Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για τα αποθεματικά της ΔΕΥΑΛ

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2015 15:35

Η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» με αφορμή το θέμα των αποθεματικών της ΔΕΥΑΛ σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει εξαντλήσει τα ταμειακά διαθέσιμα από τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης και τα ΝΠΔΔ, αποπληρώνοντας εις το ακέραιο τις υποχρεώσεις προς ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ-διεθνή καπιταλιστικά fund, στο όνομα της εξυπηρέτησης του καπιταλιστικού χρέους το τελευταίο πεντάμηνο, με συνέπεια να μην έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει μισθούς και συντάξεις, εκβιάζοντας για νέο μνημόνιο και εκφοβίζοντας για την αποδοχή του, η δημοτική αρχή της συμπαράταξης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, κλπ.) κάνει τα πάντα για να στηρίξει και να διαιωνίσει αυτή τη συνειδητή πολιτική επιλογή.

Αφού η δημοτική αρχή έδωσε μεγάλο τμήμα των ταμειακών διαθέσιμων του Δήμου Λάρισας στην ΤτΕ στο όνομα της πατριωτικής-εθνικής ευθύνης, κάνοντας δύο δημοτικά συμβούλια για την ομαλή εφαρμογή της ΠΝΠ της κυβέρνησης που εκβιαστικά υποχρέωνε τους Δήμους να αποδώσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα, τώρα εποφθαλμιά και τα χρήματα της ΔΕΥΑΛ.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΛ στις 08/07/15 στα πλαίσια συζήτησης θέματος διαχείρισης των ταμειακών διαθέσιμων, δηλαδή των χρημάτων που έβγαλε η ΔΕΥΑΛ όλα τα προηγούμενα χρόνια από τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα της πόλης, διά στόματος δημάρχου, εκφράστηκε η σκέψη για τοποθέτηση τμήματος (έως 30% του συνόλου ήτοι 8 εκατομμύρια ευρώ περίπου) αυτών των χρημάτων στην ΤτΕ. Να σημειώσουμε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα σήμερα για τη ΔΕΥΑΛ ανέρχονται σε 26.455.808 ευρώ, εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσό αφορά εγγυήσεις που έχουν καταβληθεί έναντι κατανάλωσης παροχών ύδρευσης.

Υπό τις παρούσες συνθήκες της τραπεζικής αργίας και του περιορισμού των κεφαλαίων οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα εξαθλιώνονται ταχύτατα μην έχοντας πρόσβαση στο σύνολο του μισθού, της σύνταξης, των επιδομάτων ακόμη και εάν όλα αυτά καταβληθούν κανονικά. Είναι αυτοί που πληρώνουν την καπιταλιστική κρίση, τα μνημόνια των προηγούμενων ετών, τη στρατηγική επιλογή του ελληνικού κεφαλαίου για παραμονή στην ΕΕ, που έχει ως αντιλαϊκή συνέπεια τον ερχομό τρίτου μνημονίου.

Σε αυτή τη καταστροφική πραγματικότητα για τους εργαζόμενους και το λαό, η δημοτική αρχή θεωρεί λαϊκισμό, την θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για διεκδίκηση ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής, στα πλαίσια της αξιοποίησης των ταμειακών διαθεσίμων της, λέγοντας ότι όποιος διαχειρίστηκε τα προηγούμενα χρόνια τη ΔΕΥΑΛ, σωστά δεν προχώρησε σε ανεξέλεγκτη κοινωνική πολιτική, επιβεβαιώνοντας ότι και η ίδια θα συνεχίσει με σύνεση τη διαχείριση των ταμειακών διαθέσιμων, διατηρώντας απαρέγκλιτα την πολιτική των διακοπών νερού (όπως αποφασίστηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ) και δίνοντας στο επίπεδο των παροχών κάποια ψίχουλα, που δεν ανακουφίζουν το σύνολο των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Στα πλαίσια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου στις 09/07/15, ο δήμαρχος προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από τις διατυπώσεις και αρνήθηκε να παραδεχτεί ότι επιχείρησε με την τοποθέτησή του στο ΔΣ της ΔΕΥΑΛ να προλειάνει το έδαφος για την κατάθεση τμήματος των ταμειακών διαθέσιμων στην ΤτΕ, πράξη που στηρίζει την αδιέξοδη και καταστροφική για λογαριασμό των εργατικών λαϊκών στρωμάτων, πολιτική της συγκυβέρνησης.

Καλούμε τον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή να πάρει ξεκάθαρη θέση αν προτίθεται με τα λεφτά των Λαρισαίων να συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση, η οποία διαπραγματεύεται προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, με συνέπεια να εισηγείται βαριά μνημόνια που θα πληρώσει ο λαός.

Αποκαλύπτεται λοιπόν πόσο κούφια και αποπροσανατολιστική ήταν η αντιμνημονιακή φρασεολογία όλου του προηγούμενου διαστήματος, που επικαλούνταν και ο κ. Καλογιάννης και η δημοτική του αρχή που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν οι θιασώτες του ΝΑΙ και του ΟΧΙ που συστεγάζονται στην «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ», εκλιπαρούν γονυπετής για ένα νέο μνημόνιο που θα «ξανά - σώσει» το λαό.

Η Λαϊκή Συσπείρωση μαζί με τις ταξικές δυνάμεις διεκδικεί :

  • Καμία διακοπή νερού σε λαϊκή οικογένεια, σε κανέναν άνεργο, χαμηλόμισθο και χαμηλοσυνταξιούχο, που δεν μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό.
  • Να παγώσουν οι οφειλές στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΛ και τους διακανονισμούς για τα λαϊκά νοικοκυριά.
  • Μείωση τουλάχιστον 50% των τιμολογίων για τους απλήρωτους, τους ανέργους, τους περιστασιακά και μερικά απασχολούμενους, τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, σε όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ.
  • Άμεση κατάργηση του ειδικού τέλους 80%, που μαζί με το ΦΠΑ διπλασιάζει το τιμολόγιο του νερού.
  • Να καταργήσει το τέλος επανασύνδεσης των 10 ευρώ για όσους καταναλωτές τους έγινε διακοπή λογαριασμού.
  • Να καταργηθεί το χαράτσι των 5 ευρώ που επιβλήθηκε από την ΔΕΥΑΛ σε κάθε σπίτι στις παλιές Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης για την αποχέτευση.
  • Ενιαίο Κρατικό φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων της χώρας μας, τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης να χρηματοδοτούνται από το κράτος και η τιμή του πόσιμου νερού να είναι στο ύψος του κόστους για κάθε πόλη και τοπική κοινότητα.
  • Το νερό να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, η αξιοποίηση να σχεδιάζεται, να υλοποιείται και να ελέγχεται με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών».
  • Λήψη μέτρων άμεσης είσπραξης οφειλών μεγαλοοφειλετών (πχ επιχειρηματικοί όμιλοι, εταιρίες ΑΕ, δημόσιο).
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass