων, θα δοθεί στη ΔΕΥΑ Τεμπών η δυνατότητα να επανασχεδιάσει την αναπτυξιακή της στρατηγική τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά, ευαισθητοποιώντας και ωθώντας τους πολίτες προς την κατάργηση των απορροφητικών βόθρων και τη σύνδεσή τους σε ένα ασφαλές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον αποχετευτικό σύστημα.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass