Στα λευκά τα ορεινά του Δήμου Τεμπών

* «ΑΣΠΡΙΣΑΝ» ΣΠΗΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ * ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Δημοσίευση: 30 Νοε 2018 22:16
Εικόνες από τη Σπηλιά χθες (φωτ.: Ν. Σελήνης) Εικόνες από τη Σπηλιά χθες (φωτ.: Ν. Σελήνης)

Τσουχτερό κρύο και «άσπρη» μέρα χθες για τα ορεινά του Δήμου Τεμπών με τη Σπηλιά στον Κίσσαβο να έχει καλυφθεί με χιόνι, στα 850 μέτρα υψόμετρο όπως και η Καλλιπεύκη στον Κάτω Όλυμπο στα 1.050 μέτρα υψόμετρο.

Επί ποδός οι υπηρεσίες του Δήμου Τεμπών, ο δήμαρχος κ. Κώστας Κολλάτος έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να είναι έτοιμες για παν ενδεχόμενο.

Στη Σπηλιά βρέθηκε χθες το πρωί ο αντιδήμαρχος Περιοχής Συκουρίου κ. Γιάννης Αργυρίου και ο πρόεδρος του χωριού Βασίλης Νταής συντονίζοντας το έργο αποχιονισμού. Τον δρόμο άνοιξε μηχάνημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ρίχτηκε αλάτι. Όπως σημείωναν, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη συγκοινωνία στον επαρχιακό δρόμο Σπηλιάς – Συκουρίου, όπου η κυκλοφορία γίνεται κανονικά και οι επισκέπτες μπορούν να πάνε στο όμορφο χωριό και χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες. Μάλιστα μιλώντας στην «Ε» οι κ. Αργυρίου και Νταής έλεγαν ότι το πρώτο χιόνι που έπεσε ήταν ήπιο, δεν δημιούργησε προβλήματα και έκαναν θετική αναφορά στην άμεση κινητοποίηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας σημειώνοντας ότι αυτός ο πρώτος χιονιάς ήταν και μια καλή ευκαιρία, ένα τεστ, για τον συντονισμό των υπηρεσιών Δήμου και Περιφέρειας για τον χειμώνα που έρχεται.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Στο μεταξύ σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, με στόχο τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση των πιθανών εκτάκτων καιρικών φαινομένων ενόψει του χειμώνα, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δόθηκε βαρύτητα κυρίως στην ετοιμότητα των υπηρεσιών για τον αποχιονισμό του οδικού δικτύου της Περιφέρειας, αλλά και για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων τα οποία εμφανίζονται συχνά και με μεγάλη ένταση το τελευταίο διάστημα.

Στη συνάντηση εξειδικεύτηκαν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τις πλημμύρες και τις χιονοπτώσεις και είναι τα εξής:

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες όπως Διεύθυνση Τεχνικών Έργων– ΔΕΥΑ- ΔΗΜΟΙ να μεριμνήσουν για την εκτέλεση των παρακάτω εργασιών:

- Να γίνει ο έλεγχος και καθαρισμός των ρεμάτων στις ζώνες δικαιοδοσίας τους (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων – ΔΗΜΟΙ στις ζώνες ευθύνης τους).

- Να κάνουν τον έλεγχο στα αντιπλημμυρικά έργα που ήδη έχουν κατασκευασθεί ή κατασκευάζονται (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων – ΔΗΜΟΙ στις ζώνες ευθύνης τους).

- Να προχωρήσει η έκδοση σχετικής απόφασης για μίσθωση ιδιωτικών μηχανημάτων έργου (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων) .

- Έλεγχος των φρεατίων και καθαρισμός αυτών από τις αντίστοιχες (ΔΕΥΑ ή ΔΗΜΟΙ).

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

Να οριστεί εκπρόσωπος από τους Δήμους καθώς και από τα Δημοτικά Διαμερίσματα και να σταλεί με έγγραφο στην Πολιτική Προστασία της Π. Ε. Λάρισας με τηλέφωνο σταθερό και κινητό για άμεση επικοινωνία, έτσι ώστε να υπάρχει επαφή για τυχόν προβλήματα που θα παρουσιαστούν στην ευρύτερη περιοχή. Θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί στη χρήση μηχανημάτων αποχιονισμού αλλά και στη ρήψη αλατιού, η οποία ας μην ξεχνάμε ότι είναι επιζήμια για το περιβάλλον.

Ο αποχιονισμός των οδικών δικτύων θα γίνεται πρώτα στο Εθνικό δίκτυο στη συνέχεια στο επαρχιακό και ακολουθεί το Δημοτικό και αγροτικό δίκτυο καθώς και τα ποιμνιοστάσια εάν κριθεί αναγκαίο. Εάν και εφόσον τα προβλήματα είναι έντονα θα πρέπει να υπάρξει υπομονή και κατανόηση από όλους μας για τη σειρά που θα γίνει ο αποχιονισμός.

Αναλυτικά οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν τα παρακάτω:

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας κ. Δημήτρης Παπαδημόπουλος, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Κώστας Δεσπόπουλος, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Καραμπούζης, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Κ. Γαβριηλίδης, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Στρατού, της Αεροπορίας, των κατά τόπους Δασαρχείων, των ΔΕΥΑ, των Δήμων, των εθελοντικών οργανώσεων κ.ά.

ΣΤΗ ΣΜΙΞΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Σε εγρήγορση και ο Δήμος Γρεβενών σε όλο τον ορεινό όγκο της Βόρειας Πίνδου, αλλά και ευρύτερα. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα ήδη έπιασαν δουλειά και οι δρόμοι είναι ανοιχτοί για Σμίξη - Βασιλίτσα με την παρουσία του προέδρου της Σμίξης κ. Βιορέλη Σακελλάρη και του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Χρήστου Τριγώνη, φροντίζοντας για τους κατοίκους της Σμίξης έχοντας την αμέριστη στήριξη του Δήμου Γρεβενών τόσο στον αποχιονισμό όσο και στα μεγάλα έργα υποδομής.

Συγκεκριμένα, πρόσφατα μετά από ενέργειες του δημάρχου κ. Γιώργου Δασταμάνη, του βουλευτή Γρεβενών κ. Χρήστου Μπγιάλα και του γενικού γραμματέα υποδομών κ. Γιώργου Δέδε, χρηματοδοτήθηκε και πρόκειται να δημοπρατηθεί άμεσα μελέτη συντήρησης του δρόμου από τη Γέφυρα Σμίξης έως το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας προϋπολογισμού 1.065.000 ευρώ.

Το απαραίτητο αυτό έργο συγχρηματοδοτείται με 900.000 ευρώ από πόρους του Εθνικού ΠΔΕ και με 165.000 ευρώ από ίδιους πόρους του Δήμου Γρεβενών.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass